Ga naar de inhoud

Tuin sproeien en zwembad vullen gaat extra kosten deze zomer

Tuin sproeien en zwembad vullen gaat extra kosten

Vitens, het grootste drinkwaterbedrijf van Nederland, werkt aan een plan. Grootverbruikers gaan mogelijk meer betalen. Dit geldt voor activiteiten zoals het sproeien van de tuin of het vullen van zwembaden tijdens warme dagen.

De details van het plan van Vitens

Het plan van Vitens richt zich op het instellen van een basistarief. Dit tarief dekt basisbehoeftes zoals koken, drinken, douchen, en het doortrekken van de wc.

Alles wat buiten deze basisbehoeftes valt, zal duurder worden. Precies hoeveel meer consumenten moeten betalen, is nog niet bekend. Het bedrijf voert hierover volgende week gesprekken tijdens de aandeelhoudersvergadering. Ondertussen heeft het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat benadrukt dat drinkwater betaalbaar moet blijven voor iedereen.

Kabinet over drinkwater besparen

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat doet momenteel onderzoek naar de beprijzing van drinkwater. Vitens-woordvoerder Dogger geeft aan dat ze het resultaat van dit onderzoek afwachten en momenteel geen specifiek plan hebben in verband hiermee.

Samen met de waterbedrijven werkt het kabinet aan een nationaal plan om drinkwater te besparen. Dit plan omvat verschillende maatregelen en instrumenten, met als doel het terugbrengen van het waterverbruik van 119 liter per persoon per dag naar 100 liter. Later dit jaar zal er meer duidelijkheid komen over mogelijke maatregelen. Demissionair minister Mark Harbers benadrukt de noodzaak van actie, aangezien het doel is om tegen 2035 een vermindering van 20 procent in het waterverbruik te realiseren.

Het kabinet erkent echter dat er nog veel obstakels zijn aan een mogelijk hoger drinkwatertarief. Harbers benadrukt dat er eerst onderzoek wordt gedaan naar de gevolgen van prijsmaatregelen op het waterverbruik, waarvan de resultaten later dit jaar beschikbaar zullen zijn.

Zwembad vullen gaat extra kosten

Bekijk de uitzending van WNL hieronder en lees verder >>

De uitdagingen en het belang

Vitens heeft de afgelopen jaren al vaker nee verkocht. Voor zowel industriële als woningbouwprojecten kan water een beperkende factor zijn in Nederland. De druk op de drinkwatervoorziening neemt namelijk toe.

Met de nieuwe plannen probeert Vitens verantwoord watergebruik te stimuleren. Of deze plannen doorgaan, hangt af van toekomstige gesprekken en mogelijke regelgeving uit Den Haag. Maar het idee zet in ieder geval aan tot denken over ons watergebruik en de duurzaamheid ervan.

Watergebruik voor basisbehoefte en extra’s

Om het onderscheid te maken tussen het gebruik van drinkwater en het gebruik van water voor het besproeien van de tuin, zijn er een paar methoden:

  1. Watermeter: Een van de meest nauwkeurige manieren om te meten hoeveel water er wordt gebruikt, is via de watermeter. Je kunt controleren of het waterverbruik voornamelijk tijdens de piekuren voor tuinbesproeiing toeneemt.
  2. Tijdregistratie: Als je een aparte watervoorziening hebt voor de tuin, kun je de tijd registreren waarop je de besproeiingssystemen activeert. Dit kan je helpen om een idee te krijgen van hoeveel water er specifiek voor de tuin wordt gebruikt.
  3. Visuele inspectie: Vaak kun je gewoon door visuele inspectie bepalen waar het water naartoe gaat. Als je bijvoorbeeld ziet dat er tuinsproeiers of irrigatiesystemen actief zijn, is het waarschijnlijk voor de tuin.
  4. Waterkostenanalyse: Als je een waterrekening ontvangt, kun je deze analyseren om te zien of er pieken zijn in het waterverbruik die samenvallen met de tijd van het jaar waarin de tuin het meest wordt besproeid.
  5. Geautomatiseerde systemen: Moderne besproeiingssystemen kunnen worden uitgerust met sensoren en timers die het waterverbruik voor de tuin kunnen meten en zelfs kunnen worden geprogrammeerd om alleen op bepaalde tijden te besproeien.

Door een combinatie van deze methoden te gebruiken, kun je een beter inzicht krijgen in hoeveel water er wordt gebruikt voor drinkwater versus tuinbesproeiing.

Gemiddeld watergebruik per huishouden

Het gemiddelde watergebruik per huishouden in Nederland varieert afhankelijk van verschillende factoren, zoals:

  • Het aantal personen in het huishouden
  • Het type woning
  • Het gedrag van de bewoners

Over het algemeen wordt geschat dat een gemiddeld Nederlands huishouden ongeveer 120 liter water per persoon per dag verbruikt. Dit komt neer op ongeveer 450 liter water per huishouden per dag. Dit omvat het waterverbruik voor drinken, koken, wassen, toiletspoeling en andere huishoudelijke taken. Het is echter belangrijk op te merken dat deze cijfers slechts een schatting zijn en dat het werkelijke waterverbruik van huishoudens kan variëren.

We gebruiken steeds meer drinkwater

Bekijk de video hieronder en lees verder >>

Hoeveel water kost je tuin sproeien of een zwembad vullen

Het waterverbruik voor het besproeien van je tuin of het vullen van een zwembad kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van je tuin, het type planten, de grootte van het zwembad, enzovoort. Over het algemeen zijn hier wat schattingen:

  1. Tuin sproeien: Een gemiddelde tuinslang verbruikt ongeveer 10 liter water per minuut. Hoe lang je de tuin moet sproeien hangt af van de grootte van de tuin, het type planten, de bodemgesteldheid en het klimaat. Een algemene schatting is dat het sproeien van een gemiddelde tuin ongeveer 1 tot 2 uur per week kan duren, wat neerkomt op 600 tot 1200 liter water per week.
  2. Zwembad vullen: Het waterverbruik voor het vullen van een zwembad hangt af van de grootte van het zwembad. Een klein opblaasbaar zwembad kan bijvoorbeeld enkele honderden liters water nodig hebben, terwijl een groter ingegraven zwembad duizenden liters water kan vereisen. Als algemene vuistregel kan worden aangenomen dat een gemiddeld ingegraven zwembad tussen de 20.000 en 50.000 liter water nodig heeft om te vullen.

Het is belangrijk om bewust te zijn van je waterverbruik en te streven naar efficiëntie, vooral in droge of waterarme gebieden. Overweeg bijvoorbeeld het gebruik van regenwateropvangsystemen voor het besproeien van je tuin en het gebruik van covers (afdekhoes) om verdamping in je zwembad te verminderen.

Bron: businessinsider_nl

Meer over: