Veel mensen hebben regelmatig last van trillende oogleden. Super vervelend, want wanneer je ooglid trilt, kan je je vaak moeilijk op wat anders focussen. Trillende oogleden kan bij iedereen voorkomen, alleen sommige mensen hebben er nét wat vaker last van. Dit zijn de oorzaken van een trillend ooglid en zó kom je ervan af.
Waarom heb ik een trillend ooglid en wat is het precies?
Heb je wel eens last van een trillend ooglid? Dan merk je vaak dat je bovenste, maar ook onderste ooglid trilt. Dit komt door de overactieve zevende hersenzenuw nervus facialis. Wanneer je spieren in je ooglid snel achter elkaar aan- en ontspannen, gaat je oog trillen. Dit duurt meestal een paar minuten, maar kan soms ook langer aanhouden. Hierdoor is het soms lastig om ergens op te focussen.
Wat zijn de oorzaken van een trillend ooglid?
Mensen die veel last hebben van vermoeidheid en stress hebben vaak last van trillende oogleden. Met name als je hier langdurig last van hebt, is de kans groot dat dit de oorzaak is van je trillende oogleden. Er zijn nog meer zaken die kunnen zorgen voor trillende oogleden:
- Vermoeidheid en stress
- Het langdurig lezen van een boek of het kijken naar een beeldscherm
- Gebrek aan bepaalde voedingsstoffen als magnesium of vitamine B12
- Weinig slaap
- Nuttigen van te veel cafeïne
- Overmatig alcoholgebruik
- Allergieën
- Zwangerschap
- Neurologische aandoening als Parkinson of een hersentumor
- Mensen met MS (Multiple Sclerose)
- Vermoeide of droge ogen
- Contactlenzen
Wat zijn de gevolgen van een trillend ooglid?
Het kan gelukkig geen kwaad, het is wel heel vervelend! Als je oogleden trillen, ben je geneigd om veel met je ogen te gaan knipperen. Probeer dit echter zo min mogelijk te doen, want hierdoor droogt je oog uit, waardoor je oog waarschijnlijk nog vaker gaat trillen.
De nervus facialis stuurt de spieren van de oogleden, de wangen en de mondhoeken aan. Een trillend ooglid kan hierdoor overslaan naar andere delen van je gezicht. Dit komt gelukkig bijna nooit voor en is óók ongevaarlijk.
Tips bij een trillend ooglid
Wat eenvoudig kan verhelpen is om voldoende rust te nemen en goed uit te slapen. Ga op tijd naar bed, kijk zo min mogelijk naar een boek of beeldscherm en probeer stress te verminderen en te voorkomen. Zorg dat je je zo min mogelijk druk maakt. Volg eens een yogales, mediteer of zet alles op een rijtje. Wanneer je veel met je ogen werkt, bijvoorbeeld als je veel moet lezen of computeren, is het verstandig om elk uur een korte pauze in te lassen. Je ogen hebben namelijk veel rust nodig!
Wanneer je ogen droog zijn geworden door het vele knipperen, is het fijn om oogdruppels te gebruiken om de ogen weer vochtig te krijgen. Een oogmassage is ook aan te raden!
Behandelingen bij een trillend ooglid
Heb je de bovenstaande tips geprobeerd en blijft het ooglid maar trillen? Dan is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Je huisarts kan je eventueel doorverwijzen naar een specialist. Hij of zij kan nagaan wat er precies aan de hand is en je helpen met een verdere behandeling.
Let op: Startpagina.nl geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij twijfel altijd een huisarts of specialist.
Lees ook:
– Wat is het verschil tussen staar en slecht zien?
– Welke bril past bij jouw gezichtsvorm en stijl?