Ga naar de inhoud

Vele regen oorzaak minder natuurbranden: de natuur staat er groen bij

Update:
Minder natuurbranden door vele regen, natuur staat er groen bij

Dit jaar zijn er veel minder bos- en natuurbranden geweest door de grote hoeveelheid neerslag. Het aantal meldingen is aanzienlijk lager vergeleken met vorig jaar. De brandweer is (voor nu) opgelucht!

Overvloedige regenval zorgt voor natte natuur

De overvloedige regenval van de afgelopen maanden heeft voor een natte natuur gezorgd, wat een positieve invloed had op het aantal natuurbranden.

Volgens de cijfers van de brandweer en het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (NIPV) zijn er dit jaar veel minder meldingen van natuurbranden binnengekomen. Dit is een groot verschil met het vorige jaar, waarin de brandweer vaak moest uitrukken vanwege snel uitbreidende natuurbranden.

Natuur weelderig groen

De overvloedige regenval heeft niet alleen bijgedragen aan minder natuurbranden, maar heeft ook gezorgd voor weelderig groen in de natuur. Bossen, parken en andere natuurgebieden staan er momenteel gezond en vol leven bij, wat een verademing is na de droge periodes van voorgaande jaren. Deze groene weelde geeft ook een mooi beeld aan de wandelaars en natuurliefhebbers die genieten van de buitenlucht.

Komende tropische dagen hebben geen invloed

Ondanks de voorspelling van tropische dagen in de nabije toekomst, verwacht men niet dat dit een groot effect zal hebben op het aantal natuurbranden. De grond is door de vele regenval van de afgelopen tijd nog steeds vochtig genoeg om het risico op grote natuurbranden te beperken. Hierdoor kan de brandweer opgelucht ademhalen en hoeven zij zich voorlopig minder zorgen te maken over mogelijke bos- en natuurbranden.

Brandweer opgelucht

De brandweer is dan ook blij met de huidige situatie. Minder natuurbranden betekent niet alleen meer veiligheid voor mens en dier, maar ook minder werkdruk voor de hulpdiensten. Het aantal uitrukken is aanzienlijk verminderd, wat de brandweerlieden meer tijd geeft om zich te richten op andere taken en preventieve maatregelen.

Veiligheid blijft belangrijk

Ondanks de positieve cijfers waarschuwen de brandweer en het NIPV dat waakzaamheid geboden blijft. Mensen worden opgeroepen om voorzichtig te zijn met vuur in de natuur, zelfs in tijden van nat weer. Het blijft belangrijk om geen sigarettenpeuken achter te laten en geen kampvuren te maken waar dat niet is toegestaan.

Waarschuwingen voor natuurbrand

De tekst gaat onder de berichten verder >>

Wetenschappelijke inzichten

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat natte jaren zoals dit jaar een significante invloed hebben op het aantal natuurbranden. Experts voorspellen dat met de klimaatveranderingen dergelijke natte jaren mogelijk vaker voorkomen, wat zowel positieve als negatieve effecten kan hebben op de natuur. Meer groen kan leiden tot meer biodiversiteit, maar het kan ook de kans op overstromingen vergroten.

Eerder dit jaar publiceerden wij nog dit artikel: landbouw in de knel door regenval.

Klimaatwetenschapper Sander Veraverbeke

De tekst gaat onder het bericht verder >>

Klimaatverandering en toekomstverwachtingen

De invloed van klimaatverandering op natuurbranden blijft een belangrijk aandachtspunt. Volgens boswachter Henk-Jan van der Veen van Staatsbosbeheer Twente kan een droger voorjaar en een droge zomer de risico’s op natuurbranden flink vergroten.

Voor nu lijkt dit jaar veilig, omdat er komende tijd voldoende neerslag wordt verwacht. Hij wijst erop dat een structurele aanpak voor de toekomst nodig is om voorbereid te zijn op veranderende weersomstandigheden en het behoud van veilige en gezonde natuurgebieden.

Hans Hazebroek (NIPV) over meer natuurbranden in de toekomst

Bekijk de video en lees verder >>

Oorzaken en preventie van natuurbranden

Veel natuurbranden worden veroorzaakt door menselijk handelen. Een weggegooide sigarettenpeuk, onzorgvuldig gebruik van barbecues, of zelfs achtergelaten glazen en plastic flesjes kunnen brandhaarden vormen.

Daarom blijft voorlichting en bewustwording cruciaal om natuurgebieden brandveilig te houden. Bezoekers van natuurgebieden worden opgeroepen om extra voorzichtig te zijn en potentiële brandgevaarlijke situaties te vermijden.

Meer over: