Het Algemeen Dagblad meldt op basis van eigen onderzoek dat mobieltjes, laptops, tablets en smartwatches voor kabinetsvergaderingen in een speciale kluis moeten worden gestopt. De woordvoerder van het ministerie van Algemene Zaken wil niet exact onthullen waarom deze maatregel is getroffen. Wel bevestigde een hooggeplaatste bron binnen het kabinet dat dit samenhangt met het verleden van premier Schoof.
Achtergrond van premier Schoof
Premier Schoof heeft voorheen als directeur van de AIVD en Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid gewerkt. Door deze functies is hij zich zeer bewust van de risico’s die spionage via elektronica met zich meebrengt. Hierdoor heeft hij besloten om strengere veiligheidsmaatregelen te implementeren tijdens kabinetsvergaderingen om potentiële cyberdreigingen tot een minimum te beperken.
De tekst gaat onder het X-bericht verder >>
Heel goed!! Vond het altijd idioot dat iedereen altijd maar druk op zijn/haar/diens telefoon bezig was. Maar een kabinet van dit niveau moet helemáál goed bij de les blijven. Ben wel benieuwd of #wilders afkickverschijnselen gaat vertonen. 😬https://t.co/ObxjnQseyh
— Villa Stokroos 🇺🇦🇳🇱🇪🇺🕊️☮️ (@villastokroos) August 22, 2024
Reacties op de nieuwe maatregel
Caspar Veldkamp, minister van Buitenlandse Zaken, geeft aan dat deze maatregel een verstandige veiligheidsmaatregel is. Hij benadrukt het belang van zulke voorzorgsmaatregelen om de integriteit van vertrouwelijke discussies te waarborgen. Cybersecurity-expert Ronald Prins ondersteunt deze maatregel ook. Prins legt uit dat gehackte apparaten eenvoudig als luisterpost zijn te gebruiken, waardoor een open microfoon van een afstand geactiveerd kan worden om mee te luisteren met de vergaderingen.
Belang van cyberveiligheid
Het groeiende belang van cyberveiligheid binnen overheidsinstellingen maakt striktere maatregelen noodzakelijk. Door de toenemende digitale dreigingen is het essentieel dat zelfs de kleinste kwetsbaarheden worden afgedekt. De beslissing om elektronica te verbieden tijdens vergaderingen kan je zien als een moderne respons op traditionele beveiligingsuitdagingen.
De tekst gaat onder het X-bericht verder >>
Telefoon en smartwatch moeten voortaan in de kluis: Schoof trekt teugels aan bij politiek overleg. Hoe moet @geertwilderspvv zijn marionetten in het kabinet dan aansturen? #dtv https://t.co/5YX7AiT8xX
— Johan Mellema (@johan_mellema) August 22, 2024
Vergelijking met andere landen
Interessant is dat Nederland niet het enige land is dat dergelijke maatregelen neemt ter bescherming van nationale veiligheid. Er zijn verscheidene overheden wereldwijd die kiezen voor het verbod op elektronica tijdens vergaderingen. Dit gebeurt om soortgelijke redenen, namelijk ter voorkoming van spionage en lekken van gevoelige informatie. Daarbij is het duidelijk dat een dergelijke maatregel significant bijdraagt aan de algehele cyberveiligheid.
Bron: NRC