Ga naar de inhoud

Tomatenzaad, het ‘Rode Goud’ van Nederland: nieuwste doel van criminelen

Tomatenzaad het nieuwe goud

Tomatenzaad uit Nederland is nu duurder dan goud. Nederlandse veredelaars zijn wereldleiders in kwaliteit en hun zaden worden steeds kostbaarder. Een kilo goud kost ongeveer 70 duizend euro, maar een kilo onbewerkt tomatenzaad kan deze prijs zelfs overstijgen. Dit heeft ook de aandacht van criminelen weten te vangen.

Wat wil je liever hebben voor je verjaardag? Een kilo goud of een kilo tomatenzaad? Dit is, in tegenstelling tot wat je misschien denkt, een serieuze vraag waarop het antwoord je zal verrassen.

4 bedreigingen tomatenzaad

Het succes van deze tomatentelers roept ook een reactie van criminelen op. Zo proberen ze nepproducten op de markt te brengen en hebben ze nog meer handige foefjes bedacht. Dit zijn 4 bedreigingen die het resultaat zijn van de hoge prijs voor tomatenzaad.

1. Diefstal en kopieergedrag

Diefstal van intellectueel eigendom en de verkoop van nepproducten vormen een groot gevaar. De sector lijdt onder nagemaakte verpakkingen met inferieur groentezaad, bruine zakjes met ongezuiverd en illegaal vermeerderd (ander) zaad of zelfs directe diefstal bij veredelingsbedrijven.

Dit economisch verlies is zorgwekkend, maar de gevolgen voor boeren zijn nog erger: zij krijgen niet de rassen die ze hadden verwacht, wat leidt tot ziektes, lagere opbrengsten en kortere houdbaarheid.

2. Tekort aan arbeidskrachten

Steeds meer telers kampen met een tekort aan arbeidskrachten. Dit tekort zorgt ervoor dat sommige boeren hun productie met wel 30 procent moeten verminderen. Dit resulteert in minder zaadverkoop en minder voedselproductie.

De teelten verplaatsen zich daardoor naar landen waar arbeid beschikbaar is, zoals Egypte in plaats van Spanje. Hoewel veredelaars rassen kunnen ontwikkelen die geschikt zijn voor mechanische oogst, worden ze geconfronteerd met barrières door protectionistische maatregelen.

3. Opkomend protectionisme

Protectionisme is een groeiend probleem. Sommige landen stimuleren hun eigen zaadproductie en werken import tegen, onder het mom van zelfvoorziening. Dit belemmert de toegang tot het beste zaad voor boeren wereldwijd en bemoeilijkt de internationale handel. Veredelingsbedrijven zoals Rijk Zwaan moeten continu navigeren door een lappendeken van beperkingen en regels om hun zaden op de juiste markt te krijgen.

De tekst gaat onder het bericht verder >>

4. Achterlopen met gentechnologie

Nieuwe veredelingstechnieken zoals CRISPR-Cas kunnen het proces van het ontwikkelen van nieuwe rassen versnellen, maar Europese regelgeving belemmert de toepassing hiervan. Dit zorgt ervoor dat Nederlandse veredelaars een achterstand oplopen ten opzichte van veredelaars in continenten waar deze technologieën wel toegestaan zijn. Er is behoefte aan een gelijk speelveld om de innovatie in de sector te bevorderen en concurrerend te blijven.

Groentezaadveredelaars uit Nederland

Nederland staat bekend om zijn groentezaadveredelaars. Hun zaden worden wereldwijd gewaardeerd vanwege hun hoge kwaliteit. De tomatenzaden zijn daar een goed voorbeeld van. Ze zijn zo waardevol dat hun prijs hoger is dan die van goud. Dit toont de expertise en innovaties van de Nederlandse sector.

Wereldwijde impact

Nederland is ’s werelds grootste exporteur van groentezaden en pootaardappelen. De impact van de Nederlandse zaadveredelingssector is enorm, niet alleen economisch, maar ook in termen van wereldvoedselzekerheid. De rassen die in Nederland worden ontwikkeld, helpen boeren wereldwijd om meer en beter voedsel te produceren.

Belangrijke spelers in de sector

Nederlandse bedrijven zoals Rijk Zwaan, Enza Zaden en Bejo Zaden zijn enkele van de prominente namen in de sector. Deze bedrijven investeren intensief in onderzoek en ontwikkeling om continu nieuwe en verbeterde rassen te creëren die bestand zijn tegen ziekten, plagen en klimaatveranderingen.

Innovatie en duurzaamheid

De Nederlandse zaadveredelingsbedrijven staan bekend om hun innovatieve benaderingen. Ze ontwikkelen rassen die minder water nodig hebben, beter bestand zijn tegen hitte en droogte, en een hogere opbrengst hebben. Een voorbeeld hiervan is de ontwikkeling van nieuwe hybride rijstrassen die de helft minder water verbruiken en droogte-tolerante maïs die tot 30 procent meer opbrengst biedt in Sub-Sahara Afrika.

Uitdagingen voor de toekomst

Het wordt een steeds grotere uitdaging om op dezelfde hoeveelheid land voldoende voedsel te verbouwen, doordat de Wereldbevolking blijft groeien. De Verenigde Naties erkennen dit probleem en hebben het beëindigen van honger tot tweede duurzame ontwikkelingsdoel (SDG2) benoemd. Vraag en aanbod veroorzaakt daardoor ook de prijsstijging.

Het wereldwijd toonaangevende medische tijdschrift The Lancet heeft recent een uitgebreid plan gepubliceerd om dit doel – het voeden van (meer dan) 10 miljard monden – te realiseren. Als een van de belangrijkste aanbevelingen staat genoemd het duurzaam intensiveren van voedselproductie met natuurlijke en milieuvriendelijke middelen.

Innovatieve behandelingen van zaden

Zaden kunnen op vele manieren behandeld worden. Hieronder volgen enkele innovatieve methoden die worden toegepast:

Primen

  • Doel: Verbeteren van de groeipotentie van de zaden.
  • Voordelen: Snellere en gelijkmatigere groei, mogelijkheid om te groeien in extreme omgevingen.

Encrusteren en Pileren

  • Doel: Zaden in grotere pellets plaatsen.
  • Voordelen: Meer zaaien mogelijk, geschikt voor gewasbeschermende middelen.

Filmcoaten

  • Doel: Aanbrengen van een beschermende laag op het zaad.
  • Voordelen: Bescherming tijdens het zaaien tegen beschadigingen.

Desinfectie van zaad

  • Doel: Ziekteverwekkers elimineren.
  • Voordelen: Bescherming van het gewas en hogere opbrengst.

De waarde van goede zaden

Zaden zijn kostbaar. Een goede boer kan 20 kilo tomaten produceren met één zaadje. Het is niet verwonderlijk dat hij er voorzichtig mee omgaat.

De Nederlandse zaadveredelingssector staat voor grote uitdagingen, maar ook voor immense mogelijkheden. Met voortdurende innovatie en bescherming tegen bedreigingen kan Nederland zijn koppositie behouden en zelfs versterken. De prijs van tomatenzaad, hoger dan die van goud, is een teken van de waarde en het potentieel van deze sector.

Video: Rijk Zwaan over nieuwste tomatenteelt

Bekijk de video hieronder >>

Meer over: