Met de val van het kabinet Rutte IV zijn spannende tijden aangebroken in politiek Den Haag. De ene na de andere partijleider gooit de handdoek in de ring. We zien ze na de nieuwe verkiezingen in november niet meer terug op het Binnenhof. Ook partij prominenten houden het voor gezien. Een ongekende politieke stoelendans is in gang gezet.
Het onverwachte vertrek van premier Mark Rutte breekt het politieke speelveld open. Hoe de uitslag van de verkiezingen ook uitvalt, het zet nieuwe politieke verhoudingen op scherp. Links bundelt de krachten. GroenLinks en PvdA slaan de handen ineen en trekken tijdens de komende verkiezingen gezamenlijk op. Het rechtse kamp ziet nieuwe mogelijkheden, verjonging en kansen voor nieuwe talenten, in het verschiet liggen.
Tekst gaat onder de video verder >>
Wapenfeiten en ontwikkelingen
De Haagse aardverschuiving leidt tot allerlei reacties. Een rondgang langs verschillende kampen en wapenfeiten op een rij.
Het VVD-kamp
Het vertrek van Rutte markeert het einde van een tijdperk. Hij was met zijn bijna 13 jaar in het Torentje de langstzittende premier. De jongeren van zijn partij zijn er niet echt rouwig om. Er staan volgens de JOVD genoeg jonge talentvolle mensen klaar om het stokje over te nemen. VVD fractievoorzitter Sophie Hermans heeft al laten weten niet beschikbaar te zijn om bij de komende verkiezingen de VVD-kar te trekken. Demissionair minister van Veiligheid Dilan Yeşilgöz gooit hoge ogen om in de voetsporen van Rutte te treden.
Het D66-kamp
Het vertrek van D66-aanvoerder Sigrid Kaag heeft in Den Haag tot afschuw geleid. Kaag zegt dat zij de handdoek in de ring heeft gegooid omdat het een te grote wissel trekt op haar gezin. Ze is al jarenlang op sociale media het doelwit van beledigingen en bedreigingen en wordt daarom streng beveiligd. Binnen haar eigen partij wordt het vrouwenhaat genoemd. Demissionair minister Rob Jetten wil het stokje wel van haar overnemen. Het is volgens hem tijd voor een nieuw generatie bestuurders. Andere kandidaten voor het lijsttrekkerschap zijn inmiddels afgehaakt voor de functie: D66-minister Ollongren van Defensie en D66-fractievoorzitter Paternotte.
Het CDA-kamp
Ook CDA lijsttrekker Wopke Hoekstra geeft er de brui aan en gaat niet door na de verkiezingen. En hij is niet de enige die de partij verlaat. Ook fractievoorzitter Pieter Heerma stopt. Mona Keijzer, Hugo de Jonge, Marnix van Rij en Hanke Bruins Slot hebben al aangegeven dat zij de rol van Hoekstra niet zien zitten. Demissionair minister van Binnenlandse Zaken Hanke Bruins Slot sluit niet uit nog eens terug te keren als minister.
ChristenUnie
Demissionair minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen en CU-kopstuk Carola Schouten wil ook niet meer verder. Ze zegt 12 intensieve jaren in de Haagse politiek achter de rug te hebben. “Er staat een nieuwe generatie klaar waarvan ik weet dat de ChristenUnie daar in goede en vertrouwde handen is.”
Andere ontwikkelingen
Liane den Haan (ex-50Plus) van de gelijknamige 1-persoonsfractie en Nicki Pouw van JA21 vertrekken. Kamerlid Pieter Omtzigt, populair bij veel kiezers, sluit zich niet aan bij de BBB. Hij maakt binnenkort bekend of hij met een eigen partij aan de verkiezingen zal meedoen of uit de politiek stapt. GroenLinks-Kamerlid Corinne Ellemeet stopt ook na de verkiezingen als Tweede Kamerlid. Ze schrijft op Twitter dat ze na 7 prachtige en intensieve jaren even op adem wil komen en tijd en aandacht wilt besteden aan haar familie.
Woensdag 22 november zijn er nieuwe verkiezingen.
Bronnen: NRC, Telegraaf, NOS