Ga naar de inhoud

Traditionele tolpoorten op Franse autoroutes verdwijnen, maar pas op voor boetes

tolpoorten

Frankrijk krijgt steeds meer ‘flux libre’ ofwel vrije doorgang tolwegen. Deze trajecten op de autoroutes hebben geen tolpoortjes of slagbomen, maar je moet wel degelijk betalen. Hoe werkt dat? En hoe voorkom je ongemerkte boetes?

De traditionele tolpoorten worden vervangen door detectoren die het kentekennummer registeren en/of een tolbadge scannen om de elektronische betaling te verwerken. Het niet of niet tijdig betalen van tol op deze trajecten leidt tot boetes van 90 tot 375 euro.

Trajecten met onzichtbare tolpoorten

Hier vind je de onzichtbare tolpoorten:

  • A79: traject van 88 km tussen Montmarault (Allier/Auvergne) en Digoin (Saône-et-Loire/Bourgogne)
  • A4: Paris-Strasbourg: de afslag Boulay – uitrit 36 dit is de eerste uitrit na Metz, op weg naar Straatsburg.
  • A13/A14: Parijs naar Normandië – 210 km van Parijs naar Caen  wordt geleidelijk getransformeerd, met volgens de laatste planning in december 2024 het traject richting Caen. Let op: dit laatste deel van het traject is van belang als je afreist naar Normandië én de noordkust van Bretagne.

Zo werkt de flux libre (Franstalig, maar beelden spreken voor zich). Lees verder onder de video >>

Minder files, minder brandstofverbruik

De reden waarom deze minder zichtbare manier van tol betalen is ingevoerd, is een betere doorstroming van het verkeer. Tolpoorten leiden tot files en onveilige situaties. Minder stilstaan betekent ook een lager brandstofverbruik.

Helemaal onzichtbaar zijn de tolwegen zonder poortjes trouwens niet. Ze zijn duidelijk gemarkeerd met een bord langs de weg met daarop ‘Péage Flux Libre’. Ook de elektronische borden boven de weg vertellen je dat je een digitale tolweg op rijdt.

Hoe betaal je dan?

De automatische tolwegen maken gebruik van sensoren die je nummerplaat registreren of je tolbadge – zoals Bip&Go – scannen. Soms kan je ervoor kiezen om achteraf te betalen aan de speciale betaalautomaten op de snelwegparkings langs de ‘flux libre’-wegen. Ze staan duidelijk aangegeven en het is haast onmogelijk om ze niet op te merken.

Door de flux libre. Lees verder onder de video >>>

Online betalen

Je kunt ook vooraf of achteraf online betalen. Dat kan vanaf 7 dagen op voorhand. Achteraf heb je tot 72 uur de tijd om je kenteken en betaalmiddel in te geven. Je moet daarvoor  naar de website van de juiste tolwegbeheerder.

  • Voor de A79 is dat Aliae.
  • Wie de A4 bij Boulay neemt, betaalt bij Sanef.
  • Betalen kan ook tot 72 uur nadien in een Nirio-winkel (meestal een Tabac).

Bip&Go tolbadge

Een tolbadge, zoals een Bip&Go, is de eenvoudigste manier om te betalen. Voor wie zo’n badge heeft, is er eigenlijk geen verschil tussen de gewone tolwegen en de ‘flux libre’-stroken. De péage wordt in beide gevallen automatisch verrekend.

Lees ook: Verkeersregels in het buitenland

Bronnen: Frankrijk.nl, HNL. Foto: Vesilvio (Canva)

Meer over: