Ga naar de inhoud

Steeds meer vegetarische recepten op verpakking van onze levensmiddelen

Vegetarische recepten

Conimex, Jumbo, Knorr, Koh Tai, Pataks, Plus, GrandItalia, Lassie om er een paar te noemen, ze zijn allemaal om. Steeds meer levensmiddelenfabrikanten kiezen ervoor om vegetarische en veganistische recepten op hun verpakkingen te zetten. “Daarmee krijgt plantaardig eten vleugels en verandert langzaam maar zeker onze eetcultuur”, aldus dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier. 

De organisatie kan hiermee zijn geluk niet op, schrijft het Noordhollands Dagblad. Zij ziet de ontwikkeling als een belangrijke stap richting dierenwelzijn en onze gezondheid. Na een uitgebreid onderzoek, waarbij maar liefst 657 recepten onder de loep zijn genomen, constateert de organisatie een duidelijke trend: honderden van recepten zijn vegetarisch. 

Gevolgen voor volksgezondheid

Overconsumptie van rood en bewerkt vlees hangt samen met een verhoogd risico op verschillende ziekten, zoals darmkanker, diabetes en beroertes. Het onderzoek van Wakker Dier toont aan dat een kwart van de geanalyseerde recepten waarin rood vlees wordt gebruikt, de aanbevolen hoeveelheid hoger is dan wat als gezond wordt beschouwd volgens de Gezondheidsraad. Dit risico loopt zelfs op tot 60% voor recepten die bewerkt vlees bevatten. Wakker Dier ziet nu een positieve verschuiving naar kleinere porties vlees, of zelfs het volledig weglaten ervan.

Inspiratie door pakjes en zakjes

De pakjes en zakjes die men vaak in de supermarkt aantreft, hebben als primair doel de consument te inspireren met makkelijke en toegankelijke gerechten. Volgens Wakker Dier maken deze producten traditionele maaltijden niet alleen makkelijker te maken, daarnaast moedigen ze ons aan vaker voor plantaardige opties te kiezen. Deze trend toont aan dat een smakelijke en voedzame maaltijd niet altijd vlees hoeft te bevatten.

Vegetarische recepten zorgen voor nieuwe kookcultuur

We stevenen met de recepten volgens Wakker Dier af op een nieuwe kookcultuur. Levensmiddelenfabrikanten inspireren de consument en laten zien dat je niet elke dag vlees op je bord hoeft te hebben. 

De tekst gaat onder video verder >>

Waarom vaker vegetarisch eten? 

1. Je veroorzaakt minder dierenleed

Een manier om dierenleed te voorkomen, is door vaker vlees over te slaan. Als je je leven lang vegetarisch eet, worden gemiddeld 900 dieren niet voor jou geslacht.

2. Je leeft gezonder

Vegetariërs leven langer en zijn gezonder. Te veel rood en bewerkt vlees verhoogt de kans op gezondheidsproblemen zoals beroertes, diabetes en kanker. Daarom zette de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in 2015 bewerkt vlees op de lijst van kankerverwekkende stoffen.

3. Voor het klimaat en het milieu

De veehouderij veroorzaakt wereldwijd 14,5 procent van alle broeikasgassen die vrijkomen door menselijk handelen. Jaarlijks stoot 1 koe net zo veel broeikasgassen uit als 1 auto die ruim anderhalf keer de aarde rondrijdt. Voor elke kilo vlees is enorm veel water en voer nodig. Voor de productie van dit voer wordt tropisch oerwoud gekapt, met het verdwijnen van biodiversiteit als gevolg.

4. Vegetarisch eten wordt steeds lekkerder

Vleesvervangers worden steeds lekkerder.  Bij een gehaktballenwedstrijd van de Koninklijke Nederlandse Slagersorganisatie won een vegetarische gehaktbal de 3e prijs. De vakkundige jury wist niet dat er een vleesloze bal tussen zat. Je kan ook heerlijk koken zonder vleesvervangers; er zijn boekenkasten vol geschreven met vegetarische recepten waarvan het water je in de mond loopt.

De tekst gaat onder video verder >>

Flexitarisme, vegetarisme of veganisme

Waar flexitariërs vaker vegetarisch eten, laten vegetariërs vis en vlees helemaal staan. Wie wel vis en schaaldieren eet, leeft pescotarisch. Veganisten kiezen ervoor om helemaal geen dierlijke producten te eten of te gebruiken.

Bronnen: Wakker Dier en Noordhollands Dagblad. Foto: Bowdenimages voor Canva

Meer over: