Ga naar de inhoud

Belangrijke wetsveranderingen per 1 juli: wat betekent dit voor jou?

Wetten per 1 juli

Vandaag, 1 juli 2024 treden er diverse belangrijke wijzigingen in werking die een aanzienlijke impact hebben op verschillende sectoren en het dagelijkse leven van veel mensen in Nederland. Hieronder tref je een gedetailleerd overzicht van deze nieuwe wetten en ontdek wat deze veranderingen voor jou betekenen.

13 nieuwe wetten per 1 juli

1. Stijging van het minimumloon en uitkeringen

Vanaf 1 juli 2024 wordt het bruto wettelijk minimumloon verhoogd naar € 2.133,60 per maand, exclusief vakantiegeld. Dit betekent een belangrijke verbetering voor werknemers, vooral in de lagere inkomensgroepen. Naast het minimumloon gaan ook verschillende uitkeringen, zoals de WW, IOAW, IOAZ en AOW, omhoog.

Minimumloon per uur

Sinds 1 januari 2024 is het minimumuurloon ingevoerd, wat het brutominimumloon per uur bepaalt. Dit geldt voor alle werknemers vanaf 15 jaar. Voor werknemers van 21 jaar en ouder is het minimumloon per uur vastgesteld op € 13,68. Voor jongere werknemers gelden de volgende tarieven:

  • 20 jaar: € 10,94
  • 19 jaar: € 8,21
  • 18 jaar: € 6,84
  • 17 jaar: € 5,40
  • 16 jaar: € 4,72
  • 15 jaar: € 4,10

Deze verhoging zorgt voor een eerlijker loon voor werknemers ongeacht hun werkuren.

2. Verandering wetten sociale huurwoningen

Verhuurders van sociale huurwoningen krijgen de mogelijkheid om de huur te verhogen met maximaal 5,8% als de kale huur € 300 of meer per maand is. Indien de kale huur lager is dan € 300 per maand, is een huurverhoging van maximaal € 25 mogelijk.

Voor huurders met een hoger middeninkomen of een hoog inkomen mag de huurverhoging zelfs oplopen tot respectievelijk € 50 en € 100.

Kamers, woonwagens en standplaatsen

Ook voor kamers, woonwagens en standplaatsen mogen verhuurders de huur met maximaal 5,8% verhogen. Dit maximumpercentage geldt ongeacht eventuele hogere percentages die in het huurcontract staan.

Ligplaatsen voor woonboten

Vanaf 1 juli 2024 geldt er een maximale huurverhoging van 5,5% voor ligplaatsen voor woonboten. Dit is van toepassing op particuliere verhuurders, woningcorporaties, gemeenten en andere overheidsorganen.

Verkoop van woningcorporaties

Woningcorporaties die eengezinswoningen verkopen, moeten deze vanaf 1 juli 2024 eerst aanbieden aan de huidige huurders. Sociale woningen die niet verhuurd zijn, moeten aan andere huurders binnen dezelfde of andere woningcorporaties in de gemeente worden aangeboden.

3. Nieuwe wet seksuele misdrijven

Een belangrijke wijziging op het gebied van wetgeving is de nieuwe wet betreffende seksuele misdrijven. Slachtoffers van aanranding en verkrachting kunnen vanaf 1 juli 2024 aangifte doen als duidelijk was dat ze geen seks wilden. Dit biedt extra bescherming en rechten aan slachtoffers.

4. Verbod op verkoop van tabak en e-sigaretten

Supermarkten en horecagelegenheden mogen vanaf 1 juli 2024 geen tabak en e-sigaretten meer verkopen. Dit is een belangrijke stap in de strijd tegen roken en draagt bij aan de volksgezondheid.

5. Dubbele kinderbijslag

Ouders van kinderen met een Wlz-indicatie (Wet langdurige zorg) ontvangen vanaf 1 juli 2024 automatisch dubbele kinderbijslag. Dit biedt extra financiële ondersteuning aan gezinnen die zorgen voor kinderen met extra zorgbehoeften.

6. Beperking op huisdieren en hobbydieren 

Vanaf 1 juli 2024 is het alleen toegestaan om dieren te houden, verkopen of fokken die op de huis- en hobbydierenlijst voor zoogdieren staan. Wie op die datum dieren heeft die niet op de lijst staan, mag de dieren houden tot ze overlijden. Fokken ermee is verboden.

7. Verplichte rapportage voor grotere werkgevers

Organisaties met 100 of meer werknemers moeten vanaf 1 juli 2024 jaarlijks verslag uitbrengen over zakelijke reizen en woon-werkreizen. Dit rapport moet het aantal gereisde kilometers per vervoermiddel en de gebruikte brandstof omvatten.

8. Vastzittende doppen op plastic flessen en pakken

Vanaf 3 juli 2024 is het verplicht dat de doppen vastzitten aan plastic flessen en drankverpakkingen. Dit helpt bij de recycling en vermindert zwerfafval.

9. Dalende energiekosten

Voor mensen met een variabel energiecontract brengt 1 juli goed nieuws. Zowel gas- als stroomtarieven dalen, met bijna 10 procent voor gas en 35 procent voor stroom. Grote energieleveranciers zoals Essent, Vattenfall, Eneco en Budget Energie passen hun prijzen aan. Toch blijven de tarieven hoger dan voor de oorlog in Oekraïne begon.

10. Postzegels duurder

Postzegels worden per 1 juli duurder: een binnenlandse postzegel stijgt van 1,09 euro naar 1,14 euro, en een internationale van 1,75 euro naar 1,80 euro.

11. Prijsstijging bij tv- en internetaanbieders

Televisie- en internetaanbieders verhogen per 1 juli hun tarieven. Ziggo past een inflatiecorrectie van 2,5 procent toe, wat neerkomt op een stijging van 1 euro per maand voor internet. KPN verhoogt zijn tarieven met 3,8 procent, waardoor internetgebruikers tussen de 1,62 en 2 euro per maand meer gaan betalen.

Lees ook: 3 belangrijkste internet aanbieders verhogen hun prijzen.

12. Rijbewijsvereiste voor elektrische bestelwagens

Vanaf 1 juli heb je een rijbewijs C1 nodig voor het besturen van een elektrische bestelwagen tussen de 3500 en 4250 kilo. Een bestelwagen die voor 1 oktober 2023 besteld is, valt onder een uitzondering en mag je met een rijbewijs B blijven rijden.

13. Vakantiedagen opmaken

Vergeet niet om je wettelijke vakantiedagen uit 2023 op te nemen vóór 1 juli 2024. Na die datum vervallen ze. Bovenwettelijke vakantiedagen kun je tot 5 jaar na dato opnemen.

Deze uitgebreide en gedetailleerde wetten zijn bedoeld om verschillende aspecten van de samenleving te verbeteren en bij te dragen aan een duurzamere en eerlijkere toekomst voor iedereen.

In shownieuws bespraken ze de nieuwe wetten >>

Bron: Rijksoverheid, Omroep West.
Hoofdfoto: Canva

Meer over: