Zoals elk jaar passen de Nationale Spoorwegen (NS) de tarieven aan. Dit gebeurt op basis van de verwachte inflatie en de vergoeding die het bedrijf aan ProRail moet betalen voor het gebruik van het spoor. Vanaf 1 januari ga je 5,5% meer betalen voor een los treinkaartje en wordt je abonnement 2,4% goedkoper.
Lees hier alles over de prijswijzigingen bij de NS.
Reizen met NS-treinen wordt gemiddeld 4,3% duurder
Net als boodschappen, benzine en kleding, wordt nu ook het reizen met de trein een stuk duurder. Begrijpelijk, want de kosten die de NS maken stijgen ook aanzienlijk. Voor 2022 en 2023 wordt er een totale inflatie van 13% verwacht. Toch hebben de Nationale Spoorwegen ervoor gekozen om de treinkaartjes ‘maar’ gemiddeld 4,3% te verhogen. Dit verschil kosten de NS ruim 100 miljoen. Zo blijft de trein – ondanks de hoge brandstofprijzen – nog altijd goedkoper dan de auto.
Losse treinkaartjes worden duurder
Je gaat vanaf 1 januari meer betalen voor individuele tickets in de tweede klas. Dit geldt voor digitale treinkaartjes, losse papieren kaartjes en reizen die betaald worden met de OV-chipkaart.
Abonnementsprijzen worden aangepast
Abonnementen voor het onbeperkt reizen in de spits of voor een vast traject worden 2,4% goedkoper. Heb je een abonnement voor het onbeperkt reizen buiten de spits? Deze gaat met 10% omhoog. Reis je graag eerste klas? Ook deze prijzen gaan omhoog. Niet zo’n klein beetje ook, je betaalt maar liefst 7,4% meer.
Dienstregelingen worden aangepast
Tot overmaat van ramp worden de dienstregelingen ook nog eens aangepast. De NS kampen namelijk met een aanhoudend personeelstekort en een lager reizigersaantal. Hierdoor voelt het spoorbedrijf zich genoodzaakt de dienstregeling op meerdere trajecten aan te passen. Sinds 7 november 2022 gaan er minder treinen rijden, voornamelijk tussen Den Haag – Amsterdam en Rotterdam – Utrecht.
Lees ook:
- 4 tips om een goedkope vliegreis en vakantie te boeken
- Wist je dit al van deze alledaagse voorwerpen?