De mode-industrie en de vervaardiging van plastic brengen significante milieuproblemen met zich mee. Een innovatief project, waarbij een internationale organisatie samenwerkt met het Groningse EV Biotech, belooft een doorbraak. Ze willen textielafval transformeren naar iets nuttigs: suikers voor bioplastic.
Een oplossing die mode en duurzaamheid verenigt
Linda Dijkshoorn van EV Biotech en Fabiola Polli, een onderzoekster met een missie vanuit haar achtergrond in de mode-industrie, werken samen aan een nieuwe technologie. Deze scheidt natuurlijke vezels uit textielafval, met behulp van micro-organismen.
Het doel: afval omzetten in glucose, een basis voor bioplastic. Dit proces, bijzonder genoeg ontwikkeld in een universiteit in Groningen, zou grote fashionbedrijven kunnen aanmoedigen om hun eigen recyclingfabriekjes op te zetten, vooral in armere landen waar dit een wereld van verandering zou kunnen betekenen.
Bekijk in deze video hoe vervuilend de kledingindustrie is. Tekst gaat onder de video verder >>
Afval omzetten naar waardevolle grondstof
De toekomst ziet er veelbelovend uit met de mogelijke wereldwijde inzet van deze technologie. Het samenbrengen van bio-technologie, AI en een grondige kennis van kunststoffen kan leiden tot een significante verandering. Zo kunnen kunststofproducenten bioproducten gebruiken die lijken op fossiele varianten, wat de weg opent naar een wereld waarin afval als een waardevolle grondstof wordt gezien.
Dankzij de inzet van deze technologieën wordt textielafval niet alleen verminderd, maar draagt het project ook bij aan het verminderen van de druk op landbouwgrond en het oplossen van een van de grootste problemen van de mode-industrie.
Beleef het leven van een kledingarbeidster in onderstaande video. Tekst gaat onder de video verder >>
Weetjes over textielafval:
- Massale textielverspilling: Jaarlijks produceren we wereldwijd ongeveer 92 miljoen ton aan textielafval, wat kleding, beddengoed en handdoeken omvat.
- Trage afbraak van synthetische vezels: Synthetische materialen zoals polyester en nylon hebben een trage afbraaktijd. Soms duurt het zelfs honderden jaren, waardoor ze aanzienlijke milieuproblemen veroorzaken.
- Recycling uitdagingen: Ondanks inspanningen om textiel te recyclen, blijft het recyclingpercentage relatief laag, met veel afval dat eindigt op stortplaatsen of verbrand wordt.
- Milieueffecten van productie: Niet alleen het afval aan het einde van de levensduur is een probleem. Ook de productie van textiel draagt bij aan de ecologische voetafdruk vanwege het gebruik van water, energie en chemicaliën.
- Duurzame modetrend: Gelukkig groeit de bewustwording, en de vraag naar duurzame mode, met biologisch afbreekbare materialen en recyclinginitiatieven, neemt toe.
- Microvezelvervuiling: Het wassen van synthetische kleding draagt bij aan microvezelvervuiling. Hierbij belanden kleine deeltjes in oceanen en waterwegen die schade aan het mariene leven veroorzaken.
- Innovaties tegen afval: Om textielafval te verminderen, zien we innovatieve oplossingen zoals het gebruik van gerecyclede vezels, de groei van tweedehandskledingmarkten en de ontwikkeling van biologisch afbreekbare textielmaterialen.
Het is cruciaal om bewust te zijn van deze kwesties en actief deel te nemen aan inspanningen om textielafval te verminderen. Verstandig dus om duurzamere keuzes te maken bij het kopen en afdanken van kleding.
Tweedehands.net in een nieuw jasje
Het vernieuwde platform Tweedehands.net is klaar om gebruikers nog beter van dienst te zijn met een fris nieuw uiterlijk en verbeterde functionaliteiten. Tweedehands.net heeft sinds het begin het doel om gratis de koop en verkoop van tweedehands spullen eenvoudiger en toegankelijker te maken. Dat gaat nu nóg beter. In een nieuw jasje, maar met de vertrouwde voordelen. Dit zijn de belangrijkste verbeteringen:
- Een fris en energiek uiterlijk door nieuwe huisstijl;
- De navigatie is eenvoudiger en logischer;
- De laadtijden van de website zijn een stuk sneller;
- De website is een stuk veiliger.
Bron: LC