Ga naar de inhoud

Tuin winterklaar maken: perfect in oktober

Update:
hoe tuin winterklaar maken

Om in het voorjaar weer te genieten van een prachtige tuin is de juiste voorbereiding nodig. Waarschijnlijk houd jij je in het najaar minder bezig met de tuin dan in de zomer. Zonde, want oktober is bij uitstek dé maand om je tuin winterklaar te maken. Bereid je tuin voor op de winter, met onze 10 tips, lees snel verder. 

1. Snoeien doe je in de herfst, het liefst vóór november 

De herfst is een uitstekend moment om te snoeien. Vooral de hagen en fruit- en notenbomen kunnen voor de winter wel een goede snoeibeurt gebruiken. Laat vlinderstruiken en hortensia’s nog even met rust, deze snoei je in het begin van het voorjaar (rond maart).

Houd er rekening mee dat een plant moet herstellen van een snoeibeurt. Als het buiten koud is, is dit voor de plant lastiger. Snoei daarom de planten vóór november. Denk eraan dat je gereedschap gebruikt dat scherp is, zodat je de plant geen onnodige schade toebrengt.

2. Ruim zoveel mogelijk bladeren en andere troep op 

Het winterklaar maken van je tuin begint ook met het opruimen van dode plantenresten, bladeren en onkruid. Door deze resten te verwijderen, voorkom je dat schimmels en ziektes de kans krijgen om je planten te beschadigen. Het is essentieel om regelmatig door je tuin te lopen en te controleren op eventuele ophopingen van dode materie. Door dit grondig op te ruimen, schep je de ideale omstandigheden voor een gezonde tuin in het voorjaar.

Haal de bladeren van je tegels af door ze weg te vegen met een bezem of ze weg te blazen met een bladblazer. Bladeren die gaan rotten op je tuintegels laten lelijke vlekken achter. Onder de heg en bij de schutting laat je hier en daar wat bladeren liggen. Onder deze bladeren leven insecten, die op hun beurt weer voer vormen voor de vogels.

Als je dan toch lekker buiten bezig bent, ruim dan ook dode takken op. Het ziet er gelijk veel beter uit. En ook niet geheel onbelangrijk: de planten krijgen weer meer lucht. 

3. Bollen planten voor mooie voorjaarstuin

Om al vroeg van voorjaarsbloemen zoals krokussen en sneeuwklokjes te genieten, is het belangrijk om de bloembollen net voor de winter te planten. Door de bloembollen in laagjes te planten, kun je maandenlang van een bloeiende tuin genieten. Dit vormt een kleurrijke aankondiging van de lente en geeft je tuin een uitnodigende uitstraling zodra de temperaturen beginnen te stijgen.

Plant de eerste bloembollen voor de eerste vorst. Echte voorjaarsbloeiers die je in het najaar moet planten zijn de narcis, de tulp, de blauwe druif en de krokus. Zolang het niet vriest, kun je in principe vaste planten blijven planten. En omdat je tuin winterklaar is, zie je goed waar er nog plek is voor nieuwe planten. 

4. Berg je tuinmeubels op of zorg voor goede bescherming 

Het is verstandig om je tuinmeubels op te bergen (bijvoorbeeld in de schuur) of te bedekken met speciale tuinmeubelhoezen.

Voordat je de tuinmeubels opbergt, is het goed om deze goed schoon te maken. Dit kun je doen met een speciale reiniger of met een sopje. Spullen zoals parasols en de barbecue vergeet je snel. Voor het behoud van deze spullen is het verstandig om ze een beschutte plek te geven en af te dekken.

5. Laat je planten in bakken niet in de tuin staan

Heb je vaste planten in potten in je tuin staan en houden die niet van de kou? Haal ze dan binnenkort naar binnen. Als het weer wat warmer is buiten, kun je deze planten ook weer buiten zetten in het nieuwe jaar. Geen plek in je schuur of garage. Zet vaste planten in je tuin en berg de potten schoongemaakt en efficiënt op.

6. Zorg voor onderhoud van je gazon

Bij het winterklaar maken van je tuin is het gazon een essentieel aspect dat je niet moet vergeten. Zorg ervoor dat het gras niet te kort gemaaid wordt, omdat dit het kwetsbaarder maakt voor vorst. Het is ook aan te raden om het gazon regelmatig te controleren en bladafval te verwijderen om te voorkomen dat het gras verstikt. Dit houdt je gazon gezond en sterk, zelfs tijdens de koudere maanden.

Een voordeel van het najaar is dat het gras minder hard groeit dan in de zomer. Je hoeft het dus minder vaak te maaien. Wel is het verstandig om dit in de herfst toch nog even te doen. Een tip hierbij is om het gras iets langer te laten dan dat je gewend bent. Zo kan er geen onkruid en mos doorheen groeien. Verwijder daarnaast gevallen bladeren van je grasmat, zo voorkom je gele plekken.

7. Geef extra aandacht aan de vijver in je tuin

Als je een vijver hebt, is het slim om meteen maatregelen te nemen. In het najaar vallen er veel bladeren van de bomen en dat is niet goed voor de vijver. Deze bladeren gaan namelijk snel rotten. Een net over je vijver spannen helpt daartegen.

Natuurlijk kun je ook regelmatig met een schepnet aan de gang gaan. Is je vijver toe aan een grote schoonmaakbeurt? Dan is het najaar het beste moment hiervoor. Waarom? Omdat je vissen en de andere flora en fauna in je vijver nu het minst actief zijn.

8. Help dieren de winter door in je tuin

Verzamel snoeihout, takken en ander tuinafval verzamelen in een hoop, zodat het een schuilplek vormt voor insecten en egels. Uitgebloeide planten laten staan kan eveneens gunstig zijn, omdat deze vaak ei, larven en cocons bevatten. Dit kan ook zaden bieden aan vogels in de winter, wat een belangrijke voedselbron is tijdens de koude maanden.

Het is belangrijk op te merken dat een ‘rommelige’ tuin in de winter veel levendigheid en biodiversiteit kan herbergen.

Vogels hebben in de winter jouw hulp nodig, als het aankomt op voedsel. Zet een leuk vogelhuisje neer en hang er wat vetbollen en slingers met pinda’s aan. Ook is het fijn als je in het huisje een bakje met water voor ze neerzet. Regelmatig ‘vogelbezoek’ is ook nog eens gezellig.

9. Bescherm planten tegen de kou

Sommige planten zijn bijzonder kwetsbaar voor kou, zoals dahlia’s, en moeten naar binnen voordat de temperaturen te laag dalen. Niet alle planten hoeven naar binnen, want sommige bescherm je eenvoudig met een vliesdoek of stro. Het zorgvuldig in de gaten houden van de weersverwachting helpt je om tijdig maatregelen te treffen.

Lees ook: Vaste buitenplanten beschermen tegen vorst: zó pak je ze goed in.

10. Maak tuingereedschap schoon

Het schoonmaken en opbergen van tuingereedschap is een vaak vergeten en is een cruciale stap in de wintervoorbereiding. Vuil of in de regen achtergelaten gereedschap roest sneller en verliest zijn effectiviteit. Het is daarom belangrijk om je gereedschap goed schoon te maken en op te bergen om zijn levensduur te verlengen. Dit zorgt ervoor dat je in het voorjaar met goed werkende gereedschappen meteen aan de slag gaat.

De invloed van winterklaar maken op de biodiversiteit

Het winterklaar maken van je tuin heeft niet alleen invloed op de gezondheid van je planten, het speelt ook een belangrijke rol bij het behouden en zelfs stimuleren van de biodiversiteit in je tuin.

Het creëren van schuilplekken met snoeihout en uitgebloeide planten biedt onderdak en voedselbronnen voor diverse fauna. Insecten, vogels en kleine zoogdieren profiteren van deze natuurlijke plekken, wat bijdraagt aan een ecologisch gebalanceerde omgeving. Het bewust laten staan van bepaalde planten en materialen kan onverwachte voordelen opleveren, zoals een toename van nuttige insecten die plagen onder controle houden in het voorjaar.

Waterbeheer in de winterklare tuin

Naast het fysieke onderhoud van je tuin, is het essentieel om aandacht te besteden aan waterbeheer gedurende de wintermaanden. Een goede afwatering is essentieel om te voorkomen dat plantenwortels verdrinken door overtollige neerslag. Het controleren van goten en afvoerkanalen op bladeren en andere verstoppingen kan helpen tegen ongewenste waterophoping. Dit zorgt ervoor dat je tuin grondig uitdroogt na zware regenval, wat essentieel is voor het behoud van gezonde plantenwortels tijdens de winter.

Dakgoot verstopt? Maak je dakgoot grondig schoon in 10 stappen.

Het tijdig inschakelen van regenopvangsystemen kan tevens voordelig zijn om te gebruiken in drogere perioden later in het seizoen.

P.S.: Met een opvouwbare regenton bespaar geld en help je het milieu.

De herfst is volop bezig, dus het is tijd om je tuin klaar te maken voor de winter. Met een goede voorbereiding blijven je planten gezond en je tuin levendig!

Lukt het je niet zelf je tuin winterklaar te maken kun je altijd nog Jacobse en van Es (Van Kooten en de Bie) inschakelen >>

Hoofdfoto: Canva.

Meer over: