Ga naar de inhoud

Vacansoleil failliet, grote impact op klanten, werknemers én schuldeisers


De bekende reisorganisatie Vacansoleil, gevestigd in Eindhoven, heeft het faillissement aangevraagd. Al eerder werd uitstel van betaling aangevraagd door ze. Wat betekent dit voor de gedupeerden?

Het faillissement heeft grote gevolgen voor 300 medewerkers én roept vragen op bij klanten en schuldeisers.

De curatoren richten zich de komende dagen voornamelijk op de klanten, die binnenkort op reis zouden gaan en onderzoeken ook de opties voor een mogelijke doorstart.

En dan de grote vraag: wat als jij een vakantie hebt geboekt bij Vacansoleil?

Vacansoleil failliet

Vacansoleil, dat gespecialiseerd is in campingvakanties en al meer dan 50 jaar actief, had al geruime tijd te maken met aanzienlijke schulden. De coronapandemie en stijgende kosten brachten het bedrijf nog verder in financiële problemen.

Ondanks de inspanningen om een koper te vinden, mislukte de transactie uiteindelijk. Curatoren Ben Arends en Lodewijk Hox, die als bewindvoerders optraden, zagen geen andere optie, dan het aanvragen van faillissement.

UWV biedt hulp

De gevolgen voor de medewerkers van Vacansoleil zijn groot, maar volgens woordvoerder Marcel Paapst is er ook goed nieuws. Het bedrijf kon deze week geen salarissen meer uitbetalen aan de medewerkers, maar het UWV zorgt nu voor de betaling van achterstallige lonen en loonbetalingen tot maximaal 6 weken na het faillissement. Dit betekent dat de medewerkers via het UWV worden uitbetaald.

Wat als ik een vakantie heb geboekt bij Vacansoleil?

Voor de meeste klanten van Vacansoleil betekent het faillissement dat ze aanspraak kunnen maken op een vergoeding van de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR). Wat betreft de gasten die momenteel op vakantie zijn of binnenkort vertrekken, is het nog niet duidelijk wat de gevolgen zijn.

Als Vacansoleil niet meer kan betalen voor de campings of vakantiehuisjes waar klanten zouden verblijven, is het onzeker of ze hun vakantie kunnen voortzetten. Het bedrijf werkt echter aan oplossingen op maat voor deze situaties.

Interesse in doorstart Vacansoleil

Naast aandacht voor medewerkers, klanten en een mogelijke doorstart benadrukken de curatoren ook het belang van schuldeisers. De reisbrancheorganisatie ANVR heeft aangegeven dat er geen indicaties zijn dat andere reisorganisaties een vergelijkbaar pad zullen bewandelen.

Vacansoleil kende al voor de coronacrisis financiële moeilijkheden en had daardoor minder financiële reserves, dan andere bedrijven in de branche. Desondanks is er veel interesse in een mogelijke doorstart, wat enige hoop biedt voor het behoud van banen en diensten.

Bekendmaking faillissement Vacansoleil

Meer over: