Mag ik je grasmaaier gebruiken? Heb jij dat nieuwe boek al uit? En zou ik voor de wintersport je ski-pak mogen lenen? Als iemand iets van je wil lenen, help je natuurlijk graag. Je wilt alleen niet dat er gedoe ontstaat over iets wat uitgeleend is. Dit zijn handige regels voor de uitlener én de lener.
Je wilt graag iemand helpen door gereedschap uit te lenen, of dingen te laten gebruiken die je zelf even niet nodig hebt. Maar als je dat gereedschap bot of met een lege batterij weer terugkrijgt, of je moet zeuren om je spullen terug te krijgen, dan gaat de lol er wel van af. Met deze regels kun je dat soort irritaties vermijden.
5 voorwaarden bij het uitlenen van spullen
- Als iemand je aanhangwagen leent en je hoort achteraf dat er een betonmolen in is vervoerd, word je daar misschien niet blij van. Maak van tevoren duidelijk hoe de spullen gebruikt moeten worden, door te vragen wat de bedoeling is. Vraag bij het uitlenen van gereedschap sowieso van tevoren of de lener weet hoe hij de spullen moet gebruiken. Je zult niet de eerste zijn die een kromme zaag, een botte grasmaaier of een ladder onder de verf weer terugkrijgt.
- Spreek van tevoren af hoe lang iemand de spullen wil lenen. Gaat het om iets simpels als een boek, dan kun je inschatten hoe lang dat ongeveer gaat duren. Zijn het spullen voor een bepaalde gelegenheid, zoals een kinderbedje voor een logeerpartij of verhuisdozen voor een aanstaande verhuizing, dan is het ook handig om een idee te hebben wanneer dat plaatsvindt. Maak dat expliciet: ‘Kom je het over een maand weer terugbrengen?’ Dat is ook duidelijk voor de lener.
- Leen je vaak spullen uit? En vergeet je soms of je iets nou hebt uitgeleend of niet? Maak met je mobiele telefoon een foto van (de lener met) de cd, de skiboots of de heggenschaar die je uitleent, als geheugensteuntje en noteer daarbij de datum.
- Gaat het over het uitlenen van iets kostbaars? Schrijf dan wat voorwaarden op papier. Maak afspraken hoe jullie het oplossen als er schade ontstaat, of als de spullen kwijt raken. Kijk na hoe het zit met je verzekering als er iets stuk gaat als iemand jouw auto leent, in je vakantiehuisje verblijft of jouw duikspullen gebruikt.
- Heb je er geen goed gevoel over? Het antwoord op een vraag mag altijd ‘nee’ zijn, en je hoeft niet toe te lichten waarom je liever niks uitleent. Misschien is alleen de verklaring ‘Ik leen liever geen spullen uit’ wel voldoende.
5 regels als je spullen wilt lenen
- Spullen die je hebt geleend, breng je zo snel mogelijk weer terug. Het is niet netjes om het bij jou te laten liggen, omdat je het misschien nog een keer wilt gebruiken of simpelweg vergeet.
- Je kunt geleende spullen niet opnieuw uitlenen aan iemand anders. Zelfs als je het geleende boek prachtig vond, kun je het niet meegeven aan iemand anders. Tussenoplossing: overleg even met de uitlener.
- Gaat het stuk? Bied direct je verontschuldigingen aan, verzin geen smoesjes (‘Volgens mij was het al zo!’) en repareer of vervang. Niet over mopperen, dat is het risico van iets lenen.
- Leen geen splinternieuwe spullen. Dat hoort echt niet: de eigenaar mag het als eerste gebruiken.
- Niet verplicht, wel leuk: de uitgeleende spullen beter teruggeven dan je ze hebt meegekregen. Dus mag je een auto lenen, ga er dan mee door de wasstraat en mag je een grote pan gebruiken, geef ‘m dan terug met een lekker stoofgerecht erin. Sowieso: bedank de eigenaar zorgvuldig voor het uitlenen van de spullen, en leen zo mogelijk hem of haar ook een keer iets uit.
En waar blijven die spullen?
Stel dat je iets uitleent, en je krijgt het niet terug. Wat dan? De eerste stap is om de lener rechtstreeks te vragen waar de spullen blijven. Misschien is iemand het gewoon vergeten? Vraag gewoon of de klus al klaar is, de verhuizing gelukt, de vakantie gezellig, en breng dan het gesprek op de uitgeleende spullen.
Geeft iemand dan nog geen sjoege, dan zul je directer moeten zijn. Zeg dat je het vervelend vindt dat je erom moet vragen, en dat je de spullen ‘dan-en-dan’ terug wilt hebben of nodig hebt.
Geeft iemand het dan nog niet terug? Als het gaat om iets groots en duurs, kun je er zelfs een rechtszaak van maken – als je tenminste jullie afspraken over het uitlenen op papier hebt staan. Is dat de moeite niet waard, neem dan je verlies en schrijf de spullen in gedachten af. Én onthoud goed dat je aan deze persoon beter geen dingen meer uitleent!
Lees ook:
– Heb je het gourmetstel geleend? Maak het dan zorgvuldig schoon voordat je het teruggeeft
– Dit zijn originele cadeautjes om iemand te verrassen