Ga naar de inhoud

Transparantie in salarisinformatie vanaf 2026 verplicht voor werkgevers

Update:
Transparantie salarisinformatie verplicht

Op 15 november was het Equal Pay Day in Europa, een dag die de aandacht vestigt op de hardnekkige loonkloof tussen mannen en vrouwen. Daar komt verandering in. Kun je binnenkort de hoogte van het salaris van je collega’s inzien? Als het aan de Europese Commissie ligt wel. Ontdek hoe het zit.

De loonkloof blijft een probleem

Equal Pay Day markeert symbolisch het moment waarop vrouwen in Nederland in feite de rest van het jaar onbetaald werken, omdat hun salaris nog steeds lager is dan dat van hun mannelijke collega’s voor hetzelfde werk. Dit verschil, dat ligt rond de 13%, is een bron van frustratie en ongemak.

In 2024 zou je verwachten dat we dit probleem al lang opgelost hadden, maar de realiteit is anders. Gebrek aan transparantie speelt hierin een grote rol, omdat vrouwen vaak niet weten wat hun mannelijke collega’s verdienen, waardoor het moeilijk is om hun zaak te bepleiten.

De tekst gaat onder de berichten verder >>

Brussel neemt maatregelen

Om de loonkloof aan te pakken, heeft de Europese Unie besloten dat werkgevers vanaf 2026 verplicht zijn om salarisinformatie transparant te maken. Dit betekent dat werknemers het recht krijgen om het salaris van collega’s te weten, waardoor er een einde moet komen aan verborgen loonverschillen.

Deze maatregel, een initiatief van de Europese Commissie sinds 2021, dwingt werkgevers met meer dan 250 werknemers om de loonkloof openbaar te maken. Volgens Ingelise de Boer van de Europese Unie is gelijke beloning een fundamenteel principe waarvan de realisatie veel te lang heeft geduurd.

Lees ook: Loonkloof tussen mannen en vrouwen niet gedicht, eerder groter geworden

Nederland in vergelijking met de rest van Europa

In Europa variëren de lonen aanzienlijk.

  • In Luxemburg verdienen vrouwen zelfs 0,7% meer dan mannen.
  • Terwijl Estland met een loonkloof van 22% aan de andere kant van het spectrum zit.
  • Nederland bevindt zich in de middenmoot, maar dat betekent niet dat we ons hiermee tevreden moeten stellen.

De nieuwe wetgeving die in juni 2026 in werking treedt, zal werkgevers verplichten hun loonbeleid te herzien en te rapporteren over sekseverschillen in beloning.

De komende veranderingen

Terwijl we wachten op de implementatie van deze wetgeving, hopen velen dat de verandering sneller komt dan een seizoen van een populaire tv-serie. Het is hoog tijd dat er gelijke beloning komt voor gelijk werk, een principe dat meer is dan een papieren belofte, maar een realiteit die werkgevers en werknemers als norm beschouwen.

De Europese wetgeving nader bekeken

De nieuwe richtlijn voor loontransparantie, die door de EU is vastgesteld, heeft als doel verborgen loondiscriminatie aan te pakken en het recht op gelijke beloning voor gelijk werk te versterken.

Een belangrijk aspect van de richtlijn is dat het werkgevers verplicht om transparant te zijn over salarissen, zowel tijdens de wervingsprocedure als gedurende het dienstverband. Werkgevers mogen kandidaten niet vragen naar hun huidige salaris, en eenmaal in dienst hebben alle werknemers recht op inzicht in de gemiddelde beloningsniveaus binnen hun organisatie, uitgesplitst naar geslacht.

  • Voor bedrijven met meer dan 250 medewerkers geldt een jaarlijkse rapportageverplichting over loonverschillen, terwijl kleinere organisaties dit elke 3 jaar moeten doen.

De praktijk: veranderingen voor bedrijven

Met de introductie van deze wetgeving worden bedrijven gedwongen om hun loonstructuren opnieuw te evalueren en ervoor te zorgen dat er geen ongerechtvaardigde loonkloof op basis van geslacht bestaat. Organisaties worden verplicht om maatregelen te nemen wanneer loonsverschillen voorbij de 5 procent drempel grenzen, die niet objectief gerechtvaardigd kunnen worden.

Het idee is dat deze transparantie niet alleen de loonkloof moet verminderen, maar bedrijven er ook toe aanzet om hun beloningsbeleid eerlijker en gelijkwaardiger te maken. Deze acties, zo hopen EU-ambtenaren, zullen uiteindelijk leiden tot een culturele verschuiving waarin gelijkheid in beloning voor iedereen de norm wordt.

Salarisverhoging volgens jouw CAO?

Lees ook: met je 60e met pensioen? Zoveel spaargeld heb je nodig.

YouTube video’s:

Equal Pay Day 2017 – Start vroeger voor een gelijk loon later
Wat mensen missen aan de loonkloof tussen mannen en vrouwen
Wat is een marktconform salaris? – What the FAQ?! [#2]

Bronnen:

NOS, salaris-informatie I Hoofdfoto: Canva

Meer over: