Ga naar de inhoud

Rotterdamse metro’s en trams gaan stroom leveren: primeur voor Nederland én Europa

Rotterdamse metro's en trams leveren stroom Bron: © Canva 

De Rotterdamse stadsvervoerder RET heeft een innovatieve oplossing gevonden om het overbelaste stroomnet te ontlasten. Vanaf deze week gaat de RET, via haar eigen elektriciteitsnetwerk, stroom leveren aan andere partijen. Volgens directeur Linda Boot is dit een Europese primeur met potentieel voor heel Nederland.

Een ‘verlengsnoer’ door de stad

“Je kunt ons elektriciteitsnetwerk zien als één groot verlengsnoer door Rotterdam”, vertelt Linda Boot, directeur van de RET aan het AD. “Onze trams en metro’s verbruiken vooral stroom tijdens piekuren, maar in daluren en ’s nachts blijft er veel energie over.” Deze ongebruikte capaciteit wordt nu ingezet om de energievraag in de stad op te vangen.

Het RET-netwerk transporteert jaarlijks ongeveer 90.000 megawattuur (MWh) aan elektriciteit, genoeg om 36.000 huishoudens van stroom te voorzien. De eerste afnemers zijn de gemeente Rotterdam en natuurorganisatie Zuid-Hollands Landschap.

De tekst gaat onder het X-bericht verder >>

Slimme technologie maakt het mogelijk

Het idee kwam van RET-technicus Leo Vliegenthart, die dit concept al 5 jaar geleden bedacht tijdens de ontwikkeling van Feyenoord City. Hij zag dat het eigen stroomnetwerk van de RET vooral stil stond wanneer er geen trams en metro’s rijden. Met een speciaal gebouwde omvormer, die de stroom van 700 volt omzet naar een bruikbaar voltage, kon dit plan werkelijkheid worden.

“Technisch gezien is dit niet ingewikkeld”, zegt Boot. “Het idee is vernieuwend, maar de uitvoering eenvoudig. Wat je nodig hebt, is een eigen stroomnet en een vergunning om stroom te mogen leveren. Die vergunning ontvingen we afgelopen juli van toezichthouder ACM.”

Rotterdam pakt nijpende situatie aan

De timing is ideaal: het stroomnet in Rotterdam staat, net als in de rest van Nederland, onder grote druk. Volgens wethouder Chantal Zeegers (Klimaat, Wonen en Bouwen) zitten veel scholen, kantoren en bedrijven zonder aansluiting en moeten ze wachten tot 2032-2035. Met de nieuwe aanpak kan de gemeente 2000 megawattuur per jaar gebruiken voor 2 laadpleinen, waaronder een bij Rotterdam Alexander. Dit levert voldoende capaciteit voor 30.000 laadbeurten per jaar voor elektrische auto’s, busjes en bouwvoertuigen.

Ook Zuid-Hollands Landschap gaat profiteren: de organisatie gebruikt de stroom voor emissiearm natuurherstel in kwetsbare Natura 2000-gebieden. Dit sluit aan bij de strenge stikstofregels en de nieuwe luchtkwaliteitseisen uit Brussel die in 2030 ingaan.

Inspiratie voor andere steden

Volgens Boot biedt dit initiatief kansen voor andere steden met eigen tram-, metro- of trolleynetwerken, zoals Den Haag, Amsterdam en Arnhem. Ook spoorbeheerder ProRail zou dit concept kunnen toepassen. Er is zelfs internationale interesse: Belgische vervoersbedrijven hebben het Rotterdamse project al bezocht.

Energiebank: de volgende stap

De RET onderzoekt nu ook manieren om energie efficiënter op te slaan. Technicus Vliegenthart ontwikkelde hiervoor een energiebank: een container met batterijen die ongebruikte stroom kan opslaan en bij piekbelasting terug kan leveren. Deze compacte oplossing is goedkoper dan traditionele onderstations en helpt het netwerk verder uit te breiden.

Een duurzame toekomst

Met dit baanbrekende initiatief zet Rotterdam een belangrijke stap richting een duurzame en slimme energievoorziening. Het biedt niet alleen een oplossing voor het overbelaste stroomnet, maar ook een blauwdruk voor andere steden in Nederland en Europa.

Bronnen:

AD, Binnenlandsbestuur.nl I Foto: Canva

Meer over:

Reacties zijn gesloten.