Ga naar de inhoud

Vaste energiecontracten weer in trek bij Nederlandse huishoudens

Vaste energiecontracten

In een recente update van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) blijkt dat op 1 januari de meerderheid van de Nederlandse huishoudens weer een vast energiecontract heeft. Dit zijn de cijfers.

Het is een aanzienlijke stijging vergeleken met het lage percentage van maart 2020, toen slechts iets meer dan een kwart van de huishoudens vastgebonden was aan een energiecontract. Veel mensen kozen toen voor het financiële voordeel van variabele contracten. In de laatste maanden hebben een groot aantal mensen besloten om toch hun energietarieven vast te leggen.

Stijgende populariteit van vaste contracten

Volgens de gegevens van de ACM zijn er in december ongeveer 100.000 meer vaste contracten afgesloten dan in de voorgaande maanden: een totaal van 300.000 tegenover 200.000.

Dit markeert niet alleen het herstel van de populariteit van vaste energiecontracten na het dieptepunt in maart 2020, maar wijst ook op een groeiende trend van bewuste keuzes bij consumenten gericht op voorspelbare energiekosten gedurende langere periodes.

De keuze had zeker ook te maken met het stopzetten van het prijsplafond per 1 januari.

Vaste energiecontracten: Voordeliger in een fluctuerende markt?

Vaste energiecontracten worden over het algemeen als goedkoper beschouwd dan contracten met variabele tarieven. In januari daalden de prijzen voor gas bij vaste contracten met meer dan 5 procent en de prijs voor elektriciteit nam in veel gevallen met minstens 7 procent af.

Ter vergelijking: bij variabele contracten bedroeg de daling slechts 1,5 procent. Hoewel de energieprijzen over het algemeen zijn gedaald ten opzichte van het recordniveau van 2022, liggen ze nog steeds boven het gemiddelde van de afgelopen jaren.

Dynamisch energiecontract

Een dynamisch (of variabel) energiecontract is een type energiecontract voor huishoudens en bedrijven waarbij de energieprijzen variëren op basis van marktomstandigheden. In tegenstelling tot traditionele energiecontracten met vaste tarieven, kunnen de tarieven bij een dynamisch energiecontract fluctueren op basis van factoren zoals; vraag en aanbod op de energiemarkt, prijzen van grondstoffen en andere economische variabelen.

Bij een dynamisch energiecontract profiteren consumenten van lagere energieprijzen op momenten dat de markttarieven gunstig zijn. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn tijdens periodes van lage vraag of wanneer er overschotten aan energie beschikbaar zijn. Aan de andere kant kunnen de energieprijzen ook stijgen tijdens perioden van hoge vraag of wanneer de kosten voor energieproductie toenemen.

Het is belangrijk voor consumenten die overwegen een dynamisch energiecontract af te sluiten om zich bewust te zijn van de potentiële risico’s, zoals prijsvolatiliteit en onverwachte pieken in energiekosten.

Conclusie

Samenvattend lijkt een groeiend deel van de Nederlandse huishoudens te kiezen voor financiële zekerheid in hun energieverbruik door middel van vaste energiecontracten. Hoewel de energieprijzen nog steeds hoog zijn vergeleken met historische trends, bieden vaste contracten een manier om deze fluctuaties het hoofd te bieden en de geruststelling van voorspelbare energiekosten.

Bron: nd

Meer over: