In 2022 telde de arbeidsinspectie 2.357 slachtoffers van een arbeidsongeval, waarvan 40 mensen het ongeval niet overleefden. Lang niet alle ongevallen worden gemeld bij de arbeidsinspectie. Lees in dit artikel hoe dat zit.
Feiten en cijfers arbeidsongevallen
- Naast waterbedrijven en afvalbeheerders scoren de bouwsector, landbouw, bosbouw en visserij en de industrie hoog in het aantal arbeidsongevallen.
- Mannen zijn het vaakst betrokken bij een arbeidsongeval.
- 1 op de 8 slachtoffers is een vrouw.
- Het aandeel vrouwelijke slachtoffers is het grootst in de zorgsector en de horeca.
- Verder vinden er bij kleine bedrijven veel vaker ongevallen plaats dan bij grote bedrijven.
Ongelukken door vallen, contact met machines en met voertuigen
Gemiddeld genomen is een kwart van de slachtoffers ouder dan 55 jaar blijkt uit de monitor arbeidsongevallen. Een derde van de ongevallen leidt tot blijvend letsel. De belangrijkste ongevallen zijn al een aantal jaren hetzelfde, en hebben te maken met vallen en in contact komen met machines. Ook vinden veel ongelukken met voertuigen plaats.
Ongevallen met gevaarlijke stoffen
De Arbeidsinspectie heeft ongevallen met gevaarlijke stoffen in kaart gebracht. Het gaat dan om stoffen die bij contact direct letsel kunnen veroorzaken. 35 procent van de ongevallen met gevaarlijke stoffen vindt plaats in de industrie, maar ook de handel scoort hoog met 16 procent.
Slachtoffers krijgen in meer dan de helft van de gevallen te maken met brandwonden of bevriezingen. Het gaat dan vaak om letsel dat veroorzaakt wordt door bijvoorbeeld schoonmaakmiddelen, hete koffie, frituurvet, vloeibaar metaal of vloeistoffen die vrijkomen bij grote industriële processen.
Aantal niet-gemelde ongevallen nog hoger dan gedacht
Uit onderzoek van de Algemene Rekenkamer blijkt dat veel meldings-plichtige ongevallen helemaal niet worden gemeld bij de arbeidsinspectie en blijven buiten beeld. Werkgevers melden arbeidsongevallen vaak niet, waar dat wel zou moeten.
Eerder onderzoek schatte het percentage niet-gemelde ongevallen op ongeveer 50%. Uit onderzoek van de Algemene Rekenkamer blijkt nu dat dit percentage eerder een ondergrens is. Mogelijk is het nog flink hoger, misschien wel rond de 70%.
Redenen om arbeidsongeval niet te melden
De Arbeidsinspectie en de minister van SZW slagen er niet in om de meldingsbereidheid bij werkgevers te verhogen, stelt Arbo-online. Mogelijke oorzaken van het niet melden van ongevallen zijn onder meer:
- Onbekendheid met de meldplicht
- Onduidelijkheid over de ernst van een ongeval
- Angst voor geschillen en rechtszaken
Dubbele meldplicht en hogere boetes
Onveilige arbeidsomstandigheden blijven zo buiten het zicht van de arbeidsinspectie, waardoor deze minder goed kan bijdragen aan een veilige werkvloer. Met name uitzendkrachten en arbeidsmigranten, die relatief vaak het slachtoffer zijn van arbeidsongevallen, lopen het risico hier de dupe van te worden, aldus Arbo-online.
Vanaf volgend jaar geldt een dubbele meldplicht. Dit houdt in dat naast het inhurende bedrijf ook het uitzendbureau verplicht is een arbeidsongeval bij de arbeidsinspectie te melden. Deze maatregel moet de onder-melding onder uitzendkrachten en arbeidsmigranten gaan verkleinen.
Boete verhoogd naar 50.000 euro
Tot 2013 kon het voor werkgevers voordelig zijn om ongevallen niet te melden en in plaats daarvan de hiervoor geldende boete van € 4.500 te betalen. Om dit effect tegen te gaan heeft de minister van SZW besloten de maximale boete te verhogen naar € 50.000. In praktijk legt de arbeidsinspectie zelden dit maximumbedrag op voor niet of te laat melden, slechts 3 keer in 7 jaar tijd.
Nederlandse arbeidsinspectie
Het artikel gaat verder onder dit bericht >>
In 2022 waren er 2.357 slachtoffers betrokken bij een meldingsplichtig arbeidsongeval. Veel ongevallen op de werkvloer hadden voorkomen kunnen worden. In onze Monitor Arbeidsongevallen lees je meer: https://t.co/UaLCbevHCS pic.twitter.com/OOnHOwukNp
— Nederlandse Arbeidsinspectie (@NLA_Inspectie) October 5, 2023
Veel arbeidsongevallen blijven buiten beeld
— Hans Hupkes (@hanshupkes) October 16, 2023
Bronnen: Arbeidsinspectie, Arbo-online