Ga naar de inhoud

Vergoeding ooglidcorrectie? Zo zit het!


Wanneer je ouder wordt, verslapt de huid van je oogleden en rekt deze uit. Door deze huidveroudering ontstaat er een huidoverschot. Hierdoor hopen vet en vochtweefsel zich op, waardoor jouw uiterlijk aanzienlijk kan veranderen. Zo geven je oogleden je een boze, verdrietige of onuitgeslapen uitstraling geven. Ook hoofdpijn is een veel voorkomende klacht.

Je kunt al deze klachten in 1 behandeling laten verdwijnen. Wat is een ooglidcorrectie precies en wordt deze operatie vergoed? Dat lees je hier!

Wat is een ooglidcorrectie?

Bij een ooglidcorrectie worden hangende oogleden of de huidplooien eromheen gecorrigeerd. Er zijn 2 verschillende ooglidcorrecties. Een bovenooglidcorrectie is hier 1 van, dit is de ideale oplossing voor zware, hangende oogleden. Bij deze operatie krijg je een lokale verdoving toegediend en wordt er een snee gemaakt in de huidplooien. Het overtollig weefsel wordt weggehaald en er worden hechtingen geplaatst. Na een week worden deze verwijderd. Een onderoogcorrectie wordt uitgevoerd als een verdikt, uitgezakt weefsel zorgt voor wallen en hangende ogen. Deze operatie verloopt hetzelfde als een bovenooglidcorrectie, alleen wordt de snee onder het oog gemaakt, net onder de oogharen.

Wat kost een ooglidcorrectie?

Een ooglidcorrectie kost ongeveer €700 per oog. Let wel op, dit valt onder je eigen risico. Mocht je dus nog een eigen risico open hebben staan dan wordt dit eerst opgemaakt.

Is er een ooglidcorrectie vergoeding?

Afhankelijk van je zorgverzekeraar, wordt een bovenste ooglidcorrectie vergoed. Dit kan deels, volledig of aanvullend zijn. Een ooglidcorrectie aan het bovenste ooglid wordt vergoed vanuit de basis zorgverzekering als er sprake is van een medische indicatie. Hier is alleen sprake van als je last hebt van hoofdpijn of een beperkt gezichtsveld. Wanneer het gaat om cosmetische redenen, zoals een sombere blik, er ouder uitzien of schaamte, wordt een ooglidcorrectie voor de bovenste oogleden bijna nooit vergoed.

Een ooglidcorrectie voor de onderste oogleden wordt nooit vergoed, omdat hier altijd sprake is van een cosmetische ingreep.

Wanneer is er sprake van een medische indicatie?

Een medische indicatie wordt helaas minder makkelijk gegeven dan je in eerste instantie denkt. Die vervelende hoofdpijn of dat beperkte gezichtsveld is immers moeilijk te controleren. Daarom hanteren zorgverzekeraars de volgende regels voor een medische indicatie:

  1. Verslapt of verlamd bovenooglid door een geboorteafwijking of aangeboren chronische ziekte; 
  2. De pupil wordt tenminste voor 1/3l bedekt door de overhangende huidplooi of het bovenooglid;
  3. Indien er sprake is van een aantoonbaar onbehandelbaar smetten;
  4. Als het zijwaartse gezichtsveld wodt beperkt door het hangen van het bovenooglid;
  5. Bij een ernstige gezichtsbeperking. Dit stelt een oogarts in het ziekenhuis vast.

Wanneer je aan (1 van) deze eisen voldoet, zal een arts een verzoek tot behandeling indienen bij je zorgverzekeraar. Het is dan aan een medisch adviseur die uiteindelijk beslist of de behandeling (volledig) vergoed wordt.

Check je verzekeraar: vergoeding ooglidcorrectie

Ben je van mening dat je die medische indicatie op jou van toepassing is? Zorg dan dat je bij de onderstaande verzekeraars (2022) bent aangesloten, want deze vergoeden een ooglidcorrectie bij een aanvullende verzekering.

  • VGZ
  • Univé
  • United Consumers
  • UMC
  • IZZ
  • IZA

Bron: Thuisarts, Zorgwijzer, Ooglift

Meer over: