
Wat is de ideale sproeifrequentie voor je tuin bij aanhoudende droogte? Veel mensen vinden het lastig om te bepalen hoeveel water je planten of het gazon geeft en hoe vaak je je tuin moet besproeien. En er zijn ook mensen die denken met een klein scheutje weg te komen. Wat nu echt de beste aanpak is lees je in dit artikel.
Waarom elke dag sproeien niet verstandig is
Bij langdurige droogte is de verleiding groot om dagelijks de tuin te sproeien. Veel mensen denken dat dit goed is voor hun planten, maar het tegendeel is waar. Het is namelijk effectiever om minder vaak, maar langduriger te sproeien. Zo bereiken de wortels van de planten het water beter en groeien ze dieper in de bodem.
De invloed van het weer op je tuin
Het weer speelt een grote rol in hoeveel en wanneer je moet sproeien. Bij zonnig en droog weer droogt de grond sneller uit. Ook de wind beïnvloedt dit, omdat het de luchtvochtigheid in de tuin beïnvloedt. Warme temperaturen zorgen ervoor dat planten meer vocht verdampen om zichzelf te koelen.
Optimale tijden voor sproeien
Sproei je planten niet midden op de dag als de zon fel schijnt. Veel van het water verdampt dan meteen, waardoor de planten er geen baat bij hebben. Ook de avonduren zijn af te raden omdat natte planten ’s nachts de kans op schimmelvorming vergroten.
- De beste momenten om water te geven zijn in de vroege ochtend of het begin van de avond, wanneer de zon laag staat.
Hoeveel water en hoe vaak water geven?
De hoeveelheid water die je moet geven hangt af van de droogte en de grondsoort. Gemiddeld is 10-15 mm water per keer ideaal. Dit betekent dat je een zwenksproeier ongeveer anderhalf uur aan moet laten staan. Het is beter om 1 à 2 keer per week een flinke hoeveelheid water te geven dan dagelijks een beetje. Eenjarige planten en potplanten hebben wel dagelijks water nodig.
Gebruik regenwater voor je tuin
Een slimme manier om water te besparen is door een regenton te gebruiken. Regenwater bevat minder kalk dan kraanwater en is vaak beter voor je planten. Bovendien is het gratis en milieuvriendelijk. Door minder leidingwater te gebruiken, hoeft het waterbedrijf minder grondwater op te pompen en te zuiveren.
Klimaatverandering en droogte
Klimaatverandering zorgt voor weer met droogteperiodes en hevigere regenbuien. In Nederland merken we al dat er vaker periodes van aanhoudende droogte plaatsvinden. Dit maakt het verstandig om goed voorbereid te zijn en zuinig om te gaan met water.
Het belang van bodemstructuur bij droogte
De structuur van de bodem speelt een cruciale rol bij het vasthouden van water tijdens droge periodes. Zanderige bodems laten water sneller weglopen, waardoor plantenwortels moeilijker toegang hebben tot het vocht.
Het is daarom nuttig om organisch materiaal zoals compost toe te voegen om het water beter vast te houden en een gunstiger microklimaat voor de planten te creëren. Een goede bodemstructuur voorkomt tevens dat water verdampt uit de bovenste laag van de grond, waardoor er meer water overblijft voor diepere grondlagen.
Technologieën voor efficiënte manieren van water geven
Met de vooruitgang in technologie zijn er steeds meer innovatieve oplossingen beschikbaar om watergebruik efficiënter te maken, met name tijdens droogte. Druppelirrigatie, bijvoorbeeld, levert water direct aan de wortels van de planten, waardoor er minder verdamping ontstaat.
Daarnaast zijn er slimme sproeisystemen met sensoren en timers die je kan instellen, om precies op het juiste moment te sproeien, gebaseerd op weersvoorspellingen en bodemvochtigheid. Deze technologieën helpen niet alleen om water te besparen, ze zorgen er ook voor dat planten precies de hoeveelheid water krijgen die ze nodig hebben, zonder verspilling.
Kun je tuinplanten ook teveel water geven?
Zodra de planten teveel water krijgen, gaan de wortels niet meer zelf op zoek naar water. Op die manier zijn de planten en het gras kwetsbaarder. De kans is hierdoor groter dat ze de winter niet overleven. Ook kan er hierdoor sneller mos op het gras groeien.
Als je ervoor zorgt dat het gazon en de planten niet te veel water krijgen, krijgen ze een dik en stevig wortelstelsel. Hierdoor gaan ze een stuk langer mee.
Nieuwe planten hebben extra water nodig
De planten in de tuin en het gazon hebben alleen extra water nodig bij langdurige droogte in de lente en zomer. Ze geven ook zelf aan wanneer ze dorst hebben, want dan gaan de bladeren hangen of kleuren geel of bruin.
Zijn je planten net geplant? Dan hebben ze in het algemeen wel meer behoefte aan water dan de planten die er langer staan.