Ga naar de inhoud

Vakantieboekingen weer terug op oude niveau

Vakantieboekingen

Na de kerstperiode zijn we weer massaal begonnen met het boeken van onze voorjaars-, mei- en zomervakanties. Vergeleken met vorig jaar is het aantal boekingen in de laatste week van december en de eerste week van januari met 3,1 procent gestegen.

Hiermee is de reisbranche terug op het niveau van vóór de coronacrisis. Opvallend genoeg zijn bijna alle bestemmingen duurder geworden, behalve Egypte. Lees hier alles over de vakantieboekingen in 2024.

Zoover Vakantiemonitor over vakantieboekingen

Deze bevindingen komen voort uit de Zoover Vakantiemonitor. Door de analyse van 30 miljoen jaarlijkse bezoekers, meer dan 3,9 miljoen beoordelingen, een aanbod van 1 miljoen accommodaties en 12.000 pakketreizen van alle aanbieders, kan de review- en boekingssite een nauwkeurig inzicht bieden in het zoek- en boekgedrag van Nederlandse vakantiegangers. Mega interessant om te kijken waar Nederlanders dit jaar allemaal naartoe gaan en wanneer ze dit doen.

Minder vakantieboekingen sinds COVID-19

Tot en met 2019 werden in de weken vóór de Vakantiebeurs traditioneel veel vakanties geboekt. In de coronajaren 2020 en 2021 was dat niet het geval. Begin 2022 en 2023 zag de reisbranche echter deze trend terugkeren en dit jaar werden rond de feestdagen weer volop vakanties geboekt. “We zien dat de trend van vóór COVID-19 weer helemaal terug is. Gezinnen bespreken tijdens de feestdagen waar ze naartoe willen, en direct daarna boeken ze al vroeg hun zomervakantie. Dat was tot 2019 ook gebruikelijk,” aldus COO Reinoud Koot van Zoover. “We zien ook dat mensen weer dezelfde hotels, appartementen en andere accommodaties boeken als vóór corona.”

Wanneer gaan we het meest op vakantie?

1 op de 3 boekingen is momenteel voor de meivakantie, 1 op de 7 voor de voorjaarsvakantie en toch al 1 op de 5voor de zomervakantie. Zoover verwacht dat het aantal boekingen voor de zomervakantie de komende weken toeneemt en het aantal boekingen voor de meivakantie overtreft. De vliegtickets gaan als warme broodjes over de toonbank.

En waar gaat de reis dan naartoe?

Momenteel worden de meeste vakanties geboekt naar Spanje. Ruim 1 op de 3 Nederlanders kiest voor die bestemming. Het aantal boekingen is ten opzichte van vorig jaar met 5,2 procent gestegen. 1 op de 5 vakantiegangers kiest voor Turkije (+4,7 procent) en Griekenland (+1,3 procent), en 1 op de 8 voor Egypte (+2,3 procent). Uit het zoekgedrag van Nederlanders blijkt dat Frankrijk als vanouds het meest populaire vakantieland is dit jaar. Vakantiegangers zoeken voornamelijk naar beoordelingen over campings en vakantiehuisjes. De top 5 wordt verder gevormd door Spanje, Nederland, Italië en Griekenland. De Canarische Eilanden behoren tot 1 van de populairste bestemmingen.

Vakanties zijn een stuk duurder, maar dat houdt ons niet tegen

Het afgelopen jaar waren Nederlanders gemiddeld al 12,3 procent duurder uit bij het boeken van hun vakantie. De gemiddelde reissom steeg eind 2023 en begin dit jaar verder van 2181 naar 2275 euro, een groei van 4,3 procent ten opzichte van heel 2023. “Maar ondanks de prijsstijging blijven mensen boeken. Dat duidt erop dat ze die stijging accepteren”, zegt Koot.

Hoewel de meest geboekte landen, zoals Spanje en Turkije, rond het gemiddelde zitten, is Griekenland 10 procent duurder geworden. Opmerkelijk is dat Egypte met een gemiddelde reissom van 1994 euro 12,35 procent goedkoper is geworden. Dit heeft 2 oorzaken: door de oorlog tussen Israël en Hamas stonden hotels leeg en verlaagden Egyptische hoteliers hun prijzen. Toen bleek dat het gevaar daar meeviel, boekten veel mensen een last-minute vakantie, wat goedkoper is.

Wintersport wint weer aan populariteit

Ga jij dit jaar nog op vakantie? Veel Nederlanders zijn momenteel op wintersport. Vorig jaar vertrokken maar liefst 1,2 miljoen Nederlanders naar Oostenrijk voor een wintersportvakantie, zoals aangegeven door gegevens van het Oostenrijks Toeristenbureau.

Meer over: