Ga naar de inhoud

Zo lang moet je vakantie zijn om echt uit te rusten


Een van de leukste aspecten van werken is ongetwijfeld dat we af en toe op vakantie kunnen. Laten we eerlijk zijn: we kijken er altijd enorm naar uit. Maar hoe lang onze vakantie ook duurt en hoe exotisch onze bestemming ook is, het lijkt altijd zo snel voorbij te gaan. Vaak komen we terug zonder echt uitgerust te zijn.

De belangrijke vraag is dus: hoe lang moet je weg van huis zijn om echt te kunnen ontspannen? Is jouw vakantie lang genoeg?

Hoe lang moet je vakantie zijn om écht te ontspannen?

Heb je als mens echt vakantie nodig, of is het een luxe? De Vlaamse psychologe Fanya Verhenne geeft het antwoord in De Standaard. Volgens Verhenne is 1 week vakantie niet genoeg. Om echt tot rust te komen, heb je minstens 8 dagen nodig. Pas na de 8e dag kun je alles loslaten en de stress van je afschudden. Dit zet ons idee van korte weekendjes weg en ontspannende citytrips op losse schroeven.

Niets doen

Het is daarbij belangrijk dat je daadwerkelijk de tijd neemt om tot rust te komen. Ga je op vakantie? Plan dan niet elke dag vol, maar neem ook tijd om niets te doen. Hopelijk heb jij niet net slechts maar 1 weekje vrij genomen, want dat blijkt volgens Verhenne niet voldoende. Dit is echter wel een goede reden om wat extra vrije dagen op te nemen.

De tekst gaat onder de video verder >>

Belang van vakantie

Vakantie is niet alleen een leuke onderbreking van de dagelijkse sleur, het is pure noodzaak! Even weg van het kantoor, de e-mails en de eindeloze to-do lijstjes. Het geeft je de kans om je batterij op te laden en echt te ontspannen. Tijdens een vakantie kun je je laten verrassen door nieuwe plekken, heerlijk nietsdoen of juist avonturen beleven die je thuis niet zou meemaken. En vergeet niet de kwaliteitstijd met je vriend(in) en/of familie. Samen nieuwe herinneringen maken zonder de afleidingen van werk en dagelijkse verplichtingen. Hoe heerlijk klinkt dat?

Top 10 vakantiebestemmingen voor 2024

1. Santorini, Griekenland

Beroemd om zijn prachtige zonsondergangen, witte huizen met blauwe koepels, en kristalheldere wateren. Perfect voor een romantische vakantie of een ontspannende trip.

2. Kyoto, Japan

Bekend om zijn historische tempels, prachtige tuinen en traditionele theehuizen. Ideaal voor cultuur- en natuurliefhebbers.

3. Amalfikust, Italië

Schilderachtige kustlijn met kleurrijke dorpjes, heerlijk eten en adembenemende uitzichten. Geweldig voor roadtrips en luxe vakanties.

4. Maui, Hawaï

Perfecte bestemming voor strandliefhebbers en avonturiers. Geniet van prachtige stranden, watervallen en vulkanische landschappen.

5. Cape Town, Zuid-Afrika

Een mix van prachtige natuur en levendige cultuur. Bezoek de Tafelberg, Robbeneiland en de prachtige wijngaarden.

6. Reykjavik, IJsland

Unieke landschappen met geisers, watervallen en het noorderlicht. Ideaal voor avontuurlijke reizigers en natuurliefhebbers.

7. Barcelona, Spanje

Bruisende stad met indrukwekkende architectuur, heerlijk eten en levendige cultuur. Bezoek de Sagrada Familia, Park Güell en geniet van tapas.

8. Queenstown, Nieuw-Zeeland

Paradijs voor avonturiers met mogelijkheden voor bungeejumpen, skiën en wandelen. Prachtige meren en bergen maken het tot een fotogenieke bestemming.

9. Bali, Indonesië

Bekend om zijn tropische stranden, tempels en yogaretreats. Perfect voor zowel ontspanning als avontuur.

10. Banff, Canada

Adembenemende natuur met bergen, meren en bossen. Ideaal voor buiten activiteiten zoals wandelen, skiën en kanoën.

    Meer over: