Hoe nieuwer, hoe beter, wordt vaak gezegd. Maar niets is minder waar. Volgens de laatste trends mag het gerust tweede-, derde- of vierdehands zijn, en van tientallen jaren geleden. Artikelen een tweede kans geven en artikelen die geleefd zijn vormen namelijk een aanvulling op zowel je kledingkast als je interieur. Waar vind je ze en waar moet je op letten?
Wat is vintage?
Vintage is een Engels woord voor het wijnjaar waarin een kwaliteitswijn is geoogst. Nu wordt het gebruikt als een luxe woord voor tweedehands stukken en de hernieuwde belangstelling voor oude artikelen zoals kleding en meubilair. Meestal gaat het om designerartikelen of met de handgemaakte kledingstukken. Het kan zijn dat je een fors bedrag moet afrekenen voor tweedehands exemplaren. Als het van een halve eeuw geleden is bijvoorbeeld, wordt het als zéér uniek beschouwd en daar mag wat tegenover staan.
Geduld is een schone zaak
Hoewel je steeds meer vintage winkels hebt, is het vinden van tweedehands kleding of meubilair een stuk moeilijker dan het kopen van een nieuw artikel. Of je nu een winkel binnenloopt of een online webshop opent, in het geval van vintage moet je er ‘maar net tegenaan lopen’. De meeste kans op succes heb je dan ook wanneer je geduld hebt.
De tekst gaat onder de video verder >>
Waar kan ik tweedehands meubels kopen?
Er zijn een heleboel websites waar je terecht kunt als je op zoek bent naar tweedehands meubilair. Onder andere op Tweedehands.net komen geregeld klassieke tweedehands leunstoelen en industriële fabriekslampen voorbij. De ene keer zijn de producten jaren oud, de andere keer gloednieuw. De eigenaar verkoopt het dan bijvoorbeeld omdat hij of zij gaat verhuizen en er zo snel mogelijk vanaf wil, het heeft gekregen maar nooit heeft gebruikt, óf omdat hij of zij toe is aan vernieuwing. Je kunt een bod plaatsen en chatten met de verkoper om een afspraak te maken. Van tevoren is het handig om, in het geval van meubels, vragen te stellen als: ‘Komt het meubelstuk uit een rookvrij huis?’.
Natuurlijk zijn er ook tweedehands meubel- en kringloopwinkels, zoals Het Goed of Noppes, die je op meerdere locaties in Nederland vindt. Ben je een dagje aan het winkelen in een grote stad? Neem dan vooral een keer een zijstraatje, waar je nooit eerder bent geweest. Vaak vind je daar onverwachts vintage winkels met bijzondere hebbedingen.
Waar kan ik tweedehands kleding kopen?
Voor tweedehands kleding kun je bij Tweedehands.net terecht. De prijs van vintage kleding is, in tegenstelling tot sommige unieke interieurstukken, vaak lager dan de originele aankoopprijs. Dat komt omdat het al is gedragen en hoogstwaarschijnlijk meerdere keren gewassen, wat invloed heeft op de kwaliteit van het product. In apps en op websites als Vinted en United Wardrobe vind je gedragen designerstukken voor een betaalbare prijs, maar ook oude tweedehands kledingstukken en schoenen die je in de winkel niet meer tegenkomt. Als je echt terug wil gaan naar kledingstukken uit de jaren 60, 70 en 80, dan wordt aangeraden om tweedehands boetiekjes te bezoeken.
Tweedehands.net in een nieuw jasje
Het vernieuwde platform Tweedehands.net is klaar om gebruikers nog beter van dienst te zijn met een fris nieuw uiterlijk en verbeterde functionaliteiten. Tweedehands.net heeft sinds het begin het doel om gratis de koop en verkoop van tweedehands spullen eenvoudiger en toegankelijker te maken. Dat gaat nu nóg beter. In een nieuw jasje, maar met de vertrouwde voordelen. Dit zijn de belangrijkste verbeteringen:
- Een fris en energiek uiterlijk door nieuwe huisstijl;
- De navigatie is eenvoudiger en logischer;
- De laadtijden van de website zijn een stuk sneller;
- De website is een stuk veiliger.
Waar moet ik op letten bij het kopen van vintage?
Het zijn nu eenmaal oude stukken, dus er kan weleens wat mis zijn. Open de lades van een tweedehands kast, neem plaats op een vintage stoel en let op alle mankementen en vreemde kraakgeluiden. Zo voorkom je dat je voor verrassingen komt te staan. Heb je een gestoffeerde tweedehands bank gevonden, maar zitten er vlekken in? Dan is het misschien beter om verder te kijken. De kans dat je dit stuk meubilair echt schoon krijgt, is nihil. Het kan ook zijn dat er een houtworm aan de gang is geweest, en je niet alleen een houten tafel maar ook een nieuw huisdier meeneemt. Vergeet tot slot nooit te onderhandelen, want aan vintage hangt geen vaste prijs!