Ga naar de inhoud

Vakantiekilo’s horen erbij: zo verlies je ze weer

Update:
Vakantiekilo's afvallen na de vakantie

Terug van vakantie en flink wat kilo’s erbij? Voor de meeste Nederlanders een herkenbaar verschijnsel. Toch is er een strategie om af te vallen én dat vakantiegevoel vast te houden! Lees snel verder.

Het vakantiegevoel vasthouden

Het vakantiegevoel vasthouden is iets dat iedereen graag zo lang mogelijk doet. De ontspanning, het genieten van lekker eten en de vrijheid maken de vakantieperiode bijzonder. Helaas komt daar vaak gewichtstoename bij kijken.

Onderzoek toont aan dat veel mensen na een vakantie gemiddeld 2 tot 3 kilo aankomen. Dit wordt vaak veroorzaakt door het eten van calorierijke maaltijden en minder bewegen.

Gezonde maaltijden bereiden

  • Om die extra kilo’s kwijt te raken, is het belangrijk om gezonde maaltijden te bereiden. Vervang de vette hapjes en suikerrijke dranken door voedzame alternatieven zoals salades, fruit en water. Door je maaltijden goed voor te bereiden en te plannen.
  • Zorg ervoor dat je minder snel in de verleiding komt om ongezonde keuzes te maken.
  • Probeer ook je portiegroottes onder controle te houden. Door kleinere porties te eten, voorkom je dat je onnodig veel calorieën binnenkrijgt.

Regelmatig bewegen

Beweging speelt een cruciale rol in het verliezen van gewicht. Probeer elke dag minstens 30 minuten actief te zijn. Dat kan door te wandelen, een mooie fietsroute te doen of een andere sport te beoefenen die je leuk vindt. Het is niet alleen goed voor je lichamelijke gezondheid, het helpt ook om je mentaal beter te voelen.

Regelmatige lichaamsbeweging zorgt ervoor dat je energieker wordt en lekker in je vel zit. Bovendien verhoogt het je stofwisseling, waardoor je sneller calorieën verbrandt.

Hydratatie is essentieel

Voldoende water drinken is essentieel bij het verliezen van vakantiekilo’s. Water helpt je lichaam om afvalstoffen af te voeren, houdt je gehydrateerd en vermindert het hongergevoel.

Probeer dagelijks minstens 2 liter water te drinken. Dit kan ook helpen om de drang naar suikerrijke dranken te verminderen. Je zult merken dat je minder vaak dorst hebt en je huid er gezonder uitziet.

Wist je dit? Honger en dorst: we halen het signaal door elkaar.

Voldoende slaap krijgen

Slaap is een vaak over het hoofd geziene factor in het behouden van een gezond gewicht. Een goede nachtrust helpt je lichaam te herstellen en je metabolisme optimaal te laten functioneren.

Streef naar 7 tot 9 uur slaap per nacht om ervoor te zorgen dat je lichaam de kans krijgt om te herstellen. Gebrek aan slaap kan leiden tot een verhoogde eetlust en cravings (trek in zoetigheden), wat het moeilijker maakt om die vakantiekilo’s kwijt te raken.

Stel realistische doelen

Het is belangrijk om realistische doelen te stellen bij het afvallen. Verwacht niet dat je binnen een week al je vakantiekilo’s kwijt bent. Door stap voor stap veranderingen aan te brengen in je levensstijl, heb je op de lange termijn meer succes. Sterker nog, het stellen van te ambitieuze doelen kan leiden tot teleurstelling en demotivatie.

  • Focus op kleine, haalbare stappen en vier elke vooruitgang die je boekt. Zo blijf je gemotiveerd en houd je het makkelijker vol.

Hou het vakantiegevoel vast

Blijf genieten en gun jezelf af en toe een traktatie. Het is belangrijk om het vakantiegevoel niet volledig los te laten. Door jezelf af en toe te verwennen met iets lekkers voorkom je dat je je dieet als een straf gaat zien. Het gaat om balans. Geniet met mate, en houd daarbij altijd je gezondheidsdoelen in het achterhoofd.

Wat te doen met vochtophoping?

Een veelvoorkomende oorzaak van gewichtstoename tijdens een vakantie is vochtophoping. Dit komt vaak door een hogere zoutinname en minder consumptie van groenten en fruit. Natrium uit zout zorgt ervoor dat het lichaam meer vocht vasthoudt, terwijl kalium, dat in veel groenten en fruit zit, juist helpt vocht af te drijven.

  • Probeer na je vakantie je zoutinname te beperken en meer kaliumrijke voedingsmiddelen te eten zoals bananen, sinaasappels en spinazie.

Pas op: vermijd crashdiëten

Hoewel het verleidelijk is om snel gewicht te verliezen na je vakantie, zijn crashdiëten af te raden. Ze leiden tot tekorten aan essentiële voedingsstoffen en zijn vaak moeilijk vol te houden. Richt je liever op het herstellen van je normale, gezonde eetgewoonten.

Begin de dag met een voedzaam ontbijt, zoals een groene smoothie of een omelet met groenten, en zorg ervoor dat je voldoende groenten en fruit eet gedurende de dag. Dit helpt niet alleen bij het verliezen van die extra kilo’s, maar bevordert ook je algehele gezondheid en welzijn.

Lees ook: Voedingstips voor 60-plussers.

Ga je nog op vakantie bekijk deze tips van gewichtsconsulente Margreet van der Plas. Zo kom na je vakantie keurig op je oude gewicht thuis. >>

Bronnen: Orangefit, De Telegraaf. Foto’s Canva.

Meer over: