De dramaserie ‘De Toeslagenaffaire’ van BNNVARA schetst een vals beeld van de Belastingdienst. Ambtenaren herbeleven de pijn, het onrecht en de stress die ze tijdens alle commotie hebben ervaren. De Belastingdienst uit scherpe kritiek op de tv-serie. En dat schiet politiek Den Haag weer in het verkeerde keelgat. Ook de omroep kan zich niet vinden in de verwijten.
Toeslagenaffaire brengt duizenden mensen in grote problemen
De serie belicht de affaire rond de kinderopvangtoeslagen. Duizenden ouders werden door de Belastingdienst onterecht beschuldigd van fraude met de toeslag.
Zij moesten grote bedragen terugbetalen en belandden daardoor in grote problemen. Den Haag erkende de misstanden. De toeslagenaffaire luidde het einde in van kabinet-Rutte III. Het leed van veel ouders ettert tot op de dag van vandaag door.
Lees ook: Laurentien-methode voor toeslagenaffaire onder vuur.
lees verder onder de video >>
Gewoon heel pijnlijk
Volgens de ondernemingsraad van de Belastingdienst laat de BNNVARA een gedramatiseerde werkelijkheid zien die geen recht doet aan de werkelijke gebeurtenissen. CDA-Kamerlid Inge van Dijk reageert fel: “Een gedramatiseerde werkelijkheid. Is dat zo? Of is het gewoon heel pijnlijk dat het nu zo scherp naar voren komt?”
Ook SP en GroenLinks-PvdA vinden de kritiek op de tv-serie onterecht. Kamerlid Luc Stultiens (GroenLinks-PvdA) vindt het juist belangrijk dat dit verhaal nog een keer wordt verteld. “Omdat ik merk dat nog steeds niet in de hele samenleving is doorgedrongen wat voor leed deze ouders is aangedaan door de overheid.”
Belastingdienst cowboys, hoezo?
De kritiek van de Belastingdienst op de tv-serie wordt volgens RTL Nieuws door de ondernemingsraad van de dienst gespuid op het intranet van de Belastingdienst onder de titel: ‘CAF-Cowboys, hoezo?’ Het Combiteam Aanpak Facilitators (CAF) wordt gezien als drijvende kracht achter de fraudejacht.
“Het is de afdeling waar over ‘afpakjesdag’ werd gesproken”, zegt SP-Kamerlid Jimmy Dijk. “Dan moet je niet vreemd opkijken dat deze vreselijke taferelen in de docuserie over het toeslagenschandaal worden opgenomen.”
Een KPMG-rapport stelt dat de rol van het CAF-team is overdreven. Daar verwijst de ondernemingsraad ook naar. RTL Nieuws kreeg eerder al signalen dat het KPMG-onderzoek naar de werkwijze van het CAF-team onvolledig en eenzijdig is.
Leed slachtoffers toeslagenaffaire niet onderschatten
Andere documenten schetsen ook een ander beeld. In een Plan van Aanpak van het Combiteam Aanpak Facilitatoren wordt bijvoorbeeld gesproken over ‘doorzettingsmacht’ en toeslagen ‘stoppen’ of ’terugvorderen’.
Het leed van de toeslagenslachtoffers moet niet worden onderschat, schrijft de ondernemingsraad op het intranet. Maar voegt daaraan toe: “Ook binnen onze dienst is mensen onrecht aangedaan. We willen onze steun uitspreken voor alle collega’s die door deze affaire disproportioneel zijn getroffen.”
BNNVARA kan zich niet vinden in verwijt Belastingdienst
BNNVARA zegt zich goed te kunnen voorstellen dat het voor medewerkers van de Belastingdienst zeer pijnlijk is om opnieuw geconfronteerd te worden met de misstanden bij de eigen organisatie. Ze voegt daar aan toe zich niet te herkennen in het verwijt dat de serie een verkeerd beeld schetst en geen recht doet aan de gebeurtenissen.
Bronnen:
RTL Nieuws. Foto: Canva