Ga naar de inhoud

Uientekort, waarom uien duurder én schaarser zijn


Er is wereldwijd een tekort aan uien. Voor de Nederlandse boeren is dat goed nieuws, zij rekenen nu de hoofdprijs voor hun uien. De vraag is momenteel heel hoog omdat de oogst van uien door droogte wereldwijd tegenvalt. Consumenten zijn hier wat minder blij mee, want uien worden een stuk duurder. Lees in dit artikel alles over het uientekort!   

Wereldwijd uientekort

De oogst van uien valt wereldwijd tegen. Dit komt voornamelijk door de droogte. Nederland kan daarom ook minder uien leveren. Tijdens de extreme droogte gold er een sproeiverbod. Ook bedrijven mochten hun gewassen niet meer beregenen. Hierdoor zijn veel oogsten mislukt. In Flevoland was dit niet het geval, want daar worden gewassen bewaterd met water uit de randmeren. 

Nederlandse boeren profiteren van uientekort

Er is zo weinig aanbod maar zo veel vraag, dat de boeren die wél uien kunnen leveren, een hoge prijs kunnen rekenen. Hieronder vallen verschillende Nederlandse boeren. In ruim 30 jaar tijd hebben zij nog nooit zo’n hoge prijs voor hun uien mogen rekenen. Er worden daarom extreme prijzen voor betaald. Normaliter krijgen boeren 20 cent per kilo, nu is dat 3 keer zoveel. En het feest is nog niet over – de prijs blijft oplopen. 

Wist je dat… Een ui de meest gegeten groente ter wereld is?

Nederland groot exporteur van uien

Nederland is wereldwijd een groot exporteur van uien. Tot juni is er ruim 1 miljard uien verscheept naar bijna 150 landen. Zo’n 90 procent van wat de Nederlandse boeren oogsten, is voor de export. Ondanks de hoge prijzen, worden uienboeren niet rijk. Voor hen wordt ook alles duurder, zoals energie, – en personeelskosten. Daarnaast zijn zulke uitschieters belangrijk om te kunnen innoveren en om slechte jaren op te vangen.

De kans is groot dat je het al gemerkt hebt, maar de prijzen van uien in de supermarkt zijn hierdoor gestegen.
Gelukkig is dit nog maar een paar cent!

Bron: NOS

Meer over: