Het moment is eindelijk daar. Het opstellen van een huwelijkscontract, het oprichten van je bedrijf of het maken van een testament. Je zal niet zo snel je legitimatiebewijs vergeten, maar een overzicht van je bezittingen en schulden misschien wel.
Lees hier wat veel mensen vergeten mee te nemen naar een notaris en wat diegene precies doet.
Wat doet een notaris?
Een notaris is een onafhankelijke juridische dienstverlener die bevoegd is om authentieke akten op te maken. Het werk van een notaris bestaat voornamelijk uit het opstellen, verifiëren, en bekrachtigen van diverse juridische documenten. Deze documenten hebben betrekking op uiteenlopende zaken, zoals vastgoedtransacties, huwelijksakten, testamenten, erfenissen en meer.
Een notaris is verplicht om onpartijdig en onafhankelijk te handelen en moet de belangen van alle partijen die betrokken zijn bij een akte evenwichtig behartigen. Een notaris heeft daarom ook een controlerende functie en zorgt ervoor dat de akten die hij of zij opmaakt in overeenstemming zijn met de wet.
Daarnaast kan een notaris ook fungeren als bemiddelaar bij conflicten, als adviseur in complexe juridische kwesties, en als executeur testamentair bij nalatenschappen. Kortom, het werk van een notaris is zeer divers en belangrijk voor de juridische zekerheid en rechtszekerheid van burgers en bedrijven.
Er zijn veel verschillende situaties waarin het raadzaam is om een notaris te bezoeken.
Waarvoor kan je allemaal terecht bij een notaris?
- Het opstellen van een testament. Een notaris helpt bij het opstellen van een testament, dat ervoor zorgt dat jouw eigendommen na overlijden worden verdeeld volgens jouw wensen.
- Het oprichten van een bedrijf. Notarissen spelen een belangrijke rol bij het oprichten van een bedrijf. Ze helpen je bij het opstellen van de statuten, het registreren van het bedrijf en het vaststellen van de eigendomsstructuur.
- Het opstellen van een huwelijkscontract. Als je gaat trouwen, helpt een notaris je bij het opstellen van een huwelijkscontract dat de rechten en verplichtingen van beide partners regelt.
- Het overdragen van eigendom. Een notaris helpt bij het overdragen van eigendom, zoals een huis of een stuk land. Dit proces omvat het opstellen van de overdrachtsakte en het inschrijven van de nieuwe eigenaar bij het Kadaster.
- Het opstellen van volmachten. Een notaris helpt bij het opstellen van volmachten, waarmee je iemand anders de bevoegdheid geeft om namens jou te handelen.
- Het afhandelen van nalatenschappen. De notaris speelt een belangrijke rol bij het afhandelen van nalatenschappen. Ze helpen bij het indienen van een verzoek tot verklaring van erfrecht en het verdelen van de nalatenschap.
- Het opstellen van een schenkingsakte. Als je een schenking wilt doen, helpt een notaris je bij het opstellen van een schenkingsakte. Hierin wordt vastgelegd wat je schenkt en aan wie.
- Het vaststellen van de rechten van erfgenamen. Als je wilt vaststellen wie je erfgenamen zijn en hoe jouw nalatenschap moet worden verdeeld, helpt een notaris hierbij.
- Het oprichten van een stichting. Notarissen spelen een belangrijke rol bij het oprichten van stichtingen. Ze helpen bij het opstellen van de statuten en het vaststellen van de doelstellingen en activiteiten van de stichting.
- Het opstellen van een samenlevingscontract. Als je gaat samenwonen, helpt een notaris je bij het opstellen van een samenlevingscontract dat de rechten en verplichtingen van beide partners regelt. Dit kan bijvoorbeeld betrekking hebben op gezamenlijk eigendom en geld.
Wat moet je absoluut niet vergeten mee te nemen?
Een goede voorbereiding is het halve werk. Afhankelijk van het doel van je bezoek aan de notaris, moet je verschillende dingen meenemen.
- Identiteitsbewijs (paspoort of rijbewijs)
- Volmacht (als je niet in staat bent om persoonlijk aanwezig te zijn bij de notaris, geef je met een volmacht iemand anders toestemming om namens jou te handelen)
- Overzicht van bezittingen en schulden (bij het opstellen van een testament)
- Uittreksel uit het huwelijksregister en bewijsstukken van je bezittingen en schulden (nodig voor huwelijksvoorwaarden)
- Testamenten van vorige partners (als je eerder getrouwd bent geweest en testamenten hebt laten opstellen met je vorige partner, moet je deze meenemen)
- Koopovereenkomst (bij het kopen van een huis)
- Eventuele betalingsbewijzen (als je al hebt betaald voor de diensten van de notaris of een aanbetaling hebt gedaan)
- Eventuele toestemmingsformulieren (als je toestemming nodig hebt van anderen)
- Een tolk (als u de Nederlandse taal niet goed beheerst)
Het is altijd verstandig om van tevoren te controleren of er nog andere documenten of zaken zijn die je moet meenemen naar de afspraak. Neem bij twijfel contact op met de notaris om te vragen wat je precies nodig hebt.