De rijken op aarde hebben het niet zo makkelijk als velen van ons denken. Je kunt je afvragen of ze geen medelijden verdienen. Raar standpunt misschien, gezien de ravage die hun privéjets, superjachten en SUV’s aanrichten. Wat gebeurt er eigenlijk met je psyche als je de welvaart bereikt waar velen slechts van kunnen dromen?
Grofweg zijn er 2 met redenen waarom je rijk zou willen zijn:
- Materieel comfort
- Financiële onafhankelijkheid
Beide hebben andere effecten op de geest.
We gaan anders denken, volgen en handelen
Het is fijn om geld te hebben om een comfortabel leven mee te leiden. Geld geeft toegang tot allerlei zaken die ons gelukniveau beïnvloeden. Zonder geld overleef je niet in deze wereld. Tot een bepaald niveau maakt geld gelukkig, tonen onderzoeken aan. Maar wat als je boven dat niveau komt?
Rijkdom wordt door veel mensen nagejaagd en vormt niet zelden een obsessie. Het blijkt dat rijkdom diepgaande psychologische effecten heeft, zowel positief als negatief, die de manier waarop we denken, voelen en handelen beïnvloeden.
Positieve invloeden van rijkdom
1. Vermindering van financiële stress
Een van de meest voor de hand liggende voordelen van een dikke portemonnee is de vermindering van financiële stress. Mensen met een vette bankrekening hebben geen problemen met het betalen van rekeningen, schulden of basisbehoeften zoals huisvesting en voedsel. Het leidt tot aanzienlijke vermindering van stress en angst.
2. Verhoogd gevoel van controle
De welgestelden onder ons hebben vaak een groter gevoel van controle over hun leven en toekomst. Dit gevoel van controle vergroot het zelfvertrouwen en heeft een positieve invloed op de geestelijke gezondheid.
3. Mogelijkheden voor persoonlijke groei
Met financiële middelen krijgen mensen toegang tot betere educatie (lees: kostbare opleidingen), reizen en andere ervaringen die persoonlijke groei en ontwikkeling bevorderen. Dit leidt tot een verhoogd gevoel van voldoening en tevredenheid.
Negatieve invloeden van rijkdom
1. Isolatie en eenzaamheid
Rijke individuen kunnen zich soms geïsoleerd voelen van de samenleving. Een luxe leventje en jezelf omringen met materiële bezittingen kan zorgen voor een gebrek aan diepe en authentieke relaties.
2. Materialisme
Overmatige focus op materiële rijkdom leidt tot materialisme. Mensen koppelen hun eigenwaarde aan bezittingen en financiële status met oppervlakkigheid en ontevredenheid als gevolg.
3. Mentaal welzijn
Ironisch genoeg worstelen rijke mensen met hun geestelijke gezondheid. Het gevoel van leegte, het ontbreken van doelen en de druk om hun rijkdom te behouden, mondt dan uit in depressie, angst en andere psychische problemen.
Streven naar een gezonde balans
De psychologische impact van rijkdom varieert van persoon tot persoon en hangt af van verschillende factoren, waaronder persoonlijkheid, waarden, normen en leefstijlkeuzes. Het is belangrijk voor rijke individuen om bewust te zijn van deze effecten en actief te streven naar een gezonde balans tussen materiële welvaart en geestelijke gezondheid.
Het delen van rijkdom
Deskundigen benadrukken het belang van filantropie en het delen van rijkdom om een diepere betekenis en voldoening in het leven te vinden. Het nastreven van een doel dat groter is dan persoonlijke welvaart helpt bij het verminderen van negatieve psychologische effecten en het bevorderen van een positieve mentale gezondheid.
Kortom, rijkdom kan een krachtige invloed hebben op de psyche, zowel positief als negatief. Het is aan het individu om een evenwicht te vinden dat leidt tot welvaart, in financiële termen en welzijn in termen van geestelijke gezondheid en tevredenheid.