Muizen- en rattengif is sinds 2023 verboden. Het is dan niet meer mogelijk om als particulier muizen en ratten met gif te bestrijden. Dit besluit zal volgens experts leiden tot overlast en plagen. Om dit te voorkomen moet iedereen op tijd worden ingelicht om dit ongedierte te bestrijden. Hoe dat zit lees je hier!
Verbod op muizengif en rattengif
Vanaf 2023 is het niet meer mogelijk om als particulier muizen- en rattengif te kopen. De zogenoemde rodenticiden worden verboden. Ze blijven te lang in het milieu hangen en andere dieren als katten en roofvogels kunnen deze middelen ook binnenkrijgen. Daarnaast kan het gebruik van bestrijdingsmiddelen ertoe leiden dat muizen en ratten resistent worden.
Wat moet je dan doen als je last hebt van muizen?
Wie na het verbod last krijgt van muizen, moet een bestrijdingsdienst inschakelen. Dit kan best prijzig zijn. Ook moet je goed weten wanneer en hoe je moet handelen. Experts denken dat particulieren te laat en op de verkeerde manier in gaan grijpen. Hierdoor zullen muizen- en rattenpopulaties in grote aantallen gaan groeien.
Meer muizen en ratten dan ooit ondanks muizengif
Door de droge periodes van afgelopen 2 jaar konden de populaties van ongedierte al aanzienlijk groeien. Water is namelijk dé grootste vijand van muizen. Zij zijn gevoelig voor ziekten die afkomstig zijn van vochtige omgevingen en kunnen snel verdrinken. Daarom zetten veel boeren hun land onder water, om ongedierte te bestrijden.
Middelen verdwijnen niet volledig
Het verbod geldt alleen voor particulieren. Boeren en bedrijven mogen de rodenticiden gebruiken wanneer zij een cursus voor verantwoord gebruik hebben gedaan. Professionele bestrijders mogen deze middelen ook gebruiken.
Wat doet muizengif?
Muizengif is ontworpen om muizen te doden. Het bevat een giftige stof die ervoor zorgt dat de muis stopt met eten en uiteindelijk sterft. De giftige stof in muizengif heet doorgaans rodenticide, en het werkt door het verstoren van de stofwisseling van de muis.
Wanneer de muis het gif eet, wordt het opgenomen in het spijsverteringsstelsel en vervolgens in de bloedbaan. De giftige stof in het muizengif verstoort de bloedstolling van de muis en kan leiden tot interne bloedingen. Na enige tijd zal de muis verzwakken, stoppen met eten en uiteindelijk sterven.