Ga naar de inhoud

Vaste lasten blok aan het been voor ruim helft bevolking

Zorgen om vaste lasten betalen

Steeds meer Nederlands hikken tegen hun vaste lasten aan. Onderzoek van prijsvergelijker Pricewise wijst uit dat meer dan de helft van de Nederlanders zich zorgen maakt over de hoogte van hun vaste lasten.

Van de huishoudens heeft 21% – dat is tussen de 1,5 en 1,9 miljoen gezinnen – moeite met het betalen van de rekeningen. Navraag onder 1.000 ondervraagde Nederlanders geeft aan dat een groot deel van de inwoners van ons land op de rand van ernstige financiële problemen verkeert of daar overheen dreigt te vallen.

Bijna 1 op de 5 ondervraagden (19%) denkt onvoldoende buffer te hebben voor onverwachte gebeurtenissen. Geldzorgen spelen vooral bij jongeren tot 35 jaar (36%) en Nederlanders met een besteedbaar inkomen tot 2000 euro (32%). Deze groepen geven het vaakst aan moeite te hebben met het betalen van de vaste lasten. Daarnaast zegt 29% zich zorgen te maken over het betalen van de maandelijkse rekeningen in de nabije toekomst. 

Geen spaargeld achter de hand

  • De gestegen kosten (energie, benzine en boodschappen) drukken zwaar op de portemonnee van de gemiddelde Nederlander. 39% van de ondervraagden zegt minder te kunnen sparen dan een jaar eerder. ‘Alles is duurder geworden. Er blijft nauwelijks geld over aan het eind van de maand’, aldus een van de respondenten.
  • 2 op de 10 ondervraagden heeft geen spaargeld. Dit geldt voornamelijk in de groep met een besteedbaar inkomen tot 2000 euro, waarvan 38% geen geld achter de hand heeft. Maar ook de groep met een inkomen tussen de 2000 en 4000 euro kan vaak geen geld opzij zetten. Daarvan heeft 18% geen spaargeld.
  • Bij een besteedbaar inkomen tussen de 4000 en 6000 euro heeft 1 op de 10 respondenten geen reservepotje.

TIP: producten vergelijken om te besparen

Betalingsherinneringen, betalingsregelingen en voorschot op salarissen

Het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) verwachtte dat het dit jaar voor de meeste huishoudens een jaar van financieel bijkomen en herstellen zou worden.

  • Het constateert dat een derde van de huishoudens betalingsherinneringen ontvangt.
  • 21% heeft een betalingsregeling getroffen.
  • 10% van de huishoudens heeft een voorschot op het salaris gevraagd.
  • Van de te laat betaalde rekeningen betreft 38% de zorgverzekering en 27% de energierekening.

De verwachting is dat komend jaar de zorgverzekering weer gaat stijgen.

Tot nu toe gaat de gemiddelde koopkracht van de Nederlanders achteruit met 1,1%, meldt Pricewise. Het CPB (Centraal Planbureau) verwacht dat de inflatie dit jaar en in 2024 op een relatief hoog niveau blijft van respectievelijk 3,9 en 3,8%.

‘De inflatie ligt weliswaar op 3%, maar hakt er nog steeds flink in’, zegt Pricewice-directeur Hans De Kok. De benzineprijzen zijn weer enorm gestegen en Nederlanders maken zich al maanden zorgen over de energierekening. ‘De zomer drukte de energiekosten, maar langzaam komt de winter er weer aan en aan het einde van het jaar vervalt het prijsplafond. Veel mensen weten nog niet wat dat voor hen gaat betekenen’, aldus De Kok.

Centraal Planbureau bericht over armoedegrens

Het Kabinet heeft aangekondigd 2 miljard uit te trekken in 2024 om de armoedegrens te bestrijden.

Bronnen: Pricewice, AD

Meer over: