Ga je niet naar het buitenland deze zomer. Wel of niet. Het maakt niet uit, want jij reist deze zomer van bladzijde naar bladzijde. Met deze 9 zomerboeken kruip jij lekker onder de parasol of op de bank.
Er is toch niets beter dan lezen in een goed boek dat je meeneemt op een reis naar andere werelden. Maakt het dan nog uit of je nu in je eigen achtertuin zit of aan een strand op Fuerteventura? Wij denken van niet.
Deze boeken zijn jouw perfecte vakantiegezelschap
Het perfecte vakantiegezelschap voor de zomerdagen hebben we voor je gevonden. Zomerboeken.
Met deze top 9 heb je geen praatjes over het weer meer nodig. De verhalen bieden meteen ook een ontsnapping aan de dagelijkse sleur en nemen je mee op avontuurlijke reizen door diverse genres, van meeslepende romans tot openhartige biografie. Ga onderuit op je tuinbank liggen, schenk jezelf een verfrissend drankje in en laat je meevoeren in die andere werelden.
Hier is onze selectie van de beste boeken om je zomer mee te vullen:
1. Daar waar rivierkreeften zingen van Delia Owens
Kya Clark is in haar eentje opgegroeid in het moeras van Barkley Cove in North Carolina, afgesloten van de bewoonde wereld. Om zichzelf te onderhouden ruilt ze vis, en groenten uit haar moestuin voor andere levensmiddelen. Ze voelt zich er thuis, beschouwt de natuur als haar leerschool. Maar als ze in aanraking komt met 2 jongemannen uit de stad ontdekt ze dat er ook een andere wereld is. Wanneer een van hen dood wordt gevonden, valt de verdenking onmiddellijk op Kya.
2. De 7 zussen deel 8: Atlas, van Lucinda Riley
Het laatste deel van de populaire 7 zussen-serie, Atlas van Lucinda Riley, begint in 1928 in Parijs en vertelt het verhaal van een jongen die zijn verleden geheimhoudt en gedwongen wordt te vluchten. In 2008, aan boord van de Titan, ontmoeten de 7 zussen elkaar voor het eerst compleet en onthult hun overleden vader Pa Salt eindelijk de sleutel tot hun verleden. Maar elke onthulling roept nieuwe vragen op.
Het achtste deel brengt de reeks tot een prachtig einde en onderzoekt thema’s als liefde, verlies en de zoektocht naar identiteit.
3. Het lied van de zee van Angela Slatter
Miren O’Malley’s familie floreerde lang geleden dankzij een deal met de Meermensen voor veiligheid op zee in ruil voor een hoge prijs. Die belofte is nu verbroken. Om de gloriedagen terug te brengen, neemt Miren’s oma haar vrijheid af en leert haar dat hun familie een machtige traditie moet voortzetten. Het lied van de zee van Angela Slatter is een heel donker fantasieverhaal met horrorelementen.
4. De blik van Medusa van Natalie Hayes
Natalie Haynes wil vrouwelijke personages in Griekse mythen belichten. Het boek ‘De blik van Medusa’ vertelt het verhaal van Medusa, de enige sterfelijke dochter van een familie van Gorgonen. Nadat ze het slachtoffer wordt van de wraak van de godin Athena, verandert Medusa in een monster met slangen voor haar prachtige krullen en een blik die elk levend wezen in steen verandert. Het boek onderzoekt of Medusa wel echt een monster is geweest.
5. Happy place van Emily Henry
Harrite en Wyn zijn 6 maanden geleden uit elkaar gegaan. Ze delen een slaapkamer in het jaarlijkse vriendengroepshuisje in Maine, maar hebben het hun beste vrienden nog niet verteld. Hoe spelen ze hun rol als respectievelijk gelukkig stel om te voorkomen dat hun vriendenhart gebroken wordt, omdat het huisje te koop staat. Ze willen niet opvallen, maar ze moeten het een week lang volhouden voor hun vrienden.
6. De bijenhouder van Aleppo van Christy Lefteri
‘De bijenhouder van Aleppo’ van Christy Lefteri vertelt het aangrijpende verhaal van bootvluchtelingen Nuri en Afra. Als ze alles hebben verloren wat hun lief is, vlucht bijenhouder Nuri samen met zijn vrouw Afra weg uit Aleppo. Op hun reis door een gebroken wereld worden ze niet alleen geconfronteerd met de schokkende realiteit van het vluchtelingenbestaan, maar ook met een onuitsprekelijk verdriet: het verlies van hun zoon Sami. Het enige wat hen op de been houdt, is de wetenschap dat Nuri’s neef en zakenpartner Mustafa op hen wacht in Groot-Brittannië, waar hij opnieuw is begonnen met het houden van bijen. Want: ‘Waar bijen zijn, zijn bloemen, en waar bloemen zijn, is nieuw leven en hoop.’
7. Maxime van Jan Dijkgraaf
‘Maxime’ is het bijzonder openhartige levensverhaal van Maxime Meiland. Zij wil met dit boek vrouwen die het slachtoffer zijn geweest van sexting (en erger) een hart onder de riem steken.
Iedereen kent Maxime Meiland van de televisieserie ‘Chateau Meiland’, die op SBS 6 al enkele jaren meer dan een miljoen kijkers per aflevering trekt. Ze is een uitgesproken persoonlijkheid, die wordt gewaardeerd én bekritiseerd. In dit boek leren we de echte Maxime kennen. De echte Maxime was gewoon een gelukkig kind, tot haar vader Martien het gezin verliet en zij op de middelbare school het slachtoffer werd van sexting. Daarna ging het van kwaad tot erger. Ze werd onhandelbaar, vluchtte in de drank en werd op haar vijftiende verkracht door een ex-bajesklant. Daardoor brokkelde haar zelfbeeld nog verder af en ging ze keihard richting de goot. Tot ze door therapie, de geboorte van dochter Claire en de verhuizing naar Frankrijk de knop wist om te zetten… Wie de biografie ‘Maxime – Misbruikt, ontspoord en nu… gelukkig!’ uit heeft, heeft kennisgemaakt met een sterke jonge vrouw, met wie het – na heel veel tegenslag – toch nog goed is gekomen. En die zich kwetsbaar opstelde om andere vrouwen en meisjes een hart onder de riem te steken.
8. Heeft iemand Charlotte Salter gezien? van Nicci French
Charlotte Salter is spoorloos verdwenen op de verjaardag van haar man Alec. Hoewel Alec onbewogen blijft, is hun dochter Etty ervan overtuigd dat er iets vreselijks is gebeurd. De politie kan geen aanknopingspunten vinden, totdat er jaren later het lichaam van een dorpsgenoot wordt gevonden. Wanneer het gezin terugkeert naar het ouderlijk huis om het leeg te ruimen, komt de trauma van de gebeurtenissen van al die jaren geleden weer naar boven. Als er vervolgens weer iets aangrijpends in het dorp gebeurt, wordt rechercheur Maud O’Connor op de zaak gezet. Ze moet een onwillige politiemacht overtuigen om oud zeer op te rakelen, want Charlotte Salter is nooit meer gezien. Wederom een spannende thriller van het schrijversechtpaar Nicci French.
9. Toen de wereld brak van John Boyne
Toen de wereld brak van John Boyne is het vervolg op de grote hit ‘De jongen in de gestreepte pyjama’. In dit verhaal volgen we de zus van Bruno, Gretel. Ze woont al decennia in een luxueus appartement in Londen en lijkt een comfortabel en rustig leven te leiden, ondanks haar donkere verleden waar ze niet over praat. Maar dan krijgt ze nieuwe buren: een jong gezin dat in het appartement onder haar komt wonen. Gretel sluit aarzelend vriendschap met de negenjarige Henry, hoewel hij herinneringen bij haar oproept die ze juist probeert te vergeten.
Zit jouw genre hier niet tussen? In deze lijst met nog meer boekentips staat vast wel een paar andere titels die je nog niet hebt gelezen. Fijne zomer!