Op vakantie gaan is heerlijk. Het is een geweldige manier om te ontspannen en nieuwe avonturen te beleven. Wat als je te maken hebt met trombose, een aandoening waarbij er stolsels in je bloedvaten kunnen ontstaan en je je reisplannen daardoor moet uitstellen?
Trombose hoeft je gelukkig niet te weerhouden van een fantastische vakantie-ervaring. Lees hier waarom het risico op trombose-klachten tijdens het reizen kan toenemen, hoe je de symptomen op tijd herkent én welke maatregelen je moet nemen voor een veilige en plezierige vakantie ondanks de trombose.
Waarom je alert moet zijn als je reist met trombose
Trombosepatiënten moeten zich bewust zijn van de verhoogde risico’s die gepaard gaan met reizen.
- Ten eerste langdurig zitten. Het ontwikkelt zich vaak wanneer mensen langdurig stilzitten, zoals tijdens lange vluchten, autoritten of treinreizen. Dit leidt tot verminderde bloedcirculatie en vergroot het risico op bloedstolsels.
- Ook de hydratatie is een punt waar je op moet letten. Reizen, vooral vliegreizen en warme bestemmingen, kan al snel leiden tot uitdroging, wat de kans op trombose verder vergroot.
- En tijdzoneveranderingen speelt een rol. Een jetlag kan je normale slaap- en waakritme verstoren, wat het risico op trombose vergroot. Tot slot kunnen sommige vakantieactiviteiten, zoals wandelen, skiën of zwemmen, fysiek veeleisend zijn en het risico op complicaties verhogen.
Hoe herken je trombose op reis?
Snel herkennen van trombose is van cruciaal belang. Tijdens en na de reis moet je alert zijn op de symptomen van trombose, zoals een pijnlijk, warm of gezwollen (trombose)been, of symptomen van een longembolie zoals kortademigheid, pijn bij ademhalen, hoesten met bloed, flauwvallen en een snelle hartslag. In geval van deze symptomen, zoek onmiddellijk medische hulp. Ook als je in het buitenland bent!
Tips voor veilig reizen met trombose
Reizen met trombose vereist extra zorgvuldigheid. Hier zijn enkele belangrijke stappen die je kunt nemen om je reis veilig en plezierig te maken.
1. Raadpleeg een arts
Voordat je op vakantie gaat, is het van essentieel belang om met je arts te overleggen. Zij kunnen je gezondheid beoordelen en specifieke aanbevelingen doen op basis van je medische geschiedenis.
2. Medicatie
Als je antistollingsmiddelen gebruikt, zorg er dan voor dat je deze medicatie volgens voorschrift inneemt en voldoende voorraad meeneemt voor de duur van je reis.
TIP: Ervaar de voordelen van de Trombose Zelfzorg
Met de Trombose Zelfzorg controleer je thuis de bloedstolling eenvoudig zelf, door middel van een (vrijwel pijnloze) vingerprik. Het enige wat je nodig hebt is een computer, tablet of mobiel met internetverbinding. Hoe het precies in zijn werk gaat, daar helpt de Trombose Zelfzorg je uiteraard bij.
Lees in dit Startpagina.nl artikel meer over de Trombose Zelfzorg.
3. Beweging
Sta regelmatig op en beweeg je benen als je zit, vooral tijdens lange vluchten of autoritten. Dit helpt de bloedcirculatie te bevorderen en vermindert het risico op DVT.
4. Hydratatie
Drink voldoende water om uitdroging te voorkomen. Alcohol en cafeïne bevorderen uitdroging, gebruik ze met mate.
5. Compressiekousen
Overweeg het dragen van compressiekousen, die de bloedstroom in je benen ondersteunen en het risico op trombose verminderen.
6. Comfortabele kleding
Draag tijdens je reis comfortabele kleding die de bloedcirculatie niet belemmert.
7. Stressbeheersing
Plan je reis zorgvuldig, zodat je niet hoeft te haasten en je stressniveau laag blijft.
8. Kies de juiste bestemming en activiteiten
Selecteer vakantiebestemmingen en activiteiten die passen bij je gezondheidstoestand en fysieke capaciteiten.
Trombose en medicatiegebruik
Als je eerder trombose heeft gehad en momenteel antistollingsmiddelen gebruikt, bieden deze meestal voldoende bescherming, zelfs tijdens lange reizen. Als je geen antistollingsmiddelen gebruikt, kan een verminderde bloedcirculatie tijdens een lange reis het risico op trombose vergroten. Raadpleeg je arts en de trombosedienst voor specifieke voorzorgsmaatregelen, zoals het controleren van je stollingstijd (INR) kort voor je vertrek.