Ga naar de inhoud

Hoe maak je een tosti-ijzer het beste schoon?

tosti-ijzer-schoonmaken

Iedereen houdt van een knapperige, zelfgemaakte tosti. Of je nu een snelle lunch, een tussendoortje of een lichte maaltijd zoekt, een tosti is altijd een goede keuze. Maar na het genieten van die heerlijke sandwich is het essentieel om je tosti-ijzer grondig schoon te maken.

Je moet natuurlijk wel al de etensresten, vet en kruimels verwijderen. Anders krijg je misschien te maken met schimmels. Hoe maak je een tosti ijzer goed schoon? Volg deze eenvoudige stappen om je tosti-ijzer snel en effectief schoon te maken.

1. Laat je tosti-ijzer afkoelen

Laten we starten met het het goede nieuws: het schoonmaken van een tosti-ijzer is eenvoudiger dan je denkt! Het eerste wat je moet doen, is het tosti-ijzer volledig laten afkoelen. Het is niet alleen ongemakkelijk om een heet ijzer schoon te maken, maar ook gevaarlijk. Een brandwond zit in een klein hoekje! Zorg ervoor dat je het apparaat uitzet en de stekker uit het stopcontact haalt. Je kunt het ijzer ook schoonmaken als het nog een beetje warm is, zolang je het veilig kunt aanraken.

Hekel aan schoonmaken? Zorg dan dat je de onderstaande video (Engelstalig) vooraf bekijkt of lees verder als het leed toch al geschied is >>

2. Verwijder kruimels en etensresten

Neem een droge, schone theedoek en veeg daarmee alle kruimels en losse etensresten uit het tosti-ijzer. Houd het apparaat boven een prullenbak of schud het voorzichtig om de kruimels eruit te laten vallen. Voor hardnekkige restjes zoals vastgekoekte kaas, gebruik je een zachte spatel. Vermijd scherpe voorwerpen om te voorkomen dat je de anti-aanbaklaag beschadigt.

TIP: lees ook: Tosti recepten: 15 lekkerste variaties om te proeven

3. Vet verwijderen met een sopje en een zachte spons

Nu is het tijd om het achtergebleven vet aan te pakken. Maak een sopje van lauwwarm water met een klein beetje afwasmiddel en gebruik een zachte spons om het vet te verwijderen. Vergeet niet om de spons goed uit te wringen, want een druppende spons kan schadelijk zijn voor de elektrische onderdelen van je tosti-ijzer. Gebruik alleen de zachte kant van de spons om de anti-aanbaklaag niet te beschadigen.

Belangrijk: Zet je tosti-ijzer nooit in de vaatwasser en houd het ook niet onder de kraan. Dit kan leidt tot beschadiging van de elektrische onderdelen en de anti-aanbaklaag.

4. Droog het tosti-ijzer af

Als je alle kruimels en het vet hebt verwijderd, maak je het tosti-ijzer goed droog met een schone, droge doek. Vergeet niet om ook de buitenkant een schoonmaakbeurt te geven, zodat je tosti-ijzer weer helemaal fris is.

En voilà! Je tosti-ijzer is weer helemaal klaar voor gebruik. Tijd om te dromen van je volgende heerlijke tosti en om opnieuw van je apparaat te genieten zonder je zorgen te maken over schoonmaken. Eet smakelijk!

Foto: Canva

Meer over: