Ga naar de inhoud

Verbod op sterke drank in seniorenflat in Maassluis zorgt voor ophef


Bewoners van de seniorenflat Oud Sluys in Maassluis balen van het nieuwe verbod op sterke drank. Zij zien het als betutteling. Met het nieuwe verbod op sterke drank is een advocaatje met slagroom voor de bewoners verleden tijd. Veel ouderen, waaronder bewoonster Ria, zijn gewend aan hun wekelijkse glaasje. “Ik vind het lepelen ook zo leuk”, zegt zij treurig.

Sinds 1 december mogen zij echter niet meer genieten van een dergelijk drankje. Ria noemt het verbod ‘betutteling’ en vraagt zich af waarom ouderen opnieuw de les wordt gelezen.

Eenzaamheid neemt toe

Naast het drankje op zich, vrezen andere bewoners voor toenemende eenzaamheid door dit besluit. Marja Gerkema, verbonden aan de bewonerscommissie, benadrukt dat de gezamenlijke zaal voor velen een essentieel sociaal netwerk vormt. “Eenzaamheid is ook erg slecht voor ouderen”, zegt zij bezorgd. Zonder de vrijdagavonden worden de sociale contacten minder, wat schadelijk kan zijn voor het welzijn van ouderen.

De tekst gaat onder de video verder >>

Bewoners komen in actie

De beslissing van Seniorenwelzijn, de organisatie achter de maatregel, leidt tot de nodige acties onder de bewoners. Spandoeken met teksten als ‘Praat over ons, niet met ons’ en ‘Advocaatje? Dat mag hier niet meer’ sieren de balkons. De lokale seniorenpartij heeft het probleem opgepakt en stelt vandaag vragen aan het gemeentebestuur.

Nationale discussie over alcoholgebruik

Beroemdheden zoals Johan Derksen mengen zich ook in de discussie, waarbij hij het verbod een ’teken van deze tijd’ noemt. Hij roept op tot meer vrijheid voor ouderen. De directeur van Seniorenwelzijn krijgt daarbij scherpe kritiek van hem. Derksen stelt dat ouderen moeten genieten en zonder restricties hun leven moeten kunnen leiden, inclusief het nuttigen van een glaasje of het roken van een sigaar.

Lees ook: Alcoholverbod in sportkantines ’totaal bezopen’

De rol van alcohol in het sociale leven van ouderen

Alcohol speelt vaak een belangrijke rol in het sociale leven van ouderen. In ontmoetingsruimtes zoals die van het seniorencomplex Oud Sluys, biedt het delen van een drankje niet alleen ontspanning, maar ook een gelegenheid voor sociale interactie en verbinding. In veel gevallen helpt het bij het opbouwen en onderhouden van relaties, iets dat cruciaal is voor ouderen die vaak met eenzaamheid worstelen. Het verbod op sterke dranken treft dan ook niet alleen de drinkgewoonten van deze groep, maar kan hun sociale ervaring en welzijn in bredere zin beïnvloeden.

Lees ook: Alcoholgebruik tijdens de feestdagen: wat is verstandig?

De tekst gaat onder de video verder >>

De juridische en gezondheidsaspecten van alcoholverbod

Juridisch gezien zijn er vaak weinig restricties voor bewoners in hun eigen appartementen, maar gemeenschappelijke ruimtes vallen onder een breder reglementair kader dat is ingesteld door beheerders zoals Seniorenwelzijn. Terwijl deze beslissingen vaak uit gezondheidsredenen worden gemaakt, zoals het verminderen van het risico op alcohol-gerelateerde gezondheidsschade, moet het persoonlijk welzijn misschien ook worden overwogen. Senioren, die hun eigen keuzes willen maken, ervaren zulke maatregelen als een inbreuk op hun autonomie.

Bekijk hieronder nog enkel reacties op X >>

Bronnen:

Metro, Talpa

Meer over: