Ga naar de inhoud

5x de leukste winteruitjes


Gezelligheid, lichtjes, kerstmis en met een beetje geluk ook sneeuw: wat worden we toch blij van de winter. En je haalt het meeste uit dit knusse seizoen door deze 5 leukste winteruitjes af te vinken!

1. Bezoek een kerstmarkt

We trappen maar meteen af met het ultieme uitje in de winter: de kerstmarkt. Dompel jezelf onder in gezelligheid, oliebollen en glühwein en livemuziek. Nederland kent een heleboel leuke kerstmarkten, zoals in Maastricht, Valkenburg, Deventer, Haarlem en Leiden. Maar waar ze helemáál groots uitpakken, is natuurlijk Duitsland. In Keulen en Düsseldorf vind je bijvoorbeeld de mooiste kerstmarkten, en niet te ver van de Nederlandse grens. Vind je het toch net iets te ver, of wil je er zo lang mogelijk van genieten? Maak er dan een weekendje weg van. Combineer verschillende winteruitjes met elkaar.

2. Ga naar een kasteel

Kastelen bezoeken kan in Nederland – en in het buitenland – het hele jaar door, maar in de winter is het toch nog nét iets magischer. Vooral als je het geluk hebt dat er sneeuw ligt: dan waan je je zo in een kerstsprookje. Een aantal prachtige kastelen in Nederland is bijvoorbeeld Kasteel de Haar in Utrecht, Kasteel Heeswijk in Heeswijk (bij Den Bosch), winterkasteel Muiderslot en Paleis het Loo in Apeldoorn. Wil je zelfs in een kasteel slapen? Dat kan ook! Over leuke winteruitjes gesproken…

3. Winterwandeling

De natuur heeft in elk seizoen zijn charme. In de winter kun je genieten van prachtige landschappen met laaghangende mist en witte vorst op de planten. Onze favoriete plek om te wandelen dit seizoen? Een dennenbos! Je vindt bijvoorbeeld een hele mooie tussen station Hollandsche Rading en het station van Soest. Onderweg kom je door het dopje Lage Vuursche, waar prinses Beatrix op Kasteel Drakensteyn woont. In dit dorpje is op elke hoek wel een pannenkoekenhuis te vinden: helemaal in het thema van het seizoen. Natuurlijk kun je ook in de omgeving overnachten. Ook dan je meerdere winteruitjes combineren.

4. Bezoek een alpacahoeve

Wat is er nu fijner in de koude winter dan knuffelen met een warme, wollige alpaca? We raden dan ook aan om eens een alpacahoeve te bezoeken. Je leert er van alles over de komische dieren, je mag ze voeren en aaien en je kunt op sommige hoeves deelnemen aan een alpacawandeling. In Nederland zijn er talloze alpacaboederijen te vinden, bijvoorbeeld:

  • Alpacafarm Vorstenbosch (waar ook een kerstmarkt wordt georganiseerd)
  • River Forelands (Land van Maas en Waal)
  • Alpacaboerderij Lemelerveld
  • Alpacaoord (Wilhelminaoord)

5. Geniet van een lichtfestival

We klagen in de winter wel eens dat het zo vroeg donker is. Je gaat in het donker naar je werk en komt in het donker weer thuis. Het heeft ook zo zijn voordelen dat de zon al rond 17.00 uur onder gaat! Het maakt bijvoorbeeld lichtfestivals mogelijk. De meest bekende is natuurlijk het Amsterdam Light Festival, waarbij door het hele centrum een route langs speciaal ontworpen lichtkunstwerken te lopen óf te varen is. Wil je na het festival niet naar huis reizen? Dan is het een goed idee om te overnachten overnachten in onze mooie hoofdstad 

Meer over: