Ga naar de inhoud

Uitspraak in Geert Wilders zaak tegen Pakistaanse bedreigers

Geert Wilders bedreigers

De rechtbank doet maandag uitspraak over 2 Pakistaanse mannen die Geert Wilders hebben bedreigd. Ondanks de lange celstraffen die zijn geëist, blijft de daadwerkelijke uitvoering van deze straffen een uitdaging omdat er geen uitleveringsverdrag is tussen Nederland en Pakistan.

Bedreigingen en gevangenisstraffen

Religieus leider Muhammad Jalali en politieke TLP-leider Saad Hussain Rizvi staan terecht wegens doodsbedreigingen tegen PVV-leider Geert Wilders. Het Openbaar Ministerie eist respectievelijk 14 en 6 jaar cel tegen hen.

Jalali heeft tijdens bijeenkomsten en op sociale media zijn volgers opgeroepen om Wilders te doden, hierbij gebruikmakend van video’s en tekstberichten. De eis tegen Jalali is hoger omdat hij een fatwa uitsprak waarin hij zijn volgers een directe opdracht gaf om Wilders te doden, al dan niet door ophanging of onthoofding.

Gevolgen voor Wilders

Tijdens de rechtszaak waren beide Pakistanen afwezig, evenals hun advocaten. Wilders zelf was wel aanwezig en beschreef hoe de bedreigingen zijn leven drastisch hebben beïnvloed.

Hij stelde dat hij duizenden, misschien zelfs tienduizenden, doodsbedreigingen heeft ontvangen na de oproepen van Jalali en Rizvi. Deze bedreigingen hebben volgens hem gezorgd voor veel ellende en betekenden een absoluut dieptepunt in de aantallen bedreigingen die hij heeft mogen ontvangen.

Lees ook: Steeds meer jongeren bekeren zich tot de islam

De tekst gaat onder het bericht verder >>

Juridische complicaties

Er zijn extra complicaties in deze zaak door het ontbreken van een uitleveringsverdrag tussen Nederland en Pakistan. Hoewel het Openbaar Ministerie meerdere rechtshulpverzoeken heeft ingediend bij de Pakistaanse autoriteiten om Jalali en Rizvi naar Nederland te halen voor berechting, zijn deze verzoeken onbeantwoord gebleven. Dit heeft de rechtszaak bemoeilijkt en de vraag blijft in hoeverre deze mannen daadwerkelijk hun straf zullen uitzitten als ze in Pakistan blijven.

De invloed van TLP in Pakistan

De Tehreek-e-Labaik Pakistan (TLP) is een extremistische partij die in 2015 werd opgericht en bekend staat om haar gewelddadige protesten tegen godslastering. De partij geniet aanzienlijke steun van de Pakistaanse bevolking, vooral onder de armere en religieus conservatieve gemeenschappen.

Het enige agendapunt van de TLP is het verdedigen van de eer van de profeet Mohammed. Dit vertaalt zich in rigide standpunten en acties tegen iedereen die zij beschuldigen van godslastering. Dit heeft geleid tot meerdere gevallen van oproepen tot geweld, waaronder de doodsbedreigingen aan het adres van Geert Wilders.

Politieke dynamiek en juridische uitdagingen

De invloed van de TLP wordt versterkt door de politieke dynamiek binnen Pakistan. De partij wordt vaak ingezet door het leger om de grote politieke partijen onder druk te zetten. Dit maakt het moeilijk voor de Pakistaanse overheid om tegen de partij op te treden. Zelfs in gevallen van extreme uitingen, zoals de bedreigingen aan Wilders.

Ondanks de veroordelingen en lange celstraffen die in Nederland zijn geëist, blijft de daadwerkelijke uitvoering van deze straffen een uitdaging. Want zolang er geen uitleveringsverdrag bestaat tussen Nederland en Pakistan. Dit roept vragen op over de effectiviteit van internationale rechtspraak in gevallen waarbij politieke en religieuze factoren een grote rol spelen.

Biografie Geert Wilders – De wreker

Geert Wilders’ PVV won op 22 november 2023 37 zetels en werd daarmee de grootste partij van Nederland. Dit was verrassend voor zijn aanhangers en schokkend voor zijn tegenstanders. Ondanks zijn langdurige politieke isolement en een kort partnerschap met de regering (2010-2012), zorgde Wilders met zijn autocratische stijl voor grote verkiezingsoverwinningen. Hij werd niet alleen de bekendste Nederlander in het buitenland, maar ook de zwaarst beveiligde.

Wat dreef deze volksbeweging achter Wilders en hoe reageert hij op de media en interne oppositie? Deze biografie verkent de opkomst van rechts-populisme in het Westen en de plaats van Wilders daarin, zonder te oordelen—dat blijft aan de lezer.

Lees je nog even mee? Waar woont Geert Wilders? En wie is zijn echtgenote?

Geert Wilders over de vele doodsbedreigingen


Bronnen: telegraaf, bnnvara, 1limburg I Beeld: Patrick van Katwijk / Contributor (Getty Images)

Meer over: