Ga naar de inhoud

Top 10 herfstboeken – de beste boeken voor het najaar

herfstboeken

Terwijl de zomerzon langzaam plaatsmaakt voor de gouden tinten van de herfst, wordt het tijd om jezelf onder te dompelen in de betoverende wereld van boeken. 6 september vieren we ‘Lees een boek dag’, een dag gewijd aan het ontdekken van de vreugde van het lezen en het omarmen van de gezelligheid van het najaar.

Terwijl de bladeren binnenkort weer zachtjes van de bomen dwarrelen, nodigen we je uit om jezelf te nestelen op de bank met een warme deken en een goed boek. Lees hier welke 10 herfstboeken perfect zijn voor de komende herfstdagen.

Van meeslepende verhalen tot tijdloze klassiekers, deze boeken verwarmen je terwijl de dagen korter worden en de avonden langer. Dus ga er lekker voor zitten

Top 10 herfstboeken

1. Naar zachtheid en een warm omhelzen – Adriaan van Dis

Tijdens een knusse avond bij de open haard, is het boek ‘Naar Zachtheid en een Warm Omhelzen‘ van Adriaan van Dis absoluut een goed idee. Een jongen van 9 jaar oud vindt een toevluchtsoord in het huis van zijn grootouders tijdens een periode waarin zijn vader worstelt met emotionele lasten van oorlogsherinneringen. Echter, in dit huis wordt hij geconfronteerd met een andere vorm van conflict: de vrouw die oorspronkelijk was aangenomen door zijn strenge grootvader als een veelzijdige huishoudelijke hulp, begint steeds meer weerstand te bieden tegen haar traditionele rol. Deze vrouw, genaamd Ommie, stapt geleidelijk in de rol van een grootmoeder en groeit uit tot een bemiddelaar in de gebroken familie van haar werkgever. Zelfs tijdens de oorlog had zij haar moed al getoond. De jongen vindt inspiratie in haar dapperheid, terwijl zij hem helpt om zijn eigen angsten te overwinnen.

Een sterke band ontwikkelt zich tussen de jongen en Ommie, gebaseerd op hun gemeenschappelijke behoefte aan genegenheid en erkenning. Terwijl Van Dis de gebeurtenissen uit Ommies leven en die gedenkwaardige zomer reconstrueert, schakelt hij op een verrassende manier tussen het verleden en het heden. Zo onthult hij hoe het heden inzichten verschaft over het verleden. Een van onze favoriete herfstboeken.

2. Een nieuw sociaal contract – Pieter Omtzigt

Gedurende een lange periode hebben we aangenomen dat Nederland een voltooid geheel was, maar de realiteit is anders. Pieter Omtzigt onthult dat Nederland kampt met ernstige kwesties met betrekking tot machtsuitoefening en tegenmacht. De werking van de rechtsstaat vertoont tekortkomingen, zoals duidelijk werd uit het schandaal rondom de kinderopvangtoeslagen. Vanuit zijn persoonlijke ervaringen in de politiek pleit Omtzigt voor een vernieuwd sociaal contract.

Er is een dringende behoefte om het vertrouwen tussen de overheid en de burgers te herstellen. Dit is een uiterst complexe opgave. Het heropbouwen van instituties vereist het vernieuwen van checks-and-balances. Bovendien vergt dit een andere houding van zowel de overheid als de burgers zelf. Er is geen pasklare oplossing voorhanden. Het gehele fundament van de rechtsstaat moet nauwgezet worden onderzocht en hersteld. In zijn boek ‘Een nieuw sociaal contract‘ presenteert Omtzigt een reeks suggesties en aanbevelingen hiertoe. Echt enorm interessant! Terwijl je door de pagina’s bladert, voel je als het ware de zachte streling van de herfstwind en kun je bijna de knisperende bladeren onder je voeten horen.

Pieter Omtzigt (1974) dient al sinds 2003 als Kamerlid voor het CDA en is sinds 2004 betrokken bij de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa. Dit werk is gerealiseerd met de medewerking van Welmoed Vlieger (1976), filosoof en columnist.

3. Luister – Sacha Bronwasser

Met een onweerstaanbare pen schetst Sacha Bronwasser het leven in Parijs in een roman die diepgaand tot nadenken aanzet. In deze krachtige roman geeft Bronwasser Parijs een ademend leven door het verhaal van een au pair. Ze bouwt soepel en doelgericht de spanning op, wat blijkt uit de enthousiaste beoordeling van de Volkskrant met 5 sterren.

De verspreiding van het nieuws ging snel, zoals dat vaak gebeurt met dergelijk nieuws. Zodra de eerste berichten uit Parijs binnenkwamen, wist ik dat ze ook betrekking hadden op jou. Het is bijna 6 jaar geleden, op een vrijdag de dertiende. Een datum die bijna als een ironische grap voelt. Online verklaarden talloze mensen zichzelf ‘veilig’. Vrienden, familieleden, verre verwanten. Voormalige studiegenoten, mijn eigen vroegere leerlingen. Fotobeursdeelnemers, collega’s in jouw vakgebied. En anderen, zijdelingse bekenden: het verbaasde me hoeveel bekende gezichten aan de zijlijn van het wereldtoneel leken te bungelen. Ook jij was daar, Flo, maar op jouw profiel bleef het opmerkelijk stil. Een stilte die een onheilspellende betekenis kreeg.

In ‘Luister’, de tweede roman van Sacha Bronwasser, reist de lezer door het Parijs van de jaren 80 en het heden, tijdens een betoverende zoektocht naar identiteit, vriendschap en schuld. Luister is zonder twijfel een boek dat de essentie van de herfst omarmt en vastlegt, en een onmisbare toevoeging aan je lijst van herfstige leesavonturen.

4. Oog om oog – M.J. Arlidge

In zijn nieuwste op zichzelf staande werk ‘Oog om oog‘ geeft Arlidge niet alleen een stem aan degenen die geleden hebben, maar ook aan degenen die de verschrikkelijke daden hebben begaan. 6 individuen met een crimineel verleden hebben in Engeland de kans gekregen om in anonimiteit te leven. Hun gruweldaden uit het verleden leken de mogelijkheid van een nieuwe start en herintegratie onmogelijk te maken. Totdat de overheid besloot om hen een tweede kans te geven: elk van hen kreeg een volledig nieuwe identiteit, een nieuw leven in een andere stad, met een frisse baan – en de overtuiging dat hun vroegere leven voor altijd verborgen zou blijven. Althans, dat was de veronderstelling.

Olivia, een sociaal werkster, speelt een sleutelrol bij het assisteren van ex-gevangenen in hun re-integratie in de samenleving. Echter, wanneer de echte identiteiten van haar voormalige cliënten uitlekken naar de familie van het slachtoffer, wordt Olivia geconfronteerd met de diepste duisternissen van de menselijke natuur. De familieleden willen allemaal, stuk voor stuk, rechtvaardigheid voor de onmetelijke pijn die hun dierbaren jaren geleden is aangedaan. En laten we eerlijk zijn, wie zou er geen verlangen hebben naar vergelding voor een onvergeeflijke daad?

5. Alkibiades – Ilja Leonard Pfeijffer

Deze indrukwekkende historische roman, rijk aan bronnen en documentatie, onthult het ware verhaal achter de inspanningen en mislukkingen van Alkibiades, de meest aantrekkelijke man van Griekenland. Hij stond bekend als een flamboyante, briljante, opvallende, biseksuele en controversiële politicus en strateeg in het Athene van de grote oorlog tegen Sparta. Zijn verhaal biedt ons een tijdsreis naar bijna 2500 jaar geleden, naar een wereld waarin steeds meer tekenen, die voor ons verontrustend herkenbaar zijn, begonnen te wijzen op het verval van de democratie en daadwerkelijk hebben bijgedragen aan de ondergang van Athene. De vraag is in hoeverre Alkibiades hiervoor verantwoordelijk was. Was hij de demagoog die de democratie ondermijnde of had hij het potentieel om Athene te redden? In deze roman legt hij rekenschap af over zijn idealen, strategieën en levenslange strijd.

‘Alkibiades’ dient als zowel een diepgaande historische studie als een meeslepende roman die relevant is voor onze tijd en voor elk tijdperk. Het vertelt een uniek en toch universeel verhaal over het najagen van ambitie in een wereld die verre van perfect is. Heerlijk leesvoer voor de herfst!

6. De perfecte storm – Jan Rotmans

“Ondanks het feit dat we niet genoeg gedaan hebben wat eigenlijk vereist is en we geconfronteerd worden met aanzienlijke uitdagingen, blijf ik toch positief gestemd. Dit komt voort uit mijn inzicht in transitiedenken, waaruit blijkt dat crises noodzakelijk zijn om echte verandering teweeg te brengen. Bovendien begrijp ik dat we dieper moeten kijken dan de oppervlakte, waar de golven momenteel wild en hoog opspatten. Bij nader inzien ontdekken we hoeveel positiefs er zich al in de onderstroom afspeelt, en hoe snel die energie toeneemt. Daarbij zie ik ook een nieuw integraal bewustzijn opkomen. Naast rationeel denken komt hierin nadrukkelijk gevoel, spiritualiteit en wijsheid aan bod. Hieruit put ik oprecht vertrouwen dat we de uitdagende situatie kunnen doorstaan en achter ons kunnen laten. Hoewel het momenteel essentieel is om alle zeilen bij te zetten, raad ik aan niet passief aan de zijlijn te blijven toekijken.” – Jan Rotmans in dit najaarsboek.

We bevinden ons in turbulente tijden. We worden geconfronteerd met een perfecte storm waarin verschillende crises elkaar aanwakkeren. In Nederland is er lange tijd gekozen voor het vermijden van moeilijke beslissingen door te polderen. Jan Rotmans vertelt het eerlijke verhaal aan de hand van de elementen lucht, aarde, water en vuur in ‘De Perfecte Storm‘. Een ideaal boek voor de herfst!

7. De terugkeer van Mia – Samuel Bjork

De gerenommeerde Scandinavische auteur Samuel Bjørk keert terug met een nieuw avontuur van Munch & Krüger. Het 5e deel van deze serie, getiteld ‘De Terugkomst van Mia‘, is nu al weer een enorm succes. Tipje van ons: alle andere boeken zijn ook écht de moeite waard. Waar het boek over gaat? Over Mia Krüger. Zij keert terug naar Hitra, het eiland dat ooit haar thuis was. Na haar vertrek bij de politie besluit ze haar huis op te ruimen en een nieuwe start te maken op het eiland.

Op een dag wordt ze verrast door het bezoek van een jong meisje. 3 jaar geleden verdween een jongen spoorloos en het meisje smeekt Mia om hulp bij het oplossen van deze zaak. Wanneer er op Hitra het lichaam van een tiener wordt ontdekt, waarin de naam van de vermiste jongen met bloed lijkt geschreven, ontvangt Munch in Oslo een telefoontje dat het team opnieuw samenbrengt… Een van de populairste herfstboeken.

8. Na die nacht – Karin Slaughter

Een langverwachte terugkeer: Will Trent is weer op het toneel! ‘Na die nacht‘, deze topthriller is van de hand van de Koningin van Misdaad, waarin Sara Linton en Will Trent de hoofdrollen vervullen.

15 jaar achter zich voelt Sara Linton nog steeds de schokkende gevolgen van een tragische gebeurtenis die haar leven compleet overhoop haalde tijdens een avondje uit. De destructieve aanval rukte haar wereld uit elkaar. Sindsdien heeft ze het vermogen opgebracht om haar leven opnieuw op te bouwen. Ze is nu een succesvolle arts, heeft een verloving met Will Trent – de persoon van wie ze intens houdt – en heeft haar verleden achter zich gelaten.

Maar tijdens een nachtdienst op de afdeling spoedeisende hulp kruist het lot haar pad met Dani Cooper, een zwaargewonde jonge vrouw. Haar verwondingen vertonen verontrustende gelijkenissen met de gruwelijke ervaring die Sara zelf destijds heeft doorgemaakt. Terwijl Sara koortsachtig werkt om het leven van Dani te redden, dringt het besef door dat het verleden niet voor altijd begraven kan blijven.

9. Heimwee moet je koesteren – Floortje Dessing

Wie is er nou niet dol op Floortje Dessing? Ze reflecteert op haar reizen en ontmoetingen over de hele wereld in ‘Heimwee moet je koesteren‘. Ze neemt de tijd om terug te kijken op haar 25 jaar aan reisprogramma’s en onthult wat haar het meest heeft geraakt tijdens deze bijzondere ontmoetingen. Dit boek biedt inzicht in hoe reizen haar heeft gevormd tot wie ze nu is en werpt een blik op de toekomst.

In dit werk deelt ze haar ervaringen over wat ze heeft geleerd van mensen die rigoureus kozen voor een leven in nauwer contact met de natuur, en verklaart waarom ze zelf nog niet klaar is voor die stap. Ze bespreekt minimalistisch leven, gezond ouder worden en alternatieve benaderingen van opvoeding, voeding en tijdsbesteding. Ze deelt haar perspectief over uitdagingen onderweg, de manier waarop ze in het vak is gerold, en hoe ze zichzelf hervindt wanneer ze tegen haar eigen grenzen aanloopt. Terwijl ze dieper graaft in haar motivaties, vermijdt ze niet om belangrijke hedendaagse thema’s aan te snijden. Daarnaast deelt ze ook luchtigere inzichten, zoals haar ontdekking dat zelfs neushoorns een ochtendhumeur kunnen hebben en waarom je in de natuur nooit zwarte broeken moet dragen.

10. Ga als een rivier – Shelley Read

Een boek die zich afspeelt in de herfst moet je 100% lezen in de herfst. ‘Ga als een rivier‘ van Shelley Read is daar 1 van. Het jaar is 1948, en het landschap van Colorado vangt de herfstkou in haar armen. Op een rustige ochtend trekt de 17-jarige Victoria Nash met een wankelende kar vol late-seizoens-perziken naar het dorp. Terwijl ze het kruispunt nadert, kruist haar pad met dat van een jonge man die haar om de weg vraagt. Ze zou ervoor kunnen kiezen om hem te negeren en snel door te lopen, maar dat doet ze niet.

Net zoals een enkele regenbui de oever van een rivier kan eroderen en de loop ervan kan veranderen, zal deze onverwachte ontmoeting het leven van Victoria volledig op zijn kop zetten en haar vorige identiteit doen vervagen. Binnenkort zal ze gedwongen worden om diep de wildernis in te vluchten, haar leven – en haar meest dierbare bezitting – achter zich te laten.

Meer over: