Ga naar de inhoud

Top 2000 a gogo ontroert door open gesprekken over vaderschap

Top 2000

Een spannend generatiespel, ontroerende verhalen over vaderschap en de populaire ‘Twee motten’. De eerste aflevering van Top 2000 a gogo was er een voor in de boeken. Met Diederik Ebbinge aan het roer, leverde de aflevering genoeg materiaal voor zinvolle conversaties.

Zie hieronder de aankondiging (eerder dit jaar) dat Ebbinge het tv-programma, dat tussen kerst en Oud en nieuw te zien is, presenteert.

Tekst gaat onder de video verder >>

Ontroerende vaderschapsgesprekken

De aflevering begon met het generatiespel, waarbij nummers geraden moesten worden die de afgelopen 25 jaar in de Top 2000 hebben gestaan. Een opmerkelijke vermelding dit jaar was ‘Twee motten’ van Dorus (Tom Manders). Dankzij TikTok behaalde dit nummer een hogere positie dan ooit. Gerard Joling bracht het nummer recent opnieuw uit. Bekijk hieronder zijn optreden bij Vandaag Inside.

Tekst gaat onder de video verder >>

Het thema van vaderfiguren werd diepgaand verkend in de interviewreeks ‘In de beste families, vaders’, gepresenteerd door Coen Verbraak. Verhalen varieerden van vaders met 2 gezichten tot vaders die conflicten vermeden of uit beeld verdwenen. Opvallend was de behoefte aan erkenning en trots vanuit de vader. Een gevoel dat erg herkenbaar was bij de geïnterviewden. De nieuwe generatie, de kinderen van de geïnterviewde vaders, toonden echter een opmerkelijke verschuiving: trots had plaats gemaakt voor onverdeelde liefde.

Intiem inzicht in vaderschap: verlies, Downsyndroom en ziekte

Verlies was een ander belangrijk thema in het programma. Journalist Frenk der Nederlanden deed een openhartige getuigenis over het overlijden van zijn vrouw. Hij vertelde hoe zijn dochter Josephine deze tragische gebeurtenis heeft doorstaan. Verder sprak hij ook vol lof over zijn dochter Rosa, geboren met het Syndroom van Down, een schitterend voorbeeld van onvoorwaardelijke vaderlijke liefde.

Edwin Stolp, die recent de diagnose Huntington’s disease kreeg, toonde een andere gelaagdheid van vaderschap. Hij deelde zijn worstelingen met de gevoelens van ontoereikendheid als vader, iets dat hij verwoordde in zijn nummer ‘Huntingtonblues’. Zijn zoon Teun bood een hartverwarmend tegenperspectief: ondanks zijn ziekte, blijft hij zijn vader zien als een liefdevolle figuur. Deze rauwe en eerlijke kijk op vaderschap liet zeker een indruk achter bij het publiek.

Bron: NRC. Foto: Nationaal Archief.

Meer over: