Onlangs was de release van het boek ‘Tuinieren à la Bloemen’ van Karin Bloemen. En dat in nog geen 2 maanden nadat het jubileumboek ‘Met vlag en wimpers’ van de beroemde theatermaker in februari uitkwam.
La Bloemen staat al ruim 40 jaar op de planken in de Nederlandse theaters. En achter de schermen gebeurt ook van alles. Zo stapt ze regelmatig in haar rubberen laarzen en verruilt ze haar opvallende jurken voor een kleurrijk tuinschort, om vervolgens met haar lange, roodgelakte nagels de tuin in te duiken. Lees verder en raak net als wij ook geïnspireerd.
Hét inspiratieboek voor mensen met lichtgroene vingers
Met dit nieuwe tuinboek, dat Karin Bloemen samen met hovenier Paul Metselaar en het tuinteam heeft uitgegeven, inspireert ze graag anderen om ook te gaan vergroenen rondom huis. Onderweg naar haar show in het land laat ze ons weten wat er voor veel mensen met een tuin te doen staat deze zomer: “Die stenen moeten massaal weg. Vergroen je tuin en verwen de natuur!”
Een mooie uitvalsbasis voor rust en genezing
20 jaar geleden begon Karin Bloemen voor het eerst zelf met tuinieren. Ze kreeg een burn-out en had iets radicaal anders nodig om los te komen van de artificiële wereld van het theater. Het was allemaal even te veel. Haar eigen tuin bleek een mooie uitvalsbasis voor rust en genezing. Ze wist toen nog niets over planten. Door naar buiten te gaan en met de handen in de klei te rommelen, merkte ze wel dat het direct een positief effect had op haar gezondheid. Mede door het werken in de tuin kreeg ze weer energie en vond ze langzaam haar weg weer terug naar de theaters.
Karin kwam voor de 2e keer thuis te zitten
Karin: “Ik vond het echt waanzinnig wat voor een helend effect het tuinieren op mij had en nog steeds heeft. Dus toen corona begin 2020 kwam en ik voor de 2e keer thuis kwam te zitten – dit keer omdat de theaters dicht moesten – dook ik meteen weer mijn tuin in. Het was voor mij een mooie gelegenheid om, net als de rest van Nederland, eens flink op te ruimen in en om huis.”
“Nog voor de corona had Karin’s tuinman, hovenier Paul Metselaar, een paar hedera’s in Karin’s tuin gepland en die moesten gesnoeid worden. “Die dingen groeien heel hard en ik zou dat met hem gaan oppakken. Ik was alleen niet de enige met een tuinopdracht voor hem. Heel veel mensen kwamen met vragen bij Paul. Hij kreeg het in die tijd extra druk en dat bracht hem op het idee voor onze vlogs. “We hebben al een paar leuke posts gemaakt samen en daar komen veel reacties op”, had Paul tegen Karin gezegd, “als ik daar nu de vragen van verzamel en jij en ik maken daarvan leuke filmpjes met tuintips? Dan red ik ze uit de brand en heb jij ook meteen wat te doen!”
‘Karins Tuintips’ werd een succes
Het bleek een win-winsituatie en dus gingen ze aan de slag. Paul hielp Karin in de tuin en Karin hielp Paul met zijn filmpjes. Karin: “We namen in de corona heel veel filmpjes op. Dat ging heel goed samen en de vragen stroomden binnen via mijn socials. Dan belde Paul mij weer op, want dan waren er weer veel vragen binnengekomen: over bijvoorbeeld hoe je een olijfboom moet snoeien of hoe je de katten van de buren uit je tuin kunt weren. Daar maakten we dan meteen weer samen een item over. ‘Karins Tuintips’ werd echt een succes. We kregen heel veel leuke reacties!”
De tekst gaat verder onder de afbeeldingen.
Karin en Paul hadden na 3 jaar een schat aan foto’s en filmpjes geproduceerd. Zoveel materiaal, ze konden zelf door de bomen het bos niet meer zien. En ja, dan is het wel logisch dat je daar een boek van maakt. ‘Tuinieren à la Bloemen’.
Ik schrok van wat ik allemaal verkeerd deed in mijn eigen tuin
Karin Bloemen
Voor Karin was het ook echt een ontdekking dat tuinieren. Ze schrok dan ook toen ze ontdekte wat ze elk jaar opnieuw verkeerd deed. “Dat ik mijn hortensia bijvoorbeeld helemaal niet in de winter moet snoeien. Wist ik veel. Ik dacht altijd: hup lekker alles aan kant voor de winter. Paul lachte me uit: “Dat moet je nooit doen, want alle zaden zitten dan nog in de bollen”. Nou dan hadden we natuurlijk veel lol en meteen weer een nieuw item voor in ons boek.”
Boek voor tuinieren voor alle maanden van het jaar
Tuinieren à la Bloemen zit bomvol met informatie over tuinieren voor alle maanden van het jaar. Het boek is een project van Metselaar en Bloemen samen met een tuinteam. “Paul bracht de deskundigheid en ik ben in de tuin aan de slag gegaan. Samen met mijn verhalen en columns, en met de foto’s van Menno Ridderhof en Brigitte Glas en de beplantingsplannen van Suus Bakker, hebben we het gezamenlijk tot een mooi en kloppend geheel gemaakt. We hebben nu een compleet platform vol video’s, een website, social mediakanalen en een stichting.”
Tips en weetjes en leuke tuinadresjes
Er staan in het boek tips over snoeien, bemesten, bewateren, composteren en zaaien. Daarnaast ook veel weetjes over insecten en andere dieren die je wel of juist liever niet in je tuin wil hebben. Je ziet op bijna elke pagina Karin in actie. Achter haar bureau voor het groenmanagement. In haar kas om te stekken. In de weer met de grasmaaier. Je ziet dat ze er veel plezier aan beleeft.
De tekst gaat verder onder de Instagram post.
“Nu met het aanplanten komen er steeds meer dieren mijn tuin in, kleine wespen, vlinders. Fantastisch vind ik het en ze zijn allemaal welkom. Behalve de bladluis. En omdat ik ook niet alles van wat Paul mij vertelt kan onthouden, zoek ik de manier voor de bestrijding van die beestjes gewoon op in mijn eigen naslagwerk. Achterin het boek vind je een uitgebreid register en leuke tuinadresjes. Het boek is trouwens gemaakt van stevig materiaal. Ik raadpleeg het dan ook gewoon ter plekke in de tuin en met mijn tuinhandschoenen aan. Het kan goed tegen een stootje.”
Eigen uitvinding
Er staat zelfs een uitvinding in het boek die door Karin zelf is gedaan. Het is een slimme tip voor het creëren van een natuurlijke waterreservoir in een plantenpot. Wil je het geheim weten? Wij verklappen het niet. Bestel gewoon het boek en kijk op bladzijde 122.
En nog tot slot: achterin het boek staan nog een paar heerlijke recepten van Karin’s kookvriendin Nanja Pol. Nanja is bekend van het kookboek Pinda uit de Polder. Dan snap je ook meteen dat een boek over groenten en fruit verbouwen in je eigen tuin niet lang zal uitblijven. Tot die tijd is Karin Bloemen nog volop te bewonderen in de theaters en in haar voortuin, want ook daar moeten eerst nog de tegels eruit.