Ga naar de inhoud

10 klachten door ouderdom en wat je ertegen kunt doen


Kwaaltjes, de één lastiger dan de ander, maar bij het ouder worden krijg je er hoe dan ook mee te maken. Wat doe je om ouderdomskwaaltjes te voorkomen of de klachten te verminderen? Pak deze kwaaltjes aan om je zo lang mogelijk jong te voelen. 

Wij hebben een top 10 ouderdomsklachten opgesteld:

1. Zwakkere spieren

Ben je in je jongere jaren een fanatieke hardloper geweest? Dan is de kans groot dat je dat nog wel even blijft. Je moet er alleen rekening mee houden dat je tussen je dertigste en veertigste levensjaar spiermassa verliest. Als je weinig actief bent, gaat dat harder dan wanneer je nog actief bent. Vertraag het proces door vooral in beweging te blijven.

2. Hoorproblemen

Hoewel de meeste mensen het niet uit zichzelf doorhebben, gaat ons gehoor langzaamaan achteruit waardoor we de hoge tonen niet meer horen. De meest voorkomende oorzaak daarvan is een slijtage aan kleine haarcellen in het binnenoor. Het kan ook komen door lawaai, slechte eetgewoonten, medicijngebruik of vaatproblemen. Geef aan wanneer je minder hoort en laat je gehoor controleren bij een audicien.

3. Overgewicht

Net als zwakkere spieren, is een hoger gewicht lastig te voorkomen als je ouder wordt. Zo’n driekwart van de volwassenen boven de 60 jaar krijgt te maken met overgewicht. Dit hoeft niet direct een risicofactor te zijn, maar het kan ziekten op latere leeftijd vergroten. Doe een aantal fitnessoefeningen per dag en schaf een apparaat aan om bijvoorbeeld in de woonkamer te kunnen fietsen en in beweging te blijven.

4. Verwardheid

Eén van de meest voorkomende ouderdomskwaaltjes is verwardheid. Dit kan worden veroorzaakt door vitaminetekort, medicijngebruik, een laag bloedsuikergehalte, een inwendige bloeding of depressiviteit. In een ernstige vorm kan er sprake zijn van dementie. Mensen die hieraan lijden verliezen hun identiteit en het contact met de dagelijkse werkelijkheid. Zo kan je dementie bij jezelf of een ander herkennen.

5. Wallen

Hoe ouder je wordt, hoe dunner de huid wordt en hoe eerder rimpels ontstaan. Dat betekent dat ouderdomskringen onvermijdelijk zijn. En doordat de dunner wordende huid kan verkleuren, vallen die kringen onder de ogen extra op. Gebruik een anti-rimpel crème om de huid te verzorgen en eventueel een camouflagestift om donkere kringen te bedekken. Als je foundation gebruikt, kies dan een product waar een beschermingsfactor in zit. 

Verschillende soorten anti-rimpel crèmes

6. Slechte ogen

Lees met een leeslamp, gebruik ’s avonds je tablet of smartphone op de nachtstand en ga bij de minste klachten naar een opticien. Hoewel dit vast weleens tegen je is gezegd, neemt niet iedereen dat advies serieus. Er zijn veel oogafwijkingen die samengaan met ouderdom. Geen ramp, er zijn tegenwoordig een heleboel moderne brillen en goedwerkende contactlenzen!

7. Zwakke botten

Botten zijn rond onze dertigste in hun sterkste staat. Daarna gaat de kracht ervan enorm achteruit, door botontkalking. Dat zorgt ervoor dat we op een latere leeftijd door een valpartij of zelfs door hard te hoesten een breuk kunnen veroorzaken. Probeer te accepteren dat je niet meer alle kracht en stevigheid hebt en ga over op een wandelstok of rollator om breuken te voorkomen door een valpartij.

Ondersteunende of opvouwbare wandelstokken

8. Hart- en vaatziekten

Hart- en vaatziekten vormen een groot aandeel in de doodsoorzaak van volwassenen. Dit kan leiden tot aderverkalking, hartaanvallen en beroertes. Je verkleint de kans op hart- en vaatziekten door niet te roken, op gewicht te blijven en gevarieerd te eten.

9. Ouderdomsjeuk

Een vervelende kwaal die ontstaat door een stoornis in de stofwisseling is ouderdomsjeuk. Doordat bepaalde afvalstoffen van de stofwisseling in een grote hoeveelheid het hele lichaam rondgaan, kunnen klachten zoals jeuk ontstaan. Drink voldoende water zodat de huid niet uitdroogt, ga niet te vaak in bad of in ieder geval niet te lang en vermijd irriterende zeep om de huid niet extra te prikkelen.

10. Zwaarmoedigheid

Minder contact met vrienden, veranderende hormonen en leren omgaan met ouder worden. Dat valt niet mee en kan verklaren dat senioren te kampen hebben met zwaarmoedigheid, soms zelfs een depressie. Zijn dagen grijs en lijkt er geen einde aan te komen? Zoek dan professionele hulp of iemand om mee te praten.

Lees ook

Slechthorend? Wat kun je doen als je mensen niet goed meer verstaat
Rimpels voorkomen en verbergen en een frisse uitstraling met deze tips. 
– Dit kun je doen tegen een dunner wordende huid.
Wat kun je doen tegen botontkalking?

Startpagina geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts.

Meer over: