Ga naar de inhoud

Hoe veilig zijn slimme apparaten in huis?


Slimme huishoudelijke apparaten, heb jij ze in huis? Dan heb je vast ervaren hoe eenvoudig het leven kan zijn. Maar zijn ze ook veilig? We brengen de nadelen in kaart en geven tips waar je op moet letten bij slimme apparaten.

Wat zijn slimme apparaten?

Slimme apparaten in huis zijn met het internet verbonden en kunnen de omgeving monitoren, gegevens ontvangen, reageren én zelf actie ondernemen. Bij slimme huishoudelijke apparaten kun je denken aan een deurbel die aangeeft wie er voor de deur staat, een robotstofzuiger die zelf je hele huis stofzuigt, een koelkast die zelf bijhoudt wat er aan boodschappen gehaald moet worden of een thermostaat die alvast de temperatuur regelt voor je thuiskomt. Tegenwoordig kun je met een smartphone, tablet of digitale assistent een heleboel apparaten aan het internet koppelen. Allemaal om jou beter te bedienen. Echt ontzettend handig! Slimme apparaten schelen je uiteindelijk tijd én geld. Breng eens een bezoekje aan de lokale elektronica winkel en ontdek relevante mogelijkheden voor jou. 

10 voorbeelden van smart artikelen 

  1. Slimme rookmelders 
  2. Slimme schakelaars 
  3. Slimme rolluiken 
  4. Slimme deursloten 
  5. Slimme thermostaten 
  6. Slimme speakers 
  7. Slimme deurbellen 
  8. Slimme deursloten 
  9. Slimme radiatorknoppen 
  10. Slimme stekkers 

Smart apparaten ontvangen privégegevens 

Er zitten een hoop voordelen aan slimme apparaten, waarvan puur gemak de grootste is. Maar het gebruik van slimme apparaten in huis heeft ook een nadeel. Je deelt een hoop gegevens over persoonlijk gebruik met de fabrikant van het product. Dat zorgt ervoor dat de apparaten slimmer worden en je beter kunnen bedienen, want ze leren je beter kennen. De fabrikant moet wel zorgvuldig omgaan met jouw privégegevens, dit gaat helaas niet altijd goed. 

Smart home artikelen zijn niet altijd veilig 

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat een vreemde kan meekijken met jouw slimme beveiligingscamera, of dat ze de babyfoon bij je kleinkind kunnen overnemen. Dit gebeurt overigens niet vaak, maar het kan je een keer overkomen. De oorzaak hiervan kan zijn dat er slimme apparaten zijn verkocht waarvan de veiligheid niet goed is afgesteld. Hierdoor worden de gegevens niet voor de juiste doelen gebruikt. 

Smart apparaten luisteren mee 

Inmiddels is gebleken dat zo’n digitale assistent met alles meeluistert. Of je nu een digitale huishoudelijke assistent hebt, of een smartphone. Niet voor niets reageert je telefoon af en toe op geluiden, wanneer de assistent staat ingeschakeld. Of krijg je een gepersonaliseerde advertentie van boswandelingen te zien net nadat je het met iemand over een wandelen hebt gehad. 

Hoe zorg ik ervoor dat apparaten niet worden gehackt? 

Net als elk ander systeem verbonden via internet, kunnen slimme apparaten door internetcriminelen kwaadwillig worden gehackt. Dat kunnen we helaas niet veranderen, maar we kunnen het ze wel moeilijker maken. Slimme apparaten hebben een fabriekscode of een wachtwoord, meestal 0000 of 1234. Als je deze niet aanpast naar een persoonlijke toegangscode, maak je het digitale inbrekers erg makkelijk om jouw apparaten over te nemen. Zet ten slotte meldingen van de fabrikant aan. Mocht er een lek zijn, of een waarschuwing over je slimme apparaten, kun je direct actie ondernemen. 

Lees ook: 

Bronnen: Consumentenbond, Smarthomeweb 

Meer over: