Ga naar de inhoud

Kommer en kwel bij het UWV: ook Wajong-uitkeringen verkeerd berekend

Update:
werkloos

Het UWV blijft er een potje van maken. Eerst waren het tienduizenden arbeidsongeschikten die jarenlang een verkeerd berekende uitkering ontvingen. Nu blijkt dat er ook veel mis is met de manier waarop het UWV Wajong-uitkeringen berekent.

Onterecht wel of juist geen uitkering

Er worden fouten gemaakt bij de beoordeling van aanvragen van de Wajong-uitkering. Mogelijk krijgen kwetsbare jongeren hierdoor onterecht wel of juist geen uitkering. Deze UWV misser volgt op eerdere berichten over problemen rondom de arbeidsongeschiktheidsuitkering (WIA).

Wajong

De Wet arbeidsongeschiktheidsvoorziening jonggehandicapten (Wajong) is een uitkering voor mensen die op jonge leeftijd niet meer (volledig) kunnen werken door een ziekte of een handicap. Meer dan 245.000 mensen krijgen een Wajong-uitkering.

WIA

De Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA) is een uitkering waar je onder voorwaarden gebruik van kunt maken als je langer dan twee jaar ziek bent en daardoor niet of minder kunt werken. Jaarlijks keert het UWV keert bijna 25 miljard euro uit aan werkloosheids- en arbeidsongeschiktheidsuitkeringen.

Ingewikkelde UWV berekeningen en procedures

De complexiteit van de berekeningen is zo groot dat zelfs goed opgeleide UWV-medewerkers ze niet kunnen controleren. Dat roept vragen op over de controleerbaarheid voor de betrokken uitkeringsgerechtigden.

Het UWV werkt aan een hersteloperatie, maar er zijn twijfels over de effectiviteit daarvan, omdat medewerkers de procedures zelf al als ingewikkeld ervaren. 

Dit roept weer de vraag op of echte hervormingen haalbaar zijn. Met financiële compensatie voor de gedupeerden red je het niet, schrijft De Telegraaf. De dieper liggende oorzaken moeten worden aangepakt.

Lees ook: Druk op UWV door groeiend aantal arbeidsongeschikte ouderen.

Lees verder onder het X-bericht >>

Verkeerde prikkels werken werkloosheid in de hand

Het huidige uitkeringsstelsel kent verkeerde prikkels die werkloosheid in de hand werken in plaats dat mensen aan te moedigen werk te zoeken. Zo ontmoedigt een werkloosheidsuitkering waarop de uitkering is gebaseerd op de duur van de vorige baan, werklozen om actief naar een nieuw baan te zoeken. Dat geldt ook voor de Wajong-uitkeringen, waar regels rondom het combineren van werk en uitkering de mogelijkheid om te werken ernstig bemoeilijken.

Lees ook: Stijging jongeren in de bijstand: een zorgwekkende trend.

Geef jongeren een startinkomen

De roep om het uitkeringsstelsel op de schop te nemen klinkt steeds luider. Zo wordt voorgesteld Wajong-uitkeringsgerechtigden een startinkomen te geven zonder dat dit verrekend wordt met hun verdiensten. Dat kan hen motiveren om te werken en hen financieel meer zelfstandigheid bieden.

Bronnen:

EenVandaag, De Telegraaf. Foto Isayildiz (Canva)

Meer over: