Voor veel mensen biedt een e-bike een uitkomst. Door de elektrische ondersteuning van een elektrische fiets kun je langer blijven fietsen én blijf je langer fit. Maar pas op: het aantal ongelukken met e-bikes blijft namelijk toenemen. Wij geven je 5 handige tips om veilig te fietsen op een e-bike. Veilig fietsen doe je zo!
Een elektrische fiets heeft veel voordelen. Met een e-bike kun je makkelijk grotere afstanden afleggen en hoef je je een stuk minder in te spannen, omdat de fiets zelf de meeste kracht geeft. Een e-bike is goed voor het milieu, geeft je een extra steuntje in de rug, vervangt je auto én houdt je fit. Alleen maar pluspunten, zou je denken. Maar het is wél oppassen geblazen.
Meer ongelukken met e-bikes
Volgens een nieuw onderzoek van VeiligheidNL is het aantal fietsongelukken waarbij de fietser (ernstig) gewond raakt, in de afgelopen 10 jaar met maar liefst een derde toegenomen. De oorzaak? Elektrische fietsen. In 2021 was de helft van deze slachtoffers ouder dan 55 jaar. Deze groep wordt dan ook gezien als risicogroep.
De meeste ongelukken gebeuren tijdens het opstappen, afstappen en remmen. Dit komt doordat een e-bike erg zwaar is. Een elektrische fiets weegt gemiddeld 25 kilo, een gewone fiets daarentegen ongeveer 16 kilo. Daarnaast geldt: hoe sneller je rijdt, hoe harder je valt. Een gewone e-bike haalt met gemak snelheden van 25 kilometer per uur. Daarbij schat het overige verkeer de snelheid van een e-bike vaak verkeerd in, waardoor er regelmatig aanrijdingen zijn.
Tips om veilig te fietsen op een e-bike
Deze risico’s moeten je er zeker niet van weerhouden om een elektrische fiets aan te schaffen. Wij geven 5 tips om veilig te fietsen op een e-bike. Als je er bewust van bent, ben je zeker al een stap in de goede richting!
1. Kies de juiste e-bike
Kies een elektrische fiets die bij jou past. Laat je goed adviseren en probeer verschillende types uit bij een fietsenmaker of een specialist. De perfecte e-bike is voor iedereen anders. Het is dus belangrijk dat je goed kijkt naar je persoonlijke voorkeuren en wensen. Veel mannen zijn geneigd om een herenfiets te kopen, terwijl op- en afstappen bij een damesfiets veel makkelijker is. Het komt ook regelmatig voor dat echtparen dezelfde fiets kopen. Beide situaties worden sterk afgeraden, of je moet wel heel veel op elkaar lijken.
2. Stel je zadel niet te hoog in
Stel de zadel van je elektrische fiets niet te hoog in. Het is belangrijk dat je gemakkelijk met beide benen op de grond kunt staan. Omdat een e-bike zwaarder en sneller is dan een reguliere fiets is het belangrijk dat je makkelijk op en af kunt stappen. Zo voorkom je dat je omvalt.
3. Maak slim gebruik van trapondersteuning
Let bij de aanschaf van je e-bike op of je fiets gebruik kan maken van slimme trapondersteuning. Als je eenmaal gestart bent met fietsen, wordt de mate van de trapondersteuning bepaald door een sensor. Deze geeft aan de motor door hoeveel ondersteuning hij moet geven. Als er een maximale snelheid ingesteld kan worden, hoef je hier niet meer op te letten. Hierdoor kun je meer om je heen kijken, zodat je meer gefocust bent op je omgeving, in plaats van het instellen van je e-bike.
4. Stap op de fiets vanuit je eigen kracht
Het is aan te raden om de trapondersteuning laag of helemaal uit te zetten zodra je op de fiets wil stappen. Zo voorkom je dat je e-bike er met – of zonder – jou vandoor gaat. Als je je voet op een omlaag staande trapper zet wanneer je opstapt, rijd je zonder zorgen weg.
5. Fiets niet te hard
Ondanks dat het erg aantrekkelijk en makkelijk is om snel te gaan fietsen, is het verstandig om je aan de snelheidslimiet te houden. Fiets extra langzaam bij kruisingen en rem af bij uitritten, zijstraten, rotondes en oversteekplaatsen. Hoe harder je fietst, hoe moeilijker het is om je e-bike onder controle te houden.
Fietshelm verstandig?
Omdat het aantal fietsongelukken blijft toenemen, pleit VeiligheidNL voor het dragen van een fietshelm. Met name risicogroepen die op e-bikes fietsen zouden een fietshelm moeten dragen, meldt het kenniscentrum. Het maakt namelijk een groot verschil. Van alle fietsslachtoffers op de spoedeisende hulp droeg maar liefst 97 procent geen helm. Bij e-bike slachtoffers was dit zelf 98 procent.
Fietsnetwerk.nl
De mooiste fietsroutes vinden? Ontdek heel eenvoudig de omgeving met de fietsroutes van Fietsnetwerk.nl
Het komt je vast bekend voor, je gaat een dagje uit of een weekendje weg en hebt geen idee wat er in de omgeving te zien en te doen is. Dat ontdek je heel eenvoudig met de thematische fietsroutes langs de fietsknooppunten, die gemakkelijk te vinden zijn op onze website en in de app van fietsnetwerk.nl. En dat is niet alleen de beste manier om elke omgeving in één dag te ontdekken, het is ook nog eens heel duurzaam en gezond! Fietsnetwerk.nl heeft het knoopppunten-systeem uitgebreid met de leukste afstap-momenten, zodat je net als honderduizenden fietsers die je al voor gingen, niets mist onderweg. Met zorg zijn de mooiste plekjes geselecteerd om jouw dagje uit onvergetelijk te maken!
Stap op de fiets met de vernieuwde app van Fietsnetwerk.nl
Bereid je voor op een onvergetelijke ontdekkingstocht met deze e-bike routes van Fietsnetwerk.nl. Bekijk de onderstaande video en ontdek hoe je de perfectie fietsroute vindt die aansluit op jouw voorkeuren en interesses. Super makkelijk én leuk!