Ga naar de inhoud

Uitgezette asielzoekers blijven zwerven binnen de EU

Asielzoekers blijven zwerven in EU

Ondanks een toename van asielzoekers naar de EU, verloopt de uitzetting van afgewezen vreemdelingen steeds moeizamer volgens het EU-asielagentschap EUAA. Na uitzetting blijkt de asielzoeker niet richting huiswaarts te keren, maar te blijven rondzwerven in Europa.

Toename van asielzoekers

In de afgelopen jaren is het aantal asielzoekers in de Europese Unie aanzienlijk gestegen. Het EU-asielagentschap, EUAA, meldt dat bijna een miljoen mensen in 2022 en 2023 te horen kregen dat zij de EU moesten verlaten. Deze stijging brengt extra uitdagingen met zich mee voor de lidstaten, die vaak kampen met beperkte middelen en capaciteit om het groeiende aantal asielaanvragen te verwerken.

Problemen bij uitzetting

Ondanks de grote aantallen afgewezen asielzoekers, verloopt het daadwerkelijke uitzetten van deze mensen steeds stroever. Het EUAA wijst op verschillende obstakels die bijdragen aan dit probleem.

  • Enerzijds willen sommige landen van herkomst hun onderdanen niet terugnemen, wat tot langdurige bureaucratische procedures leidt.
  • Anderzijds laat de samenwerking tussen EU-lidstaten soms te wensen over, wat zorgt voor extra vertragingen en complicaties bij uitzettingen.

De tekst gaat onder het bericht verder >>

Statistieken over vertrek

Uit de nieuwste cijfers blijkt dat van de bijna een miljoen afgewezen asielzoekers, slechts zo’n 175.000 mensen de Europese Unie daadwerkelijk hebben verlaten.

Dit betekent dat een groot aantal afgewezen vreemdelingen in de EU blijft, wat druk uitoefent op de sociale voorzieningen en de publieke opinie. De lage uitstootcijfers roepen vragen op over de effectiviteit van het huidig beleid en de uitvoering daarvan.

Migratie- en asielbeleid EU

Bekijk de video hieronder >>

Bron: telegraaf

Meer over: