Ga naar de inhoud

Boosheid en verdriet bij nabestaanden na vandalisme op begraafplaats Den Haag

Graven vernield Foto: © Talpa Graven vernield 

Op begraafplaats Westduin in Den Haag is de ontreddering groot nadat onbekenden dit weekend meerdere grafzerken hebben vernield. Nabestaanden kunnen hun emoties nauwelijks bedwingen bij de beschadigde graven van hun dierbaren.

De begraafplaats was gisteren drukker dan normaal, nadat het nieuws van de vernielingen op vrijdagavond het hele gebied schokte. Zeker 15 grafstenen blijken te zijn beschadigd, met sommige stenen die in stukken liggen. De schade is met name zichtbaar bij de urnenmuur en de kindergraven, waar de angstige en verdrietige reacties van bezoekers niet te missen zijn.

De tekst gaat onder het X-bericht verder >>

Schade aan kindergraven

Een van de meest emotionele momenten vindt plaats bij de kindergraven, waar nabestaanden in stilte de scherven verzamelen. Een man, wiens kleinkind zijn rustplaats verloren heeft, is zichtbaar boos en kan zijn woede niet onderdrukken. Zijn echtgenote, diep geraakt door de schade, steekt een nieuwe kaars aan bij het beeldje van een engeltje en een vlinder. Terwijl ze in gedachten verzonken is, blijft ze vragen: “Waarom?”

Bekijk hier de beelden van de ravage en lees daarna verder >>

De emotionele gevolgen voor nabestaanden

De schade aan een graf is niet alleen financieel, maar ook emotioneel zwaar voor nabestaanden. Voor veel mensen is het graf van hun dierbare een plek van troost, waar ze hun verdriet kunnen verwerken en hun geliefden kunnen herdenken. Het vandalisme haalt deze plek van rust en herdenking onderuit en veroorzaakt veel verdriet en onbegrip. “Dit is een schending van iets heiligs”, zegt een nabestaande op Westduin. “Mijn geliefde ligt hier.”

Het is belangrijk dat er meer aandacht komt voor het behoud van begraafplaatsen in Nederland. Gemeenten zouden beter moeten investeren in de beveiliging van deze plekken, door bijvoorbeeld cameratoezicht of andere preventieve maatregelen in te voeren. Alleen op die manier kan het respect voor overledenen gewaarborgd blijven.

Emoties lopen hoog op

Martin, die de grafsteen van zijn kleindochter verzorgt, is geschokt door wat hij op de begraafplaats ziet. “Toen ik die kapotte kindergraven zag, heb ik staan huilen als een klein kind”, vertelt hij met tranen in zijn ogen aan het AD. “Dit is niet normaal, wie doet zoiets? Die mensen moeten wel ziek in hun hoofd zijn.” De emoties van de nabestaanden zijn zichtbaar en heftig, maar veroorzaken ook een gevoel van saamhorigheid.

Oma Els en andere nabestaanden in shock

Oma Els maakt een filmpje van het graf van haar kleinkind, dat onlangs overleed. Ze wil haar dochter geruststellen, vooral nu ze voor het eerst weer een weekend weg is. “Toen ik hoorde van de vernielde kindergraven, schrok ik wel”, zegt Els. Ook Karin, die regelmatig het graf van haar kleinkind bezoekt, is opgelucht dat haar graf intact is, maar huilt even bij de gedachte aan het vandalisme.

De tekst gaat onder het X-bericht verder >>

Schade aan grafzerken gedeeltelijk hersteld

Ondanks de schade is de situatie voor veel nabestaanden draaglijker geworden. Meneer Hulzing (89) stond aanvankelijk machteloos toen hij de vernielde grafsteen van zijn vrouw zag, maar is inmiddels weer iets kalmer. “De glasscherven zijn opgeruimd, de grafsteen is in orde, dat is het belangrijkste”, zegt hij tegen he AD. Hoewel de vernielingen hem diep raakten, weet hij dat hij niet mag klagen: “Het zijn maar glasscherven.”

Vandalisme op begraafplaatsen: Een landelijk probleem

Dit incident op begraafplaats Westduin is helaas geen op zichzelf staand geval. Vandalisme op begraafplaatsen komt steeds vaker voor in Nederland. Uit recente cijfers blijkt dat er jaarlijks tientallen meldingen zijn van vernielde grafstenen en andere schade aan begraafplaatsen. Dit heeft niet alleen invloed op de rust en gedenkplaats van de overledenen, maar veroorzaakt ook veel emotionele schade bij nabestaanden.

Impact op nabestaanden enorm

In steden als Rotterdam, Amsterdam en Utrecht zijn soortgelijke incidenten gemeld, waarbij vooral kindergraven, urnenmuurtjes en grafzerken doelwit zijn van vandalen. Het is vaak onduidelijk wie er verantwoordelijk is voor deze laakbare daden, maar de impact op de nabestaanden is enorm. Veel mensen voelen zich onveilig en teleurgesteld dat zelfs op een plek die bedoeld is voor rust en herinnering, geen respect meer wordt getoond.

Gemeente Den Haag werkt aan herstel

De gemeente Den Haag heeft inmiddels aangegeven dat er gewerkt wordt aan het herstellen van de schade op begraafplaats Westduin. De meeste vernielde grafzerken zijn inmiddels opgeveegd en tijdelijk hersteld. Er wordt onderzocht hoe de daders opgespoord kunnen worden. Voor nabestaanden blijft het echter een zware tijd, waarin ze hun geliefden moeten blijven gedenken, ondanks het verlies van de fysieke gedenkplek.

Bronnen:

AD, Talpa

Meer over:

Reacties zijn gesloten.