Tijdens Koningsdag, als jij geniet van de festiviteiten of de buitenlucht, zien inbrekers hun kans schoon. Vooral in steden met grote Koningsdagfeesten slaan ze vaak toe. Steden zoals Enschede en Utrecht ervaren een enorme toename van inbraken.
Waarom Koningsdag een hoogtijdag is voor inbrekers
Op Koningsdag zijn veel mensen buiten de deur. Ze vieren feest, bezoeken vrijmarkten of gaan naar festivals. Daarmee laten ze hun huizen onbeheerd achter. Inbrekers maken hier gretig gebruik van. Ze weten dat de kans kleiner is dat ze betrapt worden.
In Enschede is het aantal inbraken met 146% toegenomen. Ook Utrecht ziet een stijging van 93%. Dit toont aan hoe groot het risico is tijdens nationale feestdagen.
Koningsdag meer inbraken: feiten en weetjes
- Tijdens evenementen zoals Koningsdag zijn er meer inbraken, vooral in stedelijke gebieden.
- In niet-stedelijke gebieden is er juist een daling in het aantal inbraken op Koningsdag.
- Bewustzijn over inbraakrisico’s en preventieve maatregelen zijn essentieel, vooral op drukke dagen zoals Koningsdag.
- Verzekeraars kijken naar genomen veiligheidsmaatregelen bij het afhandelen van claims.
Verhoogd inbraakrisico tijdens (nationale) evenementen:
Tijdens feestdagen en lokale evenementen zoals Koningsdag lijken inbrekers hun kans te grijpen, vooral in drukbezochte stedelijke gebieden. Uit recente gegevens van de Woninginbraken Index van Independer blijkt dat juist op deze dagen het aantal inbraken aanzienlijk stijgt. Opvallend genoeg daalt het aantal inbraken tijdens Koningsdag in niet-stedelijke gebieden.
Vooral in steden als Amsterdam, Utrecht en Enschede is de toename van inbraken tijdens Koningsdag opvallend hoog. Met een stijging van bijna 100% in sommige gebieden is het duidelijk dat inbrekers deze dagen zien als een gouden kans. Mensen zijn massaal buiten de deur, genieten van de festiviteiten, en laten hun huizen onbeheerd achter.
Preventieve maatregelen en bewustwording:
Preventie is de sleutel
Experts benadrukken het belang van preventieve maatregelen, vooral op dagen met een verhoogd inbraakrisico. Het goed afsluiten van ramen, deuren, en zelfs garages en schuren is essentieel.
- Controleer voor vertrek: Sluit alles goed af voordat je vertrekt, inclusief ramen, garages en schuren.
- Bewaar waardevolle spullen veilig: Het veilig opbergen van belangrijke items zoals portemonnees en telefoons zijn eenvoudige maar effectieve maatregelen.
- Doe aangifte: Meld diefstal altijd bij de politie voor verzekeringsdoeleinden. Ook als de poging niet gelukt is.
- Extra voorzichtigheid op zaterdagen: Inbraakrisico’s zijn hoger op zaterdagen, zoals tijdens Koningsdag dit jaar.
- Investeren in beveiliging. Verzekeraars belonen vaak extra veiligheidsmaatregelen met premiekortingen.
Inbraakcijfers en trends
De toename van succesvolle inbraakpogingen baart zorgen. Vooral in gebieden met lagere WOZ-waarden lijken inbrekers succesvoller te zijn. Dit benadrukt het belang van het nemen van extra veiligheidsmaatregelen in deze gebieden.
Waren er inbrekers bij jou in de buurt? Bekijk hiervoor ‘misdaad in kaart‘.
Inbraakcijfers per gemeente en provincie:
- Top 10 Gemeenten met de hoogste slagingspercentages: Maashorst, Zutphen, Tilburg, Groningen stad, Nijmegen, Oosterhout, Voorschoten, Heemstede, Barneveld, Almelo.
- Minst succesvolle gemeenten: Houten (Utrecht) en Gouda (Zuid-Holland).
Extra tips
Daarnaast moeten mensen zich bewust zijn van zakkenrollers die ook tijdens nationale evenementen extra actief zijn. Lees ook de tips om zakkenrollen te voorkomen.
Cijfers inbraken tijdens feestdagen
Bron: Independer. Bron: IndependerOp Koningsdag vinden er bijna 2 keer zoveel inbraken plaats als op normale dagen. Laat je niet verrassen! pic.twitter.com/tBQhWt4Eir
— Politiekeurmerk (@Woninginbraak) April 27, 2018