Ga naar de inhoud

Verband tussen dementie en tandenpoetsen volgens onderzoekers

tandenpoetsen

Wist je dat goed tandenpoetsen niet alleen belangrijk is voor je glimlach, maar ook voor je hersenen? Onderzoek toont aan dat een gezonde mond een rol kan spelen in het verminderen van het risico op dementie. Volgens onderzoekers van de universiteit van Californië bestaat er verband tussen tandenpoetsen en dementie.

Ouderen die hun gebit goed verzorgen blijken minder vaak dementie te hebben volgens Amerikaans onderzoek. De studie is gepubliceerd in de Journal of the American Geriatrics Society.

65 % meer kans op dementie

Mensen die hun tanden minder dan 1x per dag poetsen, hebben tot 65 procent meer kans te hebben op dementie vergeleken met mensen die dagelijks hun tanden poetsen. Ook andere onderzoeken laten zien dat zich in de hersenen van Alzheimerpatiënten vaker bacteriën voorkomen die verband houden met tandvleesaandoeningen dan bij mensen zonder Alzheimer. Ouderen met minder dan 20 tanden hebben een 26% grotere kans op cognitieve achteruitgang.

Bekijk ook onderstaande tips, die kunnen helpen om dementie te voorkomen, van professor Erik Scherder en lees daarna verder >>

Ontstekingen en schadelijke eiwitten

Het gaat onder andere om de bacterie Porphyromonas gingivalis, aangetroffen in de hersenen van Alzheimerpatiënten. Deze bevordert mogelijk ontstekingen en de ophoping van schadelijke eiwitten. Andere studies benadrukken dat chronische parodontitis, het risico op Alzheimer met 70% verhoogt bij langdurige infecties.

Parodontitis is een bacteriële infectieziekte die ontstaat door ontstoken tandvlees oftewel gingivitis. In vergevorderd stadium tast de aandoening het kaakbot aan, wat tot verlies van kiezen en tanden leidt.

Lees ook: Verschillen mondgezondheid tussen sociaaleconomische groepen.

Goede mondhygiëne voorkomt dementie

Hoewel het verband nog niet volledig is bewezen, wijzen onderzoeken uit dat mondhygiëne een rol speelt in de ontwikkeling van dementie. Bacteriën en ontstekingen komen via het bloed en zenuwen in de hersenen terecht, en starten schadelijke processen op. Goede mondhygiëne helpt dat te voorkomen.

Hoe bescherm je je gebit én je hersenen?

  • Poets tweemaal daags je tanden en gebruik floss of ragers om tandplak te verwijderen.
  • Bezoek minstens 2 keer per jaar een tandarts voor controle en professionele reiniging.
  • Let op tekenen van tandvleesontsteking, zoals bloedend tandvlees, en onderneem tijdig actie.

Door goed voor je gebit te zorgen, bescherm je niet alleen je mond, maar mogelijk ook je cognitieve gezondheid. Zo heb je niet alleen een stralende glimlach, maar houd je je brein ook scherp!

Bronnen: EOS Wetenschap, Dental Info, New Scientist. Foto: Kampus Production (Canva).

Meer over: