Ga naar de inhoud

Tweedehands planten kopen is dé trend, fijn voor je portemonnee

Update:
2e hands planten kopen

Tweedehands planten winnen snel aan populariteit. Wij vroegen ons af waarom dit is. Wat blijkt: tweedehands planten zijn dé manier om je huis op te fleuren met groen, voor een zacht prijsje. Dit zijn de plaatsen waar je veel bijzonder groen aantreft met een verhaal.

Waarom tweedehands planten kopen?

Tweedehands planten zijn een fantastische manier om je huis te decoreren zonder de planeet te belasten. Door tweedehands te kopen, geef je planten een 2e kans en verminder je de vraag naar nieuwe planten, wat de milieu-impact reduceert. Daarnaast kun je vaak unieke exemplaren vinden die in reguliere winkels niet altijd beschikbaar zijn of onbetaalbaar.

  • Of je nu op zoek bent naar een klassieke en trendy monstera of een kentiapalm, tweedehands is de weg om te struinen.

Waar vind je tweedehands planten?

1. Social media: een schatkamer van tweedehands groen

Social media is de beste plek om tweedehands planten te vinden. Er zijn talloze Facebook-groepen en Instagram-pagina’s gewijd aan plantenliefhebbers die hun stekjes, planten, en zelfs grote kamerplanten ruilen of weggeven.

Zoek bijvoorbeeld op termen als: stekjesruil, plantenopvang, plantenasiel of plantenruil dan zie je in een druk op de knop hoeveel initiatieven er zijn om planten een nieuw thuis te geven.

Een aanrader is om je aan te sluiten bij lokale Facebook-groepen. Deze groepen bieden een breed scala aan planten aan voor een fractie van de prijs, en soms zelfs gratis!

We raden ook aan om op Instagram te zoeken naar hashtags zoals:

  • #plantenruil
  • #stekjes
  • #plantenasiel

Lees nog even verder over de stekjesbibliotheek.

De tekst gaat verder onder het Instagram-bericht >>

2. Kringloopwinkels en rommelmarkten

Een andere geweldige plek om tweedehands planten te vinden, zijn kringloopwinkels. Vooral in het voorjaar zie je steeds vaker tafels vol planten bij de ingang van kringloopwinkels en op rommelmarkten. Wat kwamen we bij het zoeken veel tegen? Vooral veel pannenkoekplantjes, aloë vera, vetplanten en de bekende graslelies (want die stekken zo makkelijk).

Het loont om regelmatig een kijkje te nemen in kringloopwinkels en markten in je buurt.

Daarnaast zijn er ook speciale winkels die zich richten op tweedehands planten. De winkels bieden planten aan die zijn afgestaan door hun vorige eigenaren en nu op zoek zijn naar een nieuw thuis. Je vindt hier vaak volwassen planten van hoge kwaliteit voor een fractie van de nieuwprijs.

3. Online: 1000-den opties binnen handbereik

Als je liever vanuit huis winkelt, zijn er ook online marktplaatsen waar je tweedehands planten kunt kopen. Tweedehands.net is een uitstekende plek om te beginnen. Hier vind je planten aangeboden door particulieren. Door te zoeken op specifieke planten, zoals ‘monstera’ of ‘sansevieria’, vind je snel wat je zoekt.

Vergeet niet om te filteren op locatie, zodat je in je eigen buurt een plant kan ophalen of kopen. Scheelt weer benzine voor het ritje naar een tuincentrum.

Tips voor het kopen van tweedehands planten

  • Let op de gezondheid van de plant: Voordat je een tweedehands plant koopt, is het belangrijk om de gezondheid van de plant goed te controleren. Let op tekenen van ongedierte zoals kleine beestjes op de bladeren of verkleurde plekken.
  • Wees voorbereid op verzorging: Tweedehands planten zijn soms kwetsbaarder. Zorg ervoor dat je weet wat de specifieke behoeften van de plant zijn en bereid je voor op het verpotten of bijknippen van dode bladeren. Het kan handig zijn om online eerst te zoeken naar verzorgingstips voor de plant die je hebt aangeschaft.
  • Denk aan je eigen ruimte: Hoewel het verleidelijk kan zijn om een grote, volgroeide plant te kopen, is het belangrijk om te overwegen hoeveel ruimte je thuis hebt. Zorg ervoor dat je plant voldoende licht krijgt en genoeg ruimte heeft om te groeien. Bedenk van tevoren waar je de plant gaat plaatsen en of die plek voldoet aan de eisen van de plant.

De voordelen van tweedehands planten op een rij:

  • Duurzaamheid: Door tweedehands planten te kopen, verminder je de vraag naar nieuwe planten en draag je bij aan een circulaire economie. Dit helpt om de milieu-impact te verminderen.
  • Kostenbesparing: Tweedehands planten zijn vaak veel goedkoper dan nieuwe planten. Soms kun je ze zelfs gratis krijgen via ruilinitiatieven of weggeefgroepen.
  • Unieke vondsten: In kringloopwinkels of via particuliere verkopers kun je vaak planten vinden die in winkels bij jou in de buurt niet verkrijgbaar zijn. Dit maakt het mogelijk om unieke exemplaren aan je collectie toe te voegen.
  • Minder verspilling: Door planten een tweede kans te geven, voorkom je dat ze worden weggegooid. Dit draagt bij aan het verminderen van afval.
  • Grotere, volgroeide planten: Vaak zijn tweedehands planten al volgroeid, wat betekent dat je niet hoeft te wachten tot ze groot zijn. Je kunt meteen genieten van een volle, volwassen plant in je interieur.
  • Gemeenschapsgevoel: Het kopen of ruilen van tweedehands planten brengt je in contact met andere plantenliefhebbers. Dit kan leiden tot nieuwe vriendschappen en kennisuitwisseling over plantverzorging.
  • Aanpasbaarheid: Tweedehands planten zijn vaak al gewend aan bepaalde omgevingsomstandigheden, waardoor ze soms robuuster en beter aangepast zijn dan jonge, nieuwe planten.

Tweedehands planten verkopen

Onlangs groeide bij ons een plant tot aan het plafond. Om te testen of er interesse was hoe dat nu in zijn werk gaat maakte we een advertentie op Tweedehands.net. Binnen 1 week verhuisde de meer dan 2 meter 15 hoge bananenplant naar IJmuiden. Hij staat daar nu mooi te pronken in de serre van de nieuwe eigenaar.

Hadden we de plant laten staan, was hij onherroepelijk krom gaan groeien of dood gegaan. Nu heeft hij een mooie tweede kans gekregen bij een echte plantenliefhebber. Niet geheel onbelangrijk: we kregen een mooi bedrag voor onze plant. Met het geld van deze musa hebben we nu 4 middelgrote yuka’s op de kop getikt.

Foto’s: Canva

Meer over: