Ga naar de inhoud

Mag mijn kat of hond mee op reis? Dit zijn de vakantieregels

Update:
Hond of kat huisdieren mee op vakantie

Op vakantie gaan is vaak een spannend vooruitzicht als je een huisdier hebt. Dit vraagt dit om extra planning. Neem je liever je huisdier mee op reis? Hier zijn de vakantieregels voor het meenemen van je kat of hond op vakantie, zowel binnen als buiten de Europese Unie (EU).

Vakantieregels huisdieren binnen de EU

Voor reizen binnen de EU moet je kat of hond voldoen aan de volgende eisen:

  • Dierenpaspoort: je huisdier moet een EU-dierenpaspoort hebben. Dit paspoort kun je verkrijgen via je dierenarts.
  • Chip: je huisdier moet gechipt zijn. Dit is verplicht zodat je dier geïdentificeerd kan worden als het kwijtraakt.
  • Rabiësinenting: honden en katten moeten ingeënt zijn tegen rabiës (hondsdolheid). Deze vaccinatie moet minimaal 21 dagen voor vertrek gegeven zijn.
  • Tatoeage: een tatoeage als identificatie is alleen toegestaan als deze is aangebracht vóór 2 juli 2011 en goed leesbaar is.
  • Aanvullende eisen: sommige EU-landen hebben aanvullende eisen, zoals een behandeling tegen bepaalde parasieten. Het is verstandig om dit bij je dierenarts te controleren voordat je op reis gaat.

Kat of hond mee op vakantie buiten de EU

Voor reizen buiten de EU gelden vergelijkbare en soms strengere eisen. Ook voor reizen buiten de EU heeft je huisdier een dierenpaspoort nodig. En net als binnen de EU, moet je huisdier gechipt zijn. Een vaccinatie tegen rabiës is ook vaak verplicht. Deze moet binnen een bepaalde tijd voor vertrek gegeven zijn.

Aanvullende eisen: elk land buiten de EU heeft zijn eigen regels en voorschriften. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je huisdier in quarantaine moet bij aankomst of dat er een bloedonderzoek nodig is om de rabiëstiter te controleren.

  • Informeer bij de ambassade van het land van bestemming naar de specifieke eisen.

Hittewaarschuwing: auto in zomerhitte kan gevaarlijke oven zijn.

Reizen met andere huisdieren

Voor andere huisdieren zoals konijnen, kleine knaagdieren, vogels, vissen en amfibieën, zijn de regels vaak minder streng. In de meeste gevallen is een gezondheidsverklaring van de dierenarts voldoende. Toch is het belangrijk om de eisen van het land van bestemming te controleren via de ambassade.

Praktische tips voor reizen met huisdieren

Zorg dat je ruim van tevoren begint met de voorbereidingen, zoals het regelen van vaccinaties, paspoorten en eventuele aanvullende documenten. Maak de reis zo comfortabel mogelijk voor je huisdier. Gebruik een veilige en comfortabele reismand en maak regelmatig stops tijdens autoritten.

Neem een noodpakket mee met medicijnen. Voer en andere benodigdheden voor je huisdier. Het is ook handig om de contactgegevens van een lokale dierenarts op je vakantiebestemming te hebben. Zorg dat je huisdier altijd een halsband draagt met je contactinformatie en eventueel het adres van je vakantiebestemming.

Bekijk de video over vliegen met huisdieren en lees daarna verder >>

Met de juiste voorbereidingen ga je zorgeloos op vakantie en zorg je ervoor dat je huisdier ook een fijne tijd heeft, waar jullie ook naartoe gaan!

Bron: Rijksoverheid.

Meer over: