Het is nog steeds tegels wat de klok slaat. Als we praten over tuinen. En met name voortuinen. Daarom is deze actie zo noodzakelijk.
Loop een rondje door je straat en jij denkt misschien net als wij “wat is er in de afgelopen 25 jaar toch gebeurt, dat de tuinen er zo troosteloos bij staan, Of beter gezegd: bij liggen?” Moet iedereen natuurlijk zelf weten, maar tegels en kunstgras belemmeren wel het licht, de lucht en het water voor het ondergrondse leven. Als we zo doorgaan zit er straks geen leven meer in onze tuinen en hoor je geen vogels meer fluiten. Durf je verder te lezen?
Tuinbranche NL gestart met campagne nuttige bodemdieren
Bodemdieren zijn in steeds kleinere getale in onze tuinen te vinden. Bestrijdingsmiddelen voorkomen onkruid tussen de tegels, maar doden ook al het andere leven en dat is slecht nieuws. In de eerste plaats voor die dieren zelf natuurlijk, maar zeker niet in de laatste plaats voor ons als eigenaren van die tuinen. Daarom is Tuinbranche Nederland gestart met de campagne ‘nuttige bodemdieren’.
Bodemdieren winnen vaak niet de schoonheidsprijs
Bodemdieren zijn vaak niet bepaald mooi en hebben een slechte reputatie, maar ze zijn van onschatbare waarde. Deze lente wijdt Tuinbranche Nederland zelfs een campagne aan ‘nuttige bodemdieren’, die in tuincentra door het hele land in de schijnwerpers worden gezet.
Het is terecht dat bodemdieren en hun belang op deze manier worden belicht. Regenwormen fungeren bijvoorbeeld als natuurlijke ploeg door gangen te graven, waardoor de bodem meer regenwater opneemt tijdens een stortbui en lucht doorlaat, voor een goede wortelgroei van planten. Slakken en pissebedden zorgen voor een grote schoonmaak door schimmels, bacteriën en plantenresten te eten. Je tuinafval wordt moeiteloos opgeruimd door deze bodemdieren en omgezet in vruchtbare grond voor je planten.
De tekst gaat door onder de afbeelding.
Tegels kunnen op zomerse dagen tot wel 70 graden bereiken
Een levende bodem, die begint met een groenere tuin, helpt ons om te gaan met droogte, wateroverlast en hitte. Tegels kunnen bijvoorbeeld op zomerse dagen temperaturen tot wel 70 graden bereiken. Deze warmte straalt uit en verwarmt ook de omgeving eromheen, waardoor je zit te zweten. Groen in je tuin biedt schaduw en verlaagt de gevoelstemperatuur met wel 15 graden.
Het vergroenen van tuinen is ook belangrijk voor onze gezondheid. Onderzoek van Wageningen University & Research (WUR) heeft aangetoond dat een groene tuin gunstig kan zijn voor verschillende aandoeningen. Ook het RIVM toont aan dat een groene omgeving bijdraagt aan vermindering van overgewicht, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten, en vergroenen kan zelfs bijdragen aan een langer leven, minder zware baby’s en een beter afweersysteem.
Nog steeds meer dan een derde van de Nederlandse tuinen is voor minimaal de helft betegeld. Nu het lente is, gaan veel mensen weer aan de slag in hun tuin. Dit is hét moment bij uitstek om tegels te vervangen door groen.
Ook interessant om te lezen: NK tegelwippen, het gevecht tegen de verstening.
Bronnen: IUCN NL, WUR, RIVM.